Fotó: AmigaOS - Hyperion Entertainment CVBA
Fotó: AmigaOS – Hyperion Entertainment CVBA

Az AmiWest 2016-on (Sacramento – Amerikai Egyesült Államok) Trevor Dickinson (A-EON) és Steven Solie (az AmigaOS4-et fejlesztő csapat vezetője) beszélt az A-EON és Hyperion jelenlegi projektjeiről.

AmigaOne X5000

Dickinson hivatalosan is bejelentette, hogy az X5000 értékesítése folyamatban van. Solie megerősítette, hogy a Release Candidate (kiadásra jelölt: RC) AmigaOS 4 az X5000-hez tesztelés alatt áll és a teszt után ezzel a verzióval érkezik a vásárlókhoz. Az alaplapi hálózati vezérlő és még nem támogatott, a cserében egy hálózati interfész kártya kerül kiszállításra a komplett rendszerekkel. Solie elmondta, hogy a többmagos támogatás elhalasztották, így a csapat tudott koncentrálni befejező X5000 portra, de ezen lesz a hangsúly, ha a X5000 verziót gatyába rázták.
A legolcsóbb komplett rendszereket 1700 GBP – ami körülbelül 1900 euró -, (adók és postaköltség) áron fogják szállítani. Dickinson hozott két X5000 alaplapot a show-ra, amely megvásárolható volt a látogatók számára, kedvezményesen 1350 USD (körülbelül 1200 euró) áron.

Tabor – AmigaOne A1222

A Tabor alaplap jelenleg már futtatja a Workbench 4-es verzióját. A fejlesztők keményen dolgoznak a kiadható verzión. Dickinson elmondta, hogy a megcélzott ár a Taborra a “400 vagy az alatti euró”, nettó ár! A-EON azt reméli, hogy a megnövekedett felhasználói bázis okán, jobb szoftver eladásokat realizálhatnak majd az olcsóbb gép segítségével.

AmigaOne A1222 (Tabor) specifikációja:
■ PowerPC CPU: Freescale QorIQ P1022, 1.2GHz, 32-bit, e500V2, dual-core
■ 1x CPU hűtő + heatsink
■ 2x ventilátor port
■ DDR3 SODIMM, 64 bit, 400Mhz, 8GB RAM
■ RS232 soros port
■ Maximális adatátviteli sebesség 230400
■ 2x SATA 2.6 kompatibilis vezérlők
■ 2x Külső és belső USB port
■ 2x RGMII ethernet Phys mindegyike Gbit Ethernet
■ x4 PCIe kapcsolat lehetővé teszi az adatsebesség 2.5 GB / s sávonként
■ x16 PCIe csatlakozó a RadeonHD részére
■ Audio Codec sztereó audio, I2S digitális audio
■ 24 bites színmélység
■ Felbontás támogatás akár 1280×1024-ig
■ HDMI 1.3 támogatás
■ Támogatja a felhasználói GPIO-kat
■ GPIO JTAG
■ Micro SD kártya ROM
■ WCU Prog
■ LED port Power, CPU, HDD.

AmigaOS 4

Az OS csapat is dolgozik az “AmigaOS 4.1 FE Update 1”-en. A Release Candidate verzió már teszt alatt áll. Solie elvárja, hogy a tesztek az év vége előtt befejeződjenek és még idén kiadhassák. Csak egy kiemelt frissítés: a kiterjesztett memória “állítólag” már megfelelően működik. Míg AmigaOS jelenleg csak két gigabyte memóriát címezhet, addig a frissítés után akár négy gigabyte-ot is támogatni fogja.

LibreOffice

A LibreOffice port azt mondták, hogy “használható” állapotban van és most folyik a béta tesztelése. Egy példányát a irodai programcsomagnak az egyik gépen a show látogatók ki is próbálhatták. Hyperion termék.

Gutenprint

A-EON megszerezte Timothy “Terminills” Deterstől a Gutenprint forrásait az AROS rendszerről, és Tony Wyatt dolgozik az AmigaOS 4-hez való igazításán.

Amiga Enhancer

Folyik a munka az AmigaOS 3 verzió portolásán és a további PPC-s frissítésen. Továbbá, egy olcsóbb változat fog megjelenni, amely nem tartalmaz olyan részeket, amelyek nem kompatibilisek, avagy gyengébb gépeken értelmét veszti a használatuk – pl. a Warp 3D Novát említették példaként.

A.l.i.c.e.

Az A.l.i.c.e. egy X86/64 laptop, előre telepített emulátor környezettel. Ez tartalmazni fogja, hivatalosan az Amiga Forevert és a AmigaOS 4.1 Final Editiont. Továbbá, a MUI használatához engedélyt szerezték a MUI eredeti szerzőjétől, Stefan Stuntztól. Dickinson becslése szerint a szoftverek teljes költsége akár “pár száz euró” is lehet, ami magasabb, mint az eredeti laptop ára. Feltételezik, hogy a laptop 450 euróból kijön és szoftverekkel együtt lehetséges lenne forgalmazni az A.l.i.c.e.-t 650 euró áron.

Vegyes

Az A-EON segítségével létrejött az amigadeveloper.com, ahol jelenleg 50 projekten, 22 fizetett fejlesztő dolgozik. Az SVN tárhelyen 2885 “commit” volt eddig. 900 ügyfél regisztrált az AMIStore applikációs boltban és ezen felhasználók mintegy 3000 vásárlást abszolváltak. Az AMIStore jelenleg 50 címet kínál.

Forrás: Petra Struck | amiga-news.de | Amiga Mania Magazin

http://www.amiga-news.de/en/news/AN-2016-10-00014-EN.html

Hozzászólások

hozzászólások