Egy laptop kiválasztásakor manapság nagyon könnyű elveszni a technikai specifikációk tengerében, főleg, ha nem vagyunk kimondottan műszaki beállítottságúak. Akkor mégis hogyan vásároljunk laptopot?

Amikor az átlagfelhasználó laptopot választ, akkor hosszú napokat, heteket tölthet el azzal, hogy kiválassza a neki megfelelő darabot.

Az alábbi cikkben megpróbálunk segítséget nyújtani azoknak, akik épp vásárlás előtt állnak, de nincs kapacitásuk részletesen utánajárni minden komponensnek.

A processzor

Elsődlegesen a processzor felel gépünk teljesítményéért. Tekinthetünk rá úgy, mint a gép szívére.

Talán a legtöbb fejtörést is ez az apróság okozza, hiszen a piacon sok különböző modellel találkozhatunk, amelyekről elsőre nem feltétlenül tudjuk megítélni, hogy megfelelnek-e majd az igényeinknek.

Tekintsük át nagy vonalakban, hogy manapság milyen modellekkel találkozhatunk!

Intel Core i3, i5, i7

A hétköznapi felhasználásra szánt processzorok közül az Intel Core i modellek képviselik az élmezőnyt, amelyekhez AMD vonalon az „A” sorozat tagjai mérhetők.

Leegyszerűsítve: i3<i5<i7, azaz minél nagyobb számú modellről van szó, annál erősebb processzorról beszélünk, ami természetesen az árban is visszaköszön.

Hétköznapi felhasználásra (böngészés, munka, multimédia, internetezés stb.) egy i3 teljesítménye bőségesen elegendő, sőt, megfelelő grafikus chippel megtámogatva még a játékokkal is elbír némi kompromisszum árán.

Ha elsősorban játszani szeretnénk, akkor mindenképp érdemes inkább egy i5-re vagy egy AMD A10-re beruházni, ha pedig az abszolút kompromisszummentes játékélmény vagy egyéb, nagy számítási kapacitást igénylő tevékenység a cél, akkor jöhet az i7.

Ezen a ponton meg kell említenünk az m3, m5 és m7 procikat is, amelyek teljesítményben nem sokkal maradnak el „i” betűvel jelölt társaiknál, cserébe viszont kevesebbet fogyasztanak, ezáltal tovább bírja velük az akksi.

Intel Pentium, Celeron, Atom

Ezek a procik még az m sorozatnál is visszafogottabb teljesítményt nyújtanak, cserébe viszont jóval olcsóbbak, és az akkumulátort is jobban kímélik.

Bármelyik ideális választás lehet, ha nincs szükségünk nagy teljesítményre, és csak olyan alap feladatokra szánjuk, mint böngészés, szövegszerkesztés, filmezés stb.

Memória

A memória megválasztása már egyszerűbb feladat: minél több, annál jobb.

Manapság 4GB alá nem érdemes menni. Miért? Azért, mert ennyi kell ahhoz, hogy egy mai operációs rendszeren zökkenőmentesen végezhessük el napi feladatainkat.

Ha egyéb igényeink nincsenek, akkor nem is lesz szükségünk többre, de játékhoz már számoljunk minimum 8GB-tal!

VGA

A videokártya megválasztása megint csak nem túl bonyolult feladat, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire szeretnénk használni.

Amennyiben nem 3D-s tervezésre vagy játékra szánjuk, akkor válasszunk egy integrált megoldást (jellemzően Intel HD széria), ha viszont komolyabb teljesítményre van szükségünk, akkor ne adjunk egy nVidia GeForce GTX 950 (vagy AMD R7 széria) alá!

Ahogy a memória esetében, úgy itt is érvényes a „minél nagyobb, annál jobb” elve, szóval, ha bírja a költségvetés, bátran lépkedhetünk feljebb is.

Háttértár

Itt egy kicsit bonyolultabbá vált a képlet az elmúlt években.

A HDD-k mellett megjelentek az SSD-k, amelyek ugyan drágábbak és kisebb kapacitásúak hagyományos társaiknál, cserébe viszont egy HDD írási és olvasási sebességének többszörösét nyújtják, ami nagymértékben csökkenti a töltési időt.

Ezenkívül nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, így a mozgatásból adódó meghibásodás esélye is csökken. Ha tehát belefér a büdzsébe, mindenképpen érdemes rá beruházni.

Az olcsóbb laptopokban felbukkantak az úgynevezett eMMC alapú háttértárak is, melyekről szintén érdemes néhány szót szólni.

Az SSD-hez hasonlóan ezek sem tartalmaznak mozgó alkatrészt. Olvasási sebesség tekintetében az SSD-k és a HDD-k között foglalnak helyet, írásban pedig egy átlagos HDD-hez közelítenek. Hátrányuk, hogy tárolókapacitásuk nem éri el az SSD-k szintjét sem.

Tipikusan 32-64GB-ról beszélünk, ami épp csak arra elég, hogy elférjen rajta az oprendszer és némi egyéb adat. Ha többre nincs is szükségünk, akkor ideális, pénztárcabarát megoldás lehet.

Természetesen a fentiekben csak a felszínt kapargatjuk, de azt gondoljuk, hogy ezek az információk jó kiindulási alapot nyújthatnak, ha épp vásárlás előtt állunk.

Hozzászólások

hozzászólások