Commodore 64
Commodore 64

Tuti, hogy hallottál már a Commodore 64-ről, és ehhez nem kell öregdiáknak lenned! Persze az idősebb generáció tagjainak többet mond ez a név, merthogy a patinás elnevezés mögött nem egy mai darab lapul.

Ha most is mosolyt csalt az arcodra a nosztalgia, biztosan emlékszel még a Commodore Business Machines által gyártott számítógépekre vagy más elektronikai kütyükre.

Nyugodtan behunyhatod a szemed: milyen szépek is voltak azok az idők…

De vajon hallottál-e már arról, hogy egy bizonyos Benjamin Heckendorn fogott egy régi Commodore 64-et, szétkapta, majd átalakította laptoppá?

Valószínűleg nem! Pedig ettől a sztoritól leesik az állad.

A kezdetek

Az első Commodore asztali számítógépek akkor kerültek a piacra, amikor Jack Tramiel, a Commodore Business Machines cég alapítója úgy döntött, hogy a tömegek számára is elérhető modelleket fejleszt ki.

Az ugyanis még nem a personal computerek időszaka volt gyorsan és egyszerűen bekapcsolható, kényelmesen használható eszközökkel.

A lengyel származású Tramiel több termékvonalat bevetve építette a vállalkozást: a Commodore az írógépek után zsebszámológépeket, digitális karórákat és számítógépeket is piacra dobott.

A cég mottója a „

Computers for the masses, not the classes

” volt, utalva ezzel a termékek megfizethető árára és a célközönségre is.

A jó öreg Commodore 64

A cég alapító okirata már 28 éve porosodott valamelyik fiókban, amikor 1982-ben az első Commodore 64-esek gyártása elkezdődött.

A gép 64 Kbyte-os memóriája újdonságnak számított, ugyanígy a különálló hangvezérlő (a „SID” elnevezésű chip). Igen, neki köszönheted azt a bizonyos játékélményt, és emiatt volt a C64 az akkori idők legtutibb hangú számítógépe. Nem véletlenül választották az év legjobbjának…

Két évvel később megjelent az első hordozható darab is, amely az SX-64 nevet viselte. A büszke tulajdonosoknak aligha kellett kondibérletre költeniük a pénzüket: a bőröndjellegű gép ugyanis több mint 10 kg-ot nyomott.

Felsorolhatnánk még a további fejlesztések eredményeként létrejött gépeket, de az igazán érdekes rész csak most kezdődik.

Egy nem is olyan őrült ötlet

Ha egy hobbihoz átlagon felüli kreativitás is társul, abból elképesztő dolgok születhetnek.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a cikk elején említett Benjamin Heckendorn, aki egy Xbox 360, több Nintendo és számos egyéb mellett egy Commodore 64-et is meghekkelt.

És hogy mi lett belőle? Egy teljesen működőképes laptop!

Az Adobe Illustratorral megtervezett design hűen tükrözi a „felmenők” vonásait, és a hagyományos formákhoz sötétbézs árnyalat társul. Ugyanakkor szükség volt néhány új alkatrész beszerelésére is.

Szedjük hát szét ezt a jópofa gépet!

Mint említettük, egy működőképes C64-ről van szó, amely C64C alaplapra épül. Ez a legutóbbi és egyben legkisebb változat, azonban még így sem lehetett a fedélbe beletuszkolni. Benjamint ez természetesen nem nagyon zavarta: levágta a táp- és a joystickbemeneteket, valamint a kazettaportokat.

A sok buherát követően a tápellátást pedig már egy Gamecube tápegység biztosítja, nem pedig az eredeti adapter.

Háttértárként egy 1541-III DTV nevű eszköz szolgál, amely FAT-32-re formázott SD-kártya segítségével emulál egy floppy-meghajtót. Így a PC-ről átpakolt lemezképeket a C64 be tudja olvasni.

És hogy mit lehet még tudni erről az egyedi masináról?

  • A billentyűzet eredeti (némi módosításokkal a méretre való tekintettel);
  • a két hangszóró nem sztereó;
  • a készítő egy Nokia LCD-kijelzőt szerelt be;
  • az alkatrészek egy kábelfejen csatlakoznak az alaplaphoz

Az itt említett csatlakozás egy szerencsésebb megoldás, mint az előzőleg elkészített Xbox 360 laptop esetében, mivel könnyebb szétszedni a cuccot teszteléskor.

A „csináld magad” néha nagyon baba!

Ha úgy érzed ezek után, hogy frankó dolog otthon régi dolgokat bütykölni, akkor nem látod rosszul.

Mielőtt persze még nekiállnál, hogy otthon szétszedd és újragondold valamelyik kütyüt, lesd meg az amerikai származású modder egyéb munkáit is! Érdemes!

Benjamin Heckendorn internetes sztárként, Ben Heck néven is felbukkan a média számos területén. Saját hivatalos oldalán további érdekességekről olvashatsz.

Ha mindez nem lenne elég, kukkants bele a Ben Heck Show-ba is! Aztán elő a szerszámkészlettel!

Hozzászólások

hozzászólások