The Deathbed Vigil and other tales of digital angst
The Deathbed Vigil and other tales of digital angst
The Deathbed Vigil and other tales of digital angst
The Deathbed Vigil and other tales of digital angst

Amiga Wake UpDave Haynie a teljes “The Deathbed Vigil and other tales of digital angst” videót ingyenesen hozzáférhetővé tette a Youtube-on. Az 1994 tavaszán saját kamerájával forgatott film készítője az ismert és legendás Commodore-os hardver fejlesztő Dave Haynie.

Dave Haynie akkor ...
Dave Haynie akkor …
Dave Haynie most ...
Dave Haynie most …

Felvette a csaknem kihalt Commodore létesítmények állapotát a vég óráiban West Chesterben. A tömeges elbocsátások és Commodore ballépéseit követően a cég csődbe ment. Ennek és a cég utolsó napjainak, óráinak dokumentálására született a videó.

Amiga csapat, 1985
Amiga csapat, 1985

A korábban megvásárolható videót (akinek nincs meg és nem ejtett el megtekintése közben pár könnycseppet az nem is igazi Commodore-os avagy Amigás) most Haynie elérhetővé tette a Youtube-on, ingyen. Kötelező darab. Egy perc néma csendet kérünk a film végén minden fanatikus rajongótól! És ne felejtsétek, még itt vannak a Commodore-osok és Amigások. Ismertessétek meg a jobb sorsra érdemes cég történetét a mai fiatalokkal. Az utolsó Commys és Amigásnak is kötelessége nem hagyni a múlt homályába veszni ezeket a csodálatos gépeket!

A videó érdekessége, hogy:

Sony CCD-TR7 kamerával készült

A vágásban egy baromi ritka Amiga segédkezett:

Amiga 3000+ !!!

Az Amiga 3000+ avagy az AA3000 nagyon ritka gép, csak egy maroknyi létezik mára belőle (becsült számuk 3 és 6 között). A Commodore pletykák szerint, több mint 50 darab készült próbaszériának, de elpusztultak szinte mind a csőd és felszámolás körüli időben. Sajnos az AA3000-et a Commodore hivatalosan soha sem bocsátott rendelkezésre a nagy nyilvánosság számára.

A3000+ alaplap
A3000+ alaplap
AA3000 alaplap részlet
AA3000 alaplap részlet
AA3000 alaplap, a DSP helye ... részlet
AA3000 alaplap, a DSP helye … részlet

Mitől érdekes?

Az A3000+ leegyszerűsítve egy Amiga 3000 AGA chip készlettel. Az Amiga 3000 stílusú alaplapot SCSI-val a fedélzetén készítették el (A4000 csak IDE volt). Az AA3000 / A3000+-ról hiányzik az Amber chip, amely megtalálható az A3000-en és a scandoubler / flickerfixing munkát végezte nem PAL monitorok csatlakoztatása esetén (natív PC stílusú SVGA monitor meghajtása). Ehelyett az alaplap tartalmaz egy helyet a tervezett DSP-nek, amely a hírek szerint 16 bites audió és matematika feldolgozási képességekkel rendelkezett volna. A gép tartalmaz egy szabványos 200 tűs CPU bővítőkártya / processzor kártya sínt a készülőben lévő és később debütáló Commodore A3640 (MC68040/25) számára. Kickstart ROM-ként az első “bemutatkozása” itt volt a 3.0-nak, persze csak a kiválasztott szerencsések között.

Ahogy a neve is sugallja, ez a rendszer úgy van kialakítva, hogy egy az egyben beépíthető volt egy A3000 házába. Az Amiga 3000+ büszkélkedhetett az AT&T DSP3210 digitális jelfeldolgozó processzorával (azt nem tudjuk, hogy beépítésre került-e valaha a DSP, illetve az OS tartalmazott-e hozzá szoftver támogatást).

Volt egy audió CODEC ami szintén itt alakítottak ki. 16 bites, 2 csatornás felvétel és lejátszás ami manapság alap. Ezen kívül volt egy külön mono CODEC, amely támogatta a V32-es modem protokollt is. A DSP3210 képes volt elvégezni lebegőpontos számításokat (csak egyszeres pontosságúakat) tízszer gyorsabban mint egy MC68040. A DSP audió CODEC-je, 16-bites, CD-minőségű hangot, kiváló minőségben tudott lejátszani és felvenni. A DSP képes lett volna, nyolccsatornás CD minőségű audió lejátszására.

Az Amiga 3000+ Rev 1 volt az egyik legelső SMT (felület szerelt) technológiával készült mobo a Commodore-nál!

Egyéb sw és hw eszközök:

  • SuperGen 2000 Genlock
  • GVP TBCPlus
  • Scala Echo EE100 Tape Control
  • JVS HR S690 SVHS Video-deck
  • SCALA MM300
  • EA DPaint
  • SCALA és AREXX Haynie által programozva

Operációs rendszer:

  • Amiga OS Release 3.1

A film:

A3000+ infók és fotók:

bigbookofamigahardware

LEAVE A REPLY