Egy laptop vásárlása meglehetősen sok fejvakarást tud okozni az átlagember számára.

Az a rengeteg specifikáció, ami egy laptopot jellemez, és amelyek egy részéről azt sem tudjuk, mi fán terem, igencsak meg tudja nehezíteni a dolgunkat.

Tipikusan ebbe a kategóriába eshet a grafikus chip kiválasztása.

Gyakran VGA-ként vagy videokártyaként is hivatkoznak rá, bár laptop esetében ez a megnevezés nem igazán szerencsés.

Mivel fizikailag nem egy különálló bővítőkártyáról beszélünk, a köznyelvben mégis elterjedt ez a megnevezés a PC-kben hagyományosan használt videokártyák miatt.

A pontosság kedvéért mi maradjunk a grafikus chip vagy GPU (Graphics Processing Unit) megnevezésnél. Nézzük meg, mi a különbség az integrált és a dedikált elnevezések között.

Integrált GPU

Az integrált GPU azt jelenti, hogy nincs saját memóriával és processzorral rendelkező grafikus chip a gépben.

A grafikai munkát a CPU végzi (pontosabban ma már a CPU-ba integrált külön GPU, hogy még bonyolultabb legyen a képlet), a grafikus memória pedig a rendszermemóriából kerül leválasztásra.

Ennek a technológiának az a legfőbb előnye, hogy olcsóbb és jóval kevesebb energiát is fogyaszt, mint egy dedikált GPU, ezáltal hosszabb üzemidőt tesz lehetővé.

Hátránya, hogy teljesítményben elmarad a dedikált GPU-któl, bár az utóbbi években egyre kisebb a szakadék. Ezt a vonalat ma jellemzően az Intel HD megnevezésű széria képviseli, amely az Intel Core processzorokba van beépítve.

Dedikált GPU

A dedikált GPU egy különálló chip, amely saját, dedikált memóriával és grafikai processzorral rendelkezik. Így nem kell hozzányúlnia sem a rendszermemóriához, sem a processzorhoz.

Teljesítménye nagyobb integrált társaiénál, ám cserébe drágább, több energiát fogyaszt, több hőt termel, több hűtést igényel. Ezáltal az aksi üzemidejét is meg tudja rövidíteni.

Ma az Nvidia és az AMD (korábban ATI) gyárt ilyen chipeket, tehát ha ezek egyike van feltűntetve, mint GPU gyártó, akkor biztos, hogy dedikált GPU-ról beszélünk.

Mire van szükségem?

Ha a gépet csak irodai munkára, webböngészésre, filmezésre vagy 2D-s grafikai munkára használjuk, akkor egy integrált GPU is bőségesen ki fogja szolgálni igényeinket. És teljesen fölösleges dedikált GPU-val szerelt laptopot vásárolnunk.

Nemcsak azért, mert drágább lenne, hanem azért is, mert a nagyobb energiaigény miatt valószínűleg kevesebb ideig bírná a gépünk egy feltöltéssel. Mintha integrált GPU lenne benne.

Van azonban, hogy a legújabb 3D-s játékokat szeretnénk a lehető legjobb minőségben élvezni, vagy komolyabb erőforrást igénylő 3D-s tervezőmunkát végzünk. Esetleg olyan speciális szoftvert használunk, ami képes a GPU számítási kapacitását kihasználni. Akkor szinte elengedhetetlen a dedikált GPU megléte.

Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy az integrált GPU-k teljesítménye is rohamosan fejlődik. Az újabb generációs Intel HD chipek már élvezhető játékteljesítményt is tudnak nyújtani akár az újabb játékok esetében is.

Persze még nem vehetik fel a versenyt a dedikált Nvidia és AMD chipekkel.

Hibrid megoldás

Ma már nem ritka, hogy egy laptopban felváltva használhatjuk a processzorba épített grafikus vezérlőt és egy dedikált GPU-t.

Ez a megoldás azért előnyös, mert a dedikált GPU csak akkor kapcsol be, amikor szükségünk van a többletteljesítményre.

Amikor nincs rá szükség, akkor a rendszer az integrált vezérlőt használja. Így ez idő alatt a dedikált GPU nem fogyaszt energiát, ami üzemidő szempontjából nem elhanyagolható.

Ez a megoldás tehát praktikus lehet, ha csak időnként van szükségünk komolyabb grafikai teljesítményre. De árban természetesen nem veheti fel a versenyt a csak integrált GPU-t tartalmazó laptopokkal.

Mielőtt választunk, érdemes végiggondolni, hogy a gyakorlatban mire fogjuk használni a laptopot, majd ez alapján mérlegelni és dönteni.

Hozzászólások

hozzászólások