Ha elromlik az okostelefon: javítás vagy csere?

Egy 2015-ös felmérés szerint Magyarországon az okostelefonok arány 39%, ami nagy valószínűséggel azóta tovább nőtt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy csupán 2014-ről 2015-re majd’ 10 százalékpontos bővülést mondhat magáénak a piac.

Érdekesség, hogy a legtöbben új eszközt vásárolnak előfizetéssel, és jóval kevesebben vannak azok, akik használt készülékbe ruháznak be.

De mit tegyünk akkor, ha az okostelefonunk elromlik: érdemes szervizbe vinni és megjavíttatni, vagy jobb, ha nem bajlódunk ezzel, és inkább veszünk egy újat?

Mik az okostelefonok leggyakoribb sérülései?

Akinek van okostelefonja – vagy gyakorlatilag bármilyen telefonja –, az tudja, hogy ezek az eszközök milyen könnyen sérülnek.

Talán nincs is olyan készülék, amin ne lennének karcolások, mert vagy a gyerek kaparintotta meg, és használta kalapács helyett, vagy a macska lökte le a konyhapultról, vagy egyszerűen lyukasmarkúak voltunk, és elejtettük.

Jó esetben ez csak esztétikai problémát jelent, és nem lesz szükség javításra, de vannak hibák, amikkel már nehezebb együtt élni.

Egy kijelzővédőket gyártó cég, a Zagg, nemrégiben megpróbált utánajárni, hogy mik is a leggyakoribb hibák az okostelefonoknál. Nem lesz meglepő a végeredmény: a már említett karcolások, felületi sérülések állnak az első helyen.

Nem csak magán a készülékházon, de a kijelzőkön is igen gyakoriak az ilyenfajta hibák.

Komolyabb probléma, ha a kijelzőt nem csak megkarcoljuk, de el is törik. A Gorilla Glass-t éppen ennek megelőzésére találták ki, de nem minden készüléket látnak el ezzel a technológiával.

Ami pedig eltörhet, az el is törik, például úgy, ha a farzsebben marad, és ráülünk, vagy ha szerencsétlenül ér földet, amikor kiesik a kezünkből.

A sérülések egy jelentős részét teszi ki a beázás is. És hogy hol és hogyan áznak be a készülékek? Úgy, hogy a WC-kagylóban vagy a mosogatóban landolnak, vagy italt öntönk rájuk.

És ha nincs vízálló készülékünk, akkor máris kész a baj!

Mit tegyünk, ha megsérült az okostelefon kijelzője?

A kutatás egy érdekes tényre világított rá: az emberek jelentős része – közel a fele – nem javíttatja meg a készüléket, ha az még működik. Végül is miért költetének rá, ha be lehet kapcsolni, és azt a kis kényelmetlenséget kell csak elviselniük, hogy semmit nem látnak a kijelzőn, mert az tele van repedésekkel?

De viccet félretéve, ez valóban egy érdekes adat, az ok pedig egyszerű: szervizbe vinni a telefont macerás, ráadásul egy kijelző nem is olcsó mulatság.

Pedig fontos lenne kicseréltetni, mert a berepedezett képernyőn szinte élvezhetetlenek a videók és a fényképek, ráadásul az érintőképernyő érzékenysége is csökkenhet, és ha biztonsági mintával léptünk be eddig, akkor annak is búcsút inthetünk.

Szóval, ebben az esetben már egyértelmű, hogy javíttatni kell a készüléket.

Egy másik megoldás, amit szintén sokan választanak – a válaszadók közel harmada –, hogy új telefont vásárolnak a régi helyett.

Ez jó alternatíva lehet, ha egy öregebb készülékről van szó, ami már amúgy is megérett a cserére, egyébként érdemes szervizbe vinni az okostelefont.

Használnak-e a házi praktikák beázáskor?

A beázás szintén gyakori hibaok. Ezzel kapcsolatban több otthoni praktika is kering az interneten, de a szakemberek egyértelműen azt tanácsolják, hogy ezeket inkább hanyagoljuk, mert akár nagyobb bajt is okozhatunk velük.

Az egyik ezek közül, hogy tegyük a telefont egy tál sóba vagy rizsbe, ami majd kiszívja a nedvességet a készülékből. Csakhogy van egy kis gond ezekkel az anyagokkal, mégpedig az, hogy a környezet nedvességtartalmát is felveszik, ez pedig gyorsíthatja az oxidáció folyamatát.

Szintén elterjedt tévhit, hogy be kell tenni a készüléket a sütőbe, vagy hajszárítóval kell megszárítani, de ezek sem ajánlottak, mert ha túl magas hőmérsékletnek van a készülék kitéve, akkor tovább károsodhat.

Ha beázott a telefonod, akkor a legjobb megoldás, ha minél előbb szervizbe viszed, illetve lényeges, hogy az akkumulátort rögtön vedd ki a készülékből, ha lehet!

És egy hasznos tanács a végére: talán nem esztétikus, de érdemes védőtokot tenni a telefonra, ami megvédi a törésektől és a karcolásoktól, így jó esetben a szervizt is elkerülheted.

Hozzászólások

hozzászólások