A laptopok melegedése egy közismert jelenség, hiszen minden noteszgéptulajdonos tapasztalhatta már, mennyire fel tud forrósodni az eszköz. Különösen nyáron, amikor egyébként is sokkal magasabb a környezet hőmérséklete, de egy teljesen átlagos hőfokú helyiségben is éget néha a laptop.

A notebookok hűtése többféleképpen is megoldható – aktív és passzív módon –, de vehetünk az eszközhöz külső hűtőt is, ami különösen egy izmosabb gép esetén jöhet jól, ahol nagy teljesítmény zsúfolódik össze egy viszonylag kis helyen. Az eddig felsoroltakon kívül jobb módszer nem létezett a melegedés csökkentésére, pedig a probléma megoldásán folyamatosan dolgoznak a mérnökök.

Az MIT egyik posztdoktora, Cui-Zu Chang, és kollégái jelenleg is egy olyan eszköz fejlesztésén dolgoznak, aminek az ellenállása, és így a melegedése is minimális.

A hő fejlődésének oka az ellenállás

Mielőtt bárki megijedne, hogy komoly fejtegetésekbe kezdünk a fizika törtvényeiről, gyorsan megnyugtatunk mindenkit, hogy csak a legszükségesebb tudnivalókra térünk ki.

A lényeg gyakorlatilag annyi, hogy a hő fejlődésének oka az ellenállás, vagyis amennyiben sikerülne olyan alacsony ellenállású komponenseket kikísérletezni, amiknek nincs semmi ellenállása, vagy csak minimális ellenállással rendelkeznek, akkor a hőfejlődés is megszűnne.

Ezt a célt többek között topológiai szigetelők használatával lehetne elérni – ezek olyan, speciális tulajdonságokkal rendelkező ultravékony anyagok, amelyek lehetővé teszik, hogy az elektronok ne az anyagban, hanem annak a felszínén áramoljanak. Ha ezt sikerülne létrehozni, akkor megnyílna az út akár a nem melegedő laptopok előtt is.

Az áttörés már megtörtént

Chang és munkatársai már jó ideje dolgoznak ezen a területen, és úgy tűnik, hogy végre sikerült áttörést elérniük, méghozzá azáltal, hogy vanádiumot használnak az atomi vékonyságú mágneses topológiai szigetelők rétegeinek létrehozására.

A vanádium közepesen vezeti az elektromos áramot, és eddig alapvetően acélötvözetek készítésére, valamint olyan üvegek előállítása során használták, ami véd az ultraibolya sugárzás ellen.

Egy aprócska probléma még maradt

Azért ha valaki laptopot szeretne cserélni, akkor egyelőre ne várjon a nem melegedő notebookokra, a tudóscsoport kísérletei eddig ugyanis csak meglehetősen fagyos körülmények között – körülbelül -273 Celsius-fokos hőmérsékleten – működtek. Ha azonban az eredményeket normál hőmérsékleten is sikerül reprodukálni, akkor jelentős változások következnek majd be a számítástechnika valamennyi területén.

Miért baj, ha melegszik a laptop?

Egy bizonyos fokú melegedés normális valamennyi laptop esetén, a baj akkor van, ha a gép folyamatosan túlmelegszik, és emiatt akár ki is kapcsol. Ennek több oka is lehet, például a bejutó por, ami eltömíti a hűtőrendszert, de az is okozhat problémát, ha elzárjuk a levegő bejutásának útját, ami nélkülözhetetlen a hűtéshez. (Ezért sem tanácsos hosszabb ideig az ölünkben tartani például a gépet.)

A laptop melegedése számtalan komolyabb következménnyel járhat, mint amilyen a hardverek élettartamának a csökkenése, ami gyakorlatilag az összes alkatrészre egyformán igaz, nem csak a ventilátorra. Érintheti az akkumulátorokat, az alaplapot, de ha nem elég jó minőségű az eszköz anyaga, akkor az akár el is deformálódhat.

És a teljesítmény csökkenéséről már ne is beszéljünk, ami talán a legnagyobb gond mind közül, ezért megfelelő és hatékony hűtésre mindenképpen szükség van.

Egy ideig még marad a hagyományos hűtés

Szóval, amíg a fennálló akadályokat le nem győzik a kutatók, addig maradnak a régi lehetőségek. Vehetünk erős gépeket aktív hűtéssel, azaz ventilátorral, de ha olyan laptopra vágyunk, ami ultrahordozható, akkor választhatjuk az úgynevezett passzív hűtéses noteszgépeket, igaz, akkor le kell mondanunk a nagyobb teljesítményről.

Harmadik lehetőségként a külső hűtők is számításba jöhetnek, hiszen egy valóban izmos laptop esetén erre nagy valószínűséggel szükségünk is lesz majd, különösen akkor, ha egyébként is melegebb az időjárás.

Az aktív hűtések nagy hátránya még, hogy időszakos karbantartás igényelnek. A lerakodó por miatt idővel eltömődnek a lamellák és a szabad légáramlás hiánya miatt melegedni fog a laptopunk ami csökkentheti a várható élettartamát.

Hozzászólások

hozzászólások