A 25 éve dolgozó Commodore 64 autószerelő
A 25 éve dolgozó Commodore 64 autószerelő

25 éve méri folyamatosan az autók paramétereit egy Commodore C64C + 1541/II mono (zöld) monitorral, egy lengyel gdanski autószerelő műhelyben. A programot maga a tulajdonos írta.

A gép mint konfiguráció nem nagy szám (kinek-kinek), de a nagyvilágban kuriózum. A vasat egy Facebook-csoport posztjában találták, ahova maga a tulaj töltötte fel a képet a nem épp legszebb állapotában leledző gépről.

Commodore 64 konfiguráció, szép állapotban
Commodore 64 konfiguráció, szép állapotban

A Commodore 64 „masinákat” 1982-től 1994-ig gyártotta a Commodore Business Machines, 25-30 millió eladott példányt jegyeznek (minden idők egyik legnépszerűbb „PC”-je – a Guinness Book of World Records szerint a C64 a legnagyobb példányszámban keresett és eladott gép).

A 0,985 MHz (PAL) / 1,023 MHz (NTSC) megahertzes processzorral, 64 kilobyte RAM-mal felvértezett a gép ma már nem nevezhető erőgépnek, de akkoriban az otthoni gépek között elhozta a pálmát.

Ez a gép 25 éve szolgál megszakítás nélkül, és egy árvizet is túlélt. Egy lengyel Amigás kolléga szerint kalibrációs eszközként üzemel (és nem pedig adminisztrációs munkatársként).

A házi készítésű program számolja ki, hogy mekkora tömegű ellensúly szükség a féltengely kiegyenlítéséhez. A rendszer működése, hogy piezoelektromos érzékelőkel a generált rezonanciagörbe alapján kalkulál egy ellensúlyt. Csúcs!

Hazai csúcstartó

Dugonics téri szökőkút, Szeged – Bár a C64 nem vízálló mégis ő vezérelte a kutat hosszú éveken át
Dugonics téri szökőkút, Szeged – Bár a C64 nem vízálló mégis ő vezérelte a kutat hosszú éveken át

A szegedi szökőkutakat 2006. május elején beüzemelték, mint minden évben, azonban a Dugonics téri a csodás vízi látvány mellett megszokott muzsikát a turisták és a szegediek nem hallhattak.

A produkció nem maradt el sem azon a nyáron, sem az óta, sem később (ki tudja meddig, hiszen PC :). A szökőkutak beindításakor derült ki, hogy a Dugonics térit vezérlő számítógép felmondta a szolgálatot.

Nem „csoda” hiszen itt is egy Commodore 64-ről van szó. A média szerint a szökőkút avatásakor, 1979-ben állították munkába. Sajnos ez azonban nem lehetséges, mivel a C64 csak 1982 szeptemberétől volt megvásárolható és az is tőlünk nyugatra.

Tehát biztosan jóval ’79 után történhetett mindez. A Comy évtizedeken át vezérelte a víz- és fényjátékot, valamint a muzsikát. Híressé is tette a várost, Európában ez volt az első és évtizedekig egyetlen ilyen szökőkút.

Mivel nincs pontos infónk a beüzemelés időpontjáról (ha valakinek van bármi értesülése kérjük, írja meg), a becslésünk szerint 1982-től 2006-ig működött a C64. Ez 24 év (bár a téli hónapokat kivéve, amikor ki vannak kapcsolva a szökőkutak érthető okokból). Eddig üzemelt hibátlanul a Commodore! Nice!

 

Hozzászólások

hozzászólások