Az élet nem áll meg egy laptop megvásárláskor. A rutinosabbak pontosan tudják, hogy a csomagolás kibontása és a noti bekapcsolása után elég hamar eljön a beszerzés második hulláma. Vagyis a hasznos kiegészítők begyűjtése.

Rugaszkodjunk el a hagyományos és túlságosan is egyértelmű dolgoktól, úgy mint,

  • a külső tárhelytől,
  • a laptop tisztításáért felelős ápolószerektől
  • vagy a hordozhatóságot segítő táskától.

Persze nagyon hardcore vonalat nem veszünk fel, ide azokat a kiegészítőket gyűjtöttük össze, amik szinte mindenkinek hasznosak lehetnek, csak épp nem mindenki hallott róluk.

Ha dolgoztál már laptoppal, de még nincsenek meg ezek az apróságok, akkor rá fogsz jönni, hogy az élet kényelmesebb és hatékonyabb is lehet. Plusz idővel nem tudod elképzelni, hogy voltál meg ezek nélkül.

Laptop képernyővédő

… és monitorszűrő. Legyünk effektívek, szedjük egy pontba ezt a két dolgot, bár alapvetően külön is kaphatunk, és eltérő feladatot látnak el.

A képernyővédő fóliáról nem kell sokat írnunk, az ugyanis egy elég egyszerű. Mégis rendkívül fontos feladatot lát el: megvédi az eszköz kijelzőjét a külső hatásoktól (nedvesség, karcolás, egyéb sérülés).

A monitorvédő viszont betekintésvédelmet nyújt, vagyis lehetővé válik, hogy a mellettünk ülők ne lássák a képernyőnkön megjelenő dolgokat. A szűrők emellett a tükröződést is csökkentik, valamint növelik a kontrasztot.

Laptop állvány (asztalka)

Elég kellemetlen dolog, amikor az ember egy tányér levessel próbál egyensúlyozni az ágyban ülve. Meg nem néz ki túl romantikusan az se, amikor a férfiember két tányért dob a hölgy takarójára reggeli gyanánt, miközben ő ébredni próbál.

Ezért találták ki azt a kis asztalkát, ami egyben tálcaként is funkcionál, és ami alap egy hollywoodi romantikus filmben.

Nos, ugyanez megvan laptopra is, mert kényelmesebb, ha egy ilyen állványra tesszük a gépet, mintha az ölünkben (lábunkon) egyensúlyozva próbálnánk használni a gépet.

Az állványból ráadásul van álló változat is, amelyhez külön egértartó is csatlakozik, hogy ne fáradjon el a csukló touchpadozás közben.

Vezeték nélküli egér

Alapnak tűnik, pedig nem mindenkinek az. A laptopot huzamosabb ideig használók elég gyorsan megutálják a kényelmetlen és életidegen touchpadot. Pár percre, tíz percre, az még oké, elviselhető a dolog.

De tartósan? Nem…

Az ember viszont nem szívesen bíbelődik az egér zsinórjával, ezért egy vezeték nélküli (USB-alapú) megoldás nagyon hasznos lehet. Korszerű megoldás, hatékonyságot szerető felhasználóknak.

Külső hangszóró

Nem sokan szeretjük a fazékhangon szóló laptophangszórót, de jobb minőségű (gyakran félmilliós) gépre meg nem szívesen költünk.

Ha valaki fülhallgató nélkül szeretne élvezni zenét, filmet, videót vagy podcastot, akkor érdemes hordozható (USB-alapú) hangszórót venni, amit a kijelző tetejére vagy háta mögé is lehet helyezni.

A hangrúd örök barát lehet, és jobb élményt kaphatunk a pénzünkért cserébe, mint amit a beépített hangszórók esetében tapasztalunk.

Laptoplámpa

Az USB-alapú laptoplámpa a sötétben történő gépezéskor segít, hiszen a hajlítható, de mégis fix vezetéken álló apró lámpácska a billentyűzet felé fordítható.

A végeredmény? Láthatóvá válnak a betűk, és nem folyik ki vagy fájdul meg a szemünk, ha sokat kell pötyögni.

Mini porszívó billentyűzethez

Ez is USB-alapú, de az eszköz a megfelelő tisztaság elérésében segít. Kicsit sznob dolognak tűnhet elsőre, de hát ki az, aki nem undorodott el azon a látványon, ami egy idő után megjelenik a billentyűzet réseiben?

Valószínűleg te is érezted már magad rosszul az ott felgyülemlett kosz miatt, ezért ne tagadd, ez a kiegészítő neked is hasznos lehet.

USB hub (portbővítés)

Az USB hub egy elosztó, amit akkor tudunk kihasználni, ha sok eszközt (USB-alapú) szeretnénk csatlakoztatni, csak épp nincs elég csatlakozó a laptopban.

Képzeld el, hogy van egy vezeték nélküli egered, egy külső tárhelyed (vagy több), meg egy laptoplámpád, mert épp sötét van. Jó lenne mindent egyszerre használni, amit egyszerre akarsz használni, igaz?

Abszolút.

Billentyűzet-takarófólia

Hogy mi ez? Egy szilikonból készült fólia, amit a billentyűzetre helyezve megvédhetjük azt a sérülésektől és szennyeződésektől. Nem hullik be a rések közé a morzsa, valamint nem okoznak kárt a kiömlő vagy fröccsenő folyadékok sem, plusz tovább lesznek szépek és karcmentesek a gombok.

Plusz, nélkülözhetővé teheti a mini porszívót.

Neked melyik kiegészítő tetszik jobban, és melyik használnád a 8 közül?

Hozzászólások

hozzászólások