Hordozható eszközeink esetében már a kezdetek óta kritikus pontnak számít az akkumulátoridő és annak élettartama.

Elvégre senki nem szereti, ha a mobilitás miatt megvásárolt laptop épp azt a feladatát nem tudja teljesíteni, amiért pénzt adtunk ki érte.

Habár az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött az akkumulátorokban használt technológia, odáig még nem jutottunk el, hogy nyugodt szívvel otthon merjük hagyni laptopunk töltőjét, amikor üzleti megbeszélésre vagy terepmunkára megyünk.

De vajon mit tehetünk mi, felhasználók annak érdekében, hogy a rendelkezésünkre álló technológiából a legtöbbet hozzuk ki?

Hogy gépünk meddig bírja a strapát feltöltés nélkül, az sok tényezőtől függ.

Ilyenek többek között az akkumulátor kapacitása és kondíciója, a gép teljesítménye, a környezeti adottságok és nem utolsó sorban a saját felhasználói szokásaink.

Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk az üzemidő maximalizálása érdekében. Ehhez szeretnénk néhány hasznos tippet adni.

Ne hanyagold el az akkumulátort!

Az akkumulátor kapacitása folyamatosan csökken, már attól a perctől kezdve, hogy az lejön a gyártósorról. Ez alól nincs kivétel, beszéljünk csúcstechnológiás kiadásról vagy “filléres megoldásról”.

Habár örök életet nem tudunk biztosítani, akár évekkel is meghosszabbíthatjuk az akksi élettartamát, ha időnként hagyjuk teljesen lemerülni, és ezzel „edzésben tartjuk”.

Ezenkívül nem árt odafigyelni a tárolásra. Ne tegyük ki szélsőséges hőmérsékletnek (10°C alatt és 30°C fölött) a laptopot, ha nem muszáj! Ne hagyjuk az autóban a tűző nyári napon, és a téli fagyban sem!

Próbáljuk hűvös, száraz helyen tárolni!

Spórolj a fénnyel!

A kijelző működése az egyik olyan dolog, ami a legtöbb energiát igényli. Sok értékes percet, vagy akár órát nyerhetünk azzal, ha kordában tartjuk a háttérvilágítást. Amikor például este a sötét szobában ülünk a gép előtt, nyugodtan visszavehetjük a fényerőt a minimális értékre, hiszen ilyen fényviszonyok mellett még így is jól látható marad a kijelző, és gond nélkül dolgozhatunk vele, kivéve néhány speciális esetet.

Ha például grafikai munkákat végzünk, akkor nem érdemes spórolni a fényerőn, hiszen ilyenkor minden apró részlet fontos lehet. Egyéb esetekben viszont sok értékes üzemidőt nyerhetünk.

Hagyd lélegezni!

Ha a szellőzőnyílások megtelnek porral, a processzor könnyebben melegszik. Ekkor a gép, hogy kompenzáljon, magasabb fordulatszámon kezdi pörgetni a ventilátorokat, ami értelemszerűen többletenergiát igényel.

Amennyiben tehát odafigyelünk arra, hogy a laptopunk mindig megfelelően tudjon szellőzni, akkor ezzel további értékes perceket nyerhetünk.

Kapcsold ki a WiFi-t!

Ha épp nincs szükségünk internetkapcsolatra, mert mondjuk csak dokumentumokat olvasunk/szerkesztünk vagy filmezünk, akkor kapcsoljuk ki a WiFi modult!

Ezt általában egy gombnyomással vagy az erre szolgáló kapcsoló átkapcsolásával megtehetjük, és ezáltal máris némi plusz üzemidőhöz jutunk.

Lődd le a fölösleges programokat!

Gépünk a terhelés függvényében dinamikusan tudja szabályozni a processzor teljesítményét. Ez azt jelenti, hogy nagyobb terhelés mellett több energiát fogyaszt.

Emellett, az aktuálisan futó programok és szolgáltatások időnként a merevlemezhez is hozzányúlnak, ami szintén energiába kerül.

Ha tehát megritkítjuk a háttérben futó, számunkra fölösleges szolgáltatásokat, valamint törekszünk a kevésbé erőforrás-igényes szoftverek használatára, akkor ezzel is hozzájárulhatunk a hosszabb akkumulátoridő eléréséhez.

Válts SSD-re!

Az SSD-k (SolidState Drive) mozgó alkatrészt nem tartalmazó, félvezetős memórián alapuló adattárolók.

Maga a technológia nem mondható újnak, azonban csak az elmúlt néhány év során jutottunk el odáig, hogy kapacitásukat és árukat figyelembe véve használható alternatívát nyújtsanak a hagyományos merevlemezek helyett.

Habár az 1GB-ra jutó egységár tekintetében még nem vehetik fel a versenyt a hagyományos lemezekkel, cserébe sok más előnyük van. Az egyik legfontosabb a sebesség: akár 5x gyorsabb írási és olvasási sebességet tesznek lehetővé, ezzel lényegesen csökkentve a programok töltési idejét.

A másik lényeges pont természetesen az energiafogyasztás. Mivel nem kell bennük lemezeket forgatni, sőt, egyáltalán nincs bennük mozgó alkatrész, lényegesen kevesebbet fogyasztanak hagyományos társaiknál (itt látható egy összehasonlítás, számokkal).

Ha nincs szükségünk terrabájtokban mérhető belső tárhelyre, akkor egy kisebb beruházással átköltözhetünk egy párszáz gigabájt kapacitású SSD-re, ami a legtöbb esetben bőségesen elegendő az általános feladatok elvégzéséhez.

Ezzel nemcsak a rendszer működését gyorsíthatjuk meg, hanem az üzemidőt is jelentősen kitolhatjuk.

A felsorolt tippek együttes alkalmazásával akár órákat is nyerhetünk, ami igencsak jól jöhet, ha épp nincs a közelben használható áramforrás.

Ha nem segítenek a fenti tippek és úgy érzed, hogy a végét járja az akksid, nézz körül nálunk: Laptop akkumulátor.

Hozzászólások

hozzászólások