Ha a laptop több, mint egy-két éves, már régóta esedékes a laptop tisztítás. A laptopok meghibásodásának túlnyomó része a tisztítás elhanyagolásával függ össze, ami általában adatvesztést is okoz.

Mi azt javasoljuk, hogy ne várj addig, legalább évente segítsd a laptopod zavartalan működését egy tisztítással. Amíg nem túl késő.

Sajnos nagyon gyakran tapasztaljuk, hogy a költséges javítás megelőzhető lett volna a rendszeres, időszakos tisztítással.

Az autók esetében már egyértelmű a bizonyos km-enkénti olajcsere, a laptop estében a tisztítás ugyanilyen jelentőségű. A jó hír az, hogy sokkal kevesebbe kerül.

A legjobb megoldás, ha emlékeztetőt írsz a telefonodba, vagy a naptáradba, ami figyelmeztet téged a következő esedékes tisztításra.

Mikor szükséges a laptop tisztítás

Lehet, hogy még nem idős a laptopod, de ha egyre lassabb, hangosabb és melegebb, a vége az lesz, hogy kikapcsol és feladja a harcot.

Ennek nem kell így lennie, mert lehet, hogy csupán csak a kelleténél nagyobb mértékben koszolódott kívül-belül. A portól sajnos nem tudod megvédeni, viszont folyamatos takarítással megnövelheted az élettartamát és egy csomó bosszúságtól megkímélheted magad.

A por szinte nem is látható, mégis rengeteg kárt tud okozni egy laptop működésében. Ráadásul a laptop belsejében az alkatrészek szorosan össze vannak kapcsolva, így ez még tovább ronthatja a helyzetet.

Amikor már a hűtőventilátorok folyamatosan futnak, csak idő kérdése a gép túlmelegedése. Ha ez megtörténik, ez károsíthatja a gép elemeit.

Szerencsére, ez könnyen orvosolható.

Tipikus hibajelenségek, ha nem tisztíttatod a laptopot

Használat közben lelassul a laptop

A hővédelem miatt egyes típusoknál megesik, hogy először csökkentik a processzor frekvenciáját, így az kevesebb áramot vesz fel és kevésbé melegszik.

A ventilátor kerreg, fura hangokat ad ki

A felgyülemlett por egy idő után egy filcszerű réteget alkot, ha ez elég nagyra nő, a ventilátor lapátjai közé is mehet, főleg ha kívülről a hűtőegységbe fújnak.

Ilyenkor a ventilátor az idegen test miatt nagyobb terhelés alá kerül, ami rövid időn belül az elhasználódásához vezethet. Ha sok időt vársz vele, akkor a ventilátor cseréjével is számolhatsz (plusz kiadás!).

Használat közben egyik pillanatról a másikra lekapcsol a laptop

Szakmai körökben ezt a jelenséget hővédelemnek nevezik. Amikor a processzor, vagy más alkatrész elér egy kritikus hőmérsékletet, annak megóvása érdekében leállítja magát és a gép lekapcsol. Ilyenkor már munka közben adatvesztéssel is számolhatsz, ha nem volt időd menteni.

Videókártya, vagy alaplap hibák

A tisztítások elmaradása miatt magasabb hőmérsékleten működnek az alkatrészek is. Hosszú távon ez csökkentheti a laptop élettartalmát, ami a legjobban melegedő alkatrészekre igaz. Ha ez bekövetkezik, a javíttatás költséges lesz, de az is megesik, hogy javíthatatlan lesz a laptopod.

Laptop tisztítás otthon

Sokan nekiesnek az otthoni tisztításnak, ami nem baj, bár ha nem szakszerű, további meghibásodásokat idézhetnek elő.

A laptopmodellek jelentősen eltérnek egymástól. Sok laptop tulajdonosa azt feltételezi, hogy minden laptopot ugyanúgy kell szét szedni, de ez korántsem garancia. Minden modellnek megvannak a maga sajátosságai, különleges kialakítása.

Ha az interneten keresgélsz, biztosan találsz leírást az otthoni tisztításra.

Sajnos ezek mind általános javaslatok, mi nem ajánljuk az otthoni laptop szétszedését. Ugyanis minden modellnél más és más, amire figyelni kell.

Egyes modelleknél könnyen hozzáférhetőek a belső tisztítandó részek, míg másik modelleknél egyáltalán nem.  A laptopok többségénél egyáltalán nem lehet szétszerelés nélkül hozzáférni a processzorhoz, a hűtőegységhez és a ventilátorhoz.

A laptop szét- és összeszerelése márkánként, modellenként változik, de a legtöbb notebook belsejébe kétféle módon lehet bejutni, a tetején vagy az alján.

Ha a géped alulról szedhető szét, akkor szerencséd van. Ezek a gépek gyakran könnyebben szétszedhetők legalább annyira, hogy hozzáférj azokhoz az alkatrészekhez, amelyeket meg kell tisztítani. Ha a laptopot felülről kell szétszedni, általában a billentyűzet eltávolításával kell kezdeni.

A billentyűzet és a képernyő tisztításánál nagyon figyelj arra, hogy ne nedvesítsd túl, mert akár azonnal tönkremehetnek.

Mindenképpen szükséged lesz egy csavarhúzóra a kis laposfejű csavarok kezelésére és sűrített levegőre, vagy légkompresszorra.

A csavarozással is bánj csínján, mert megsértheted a házat, a csavarmenetet és akár javíthatatlanná válhat emiatt. Ez azt jelenti, hogy bármikor széteshet a laptopod, ami nagyon bosszantó tud lenni.

A sűrített levegővel károkat is okozhatsz, ezért nagyon óvatosan használd! Ha szétszerelés nélküli fújod be a sűrített levegőt, a por még beljebb kerül, ki tudja hova. Ami még nagyobb bajt idézhet elő. Tehát mindenképpen csak akkor használd, ha szét tudod szerelni.

Kapcsold ki a laptopot, fordítsd fel és vedd ki az akkumulátort. Az is fontos, hogy húzd ki a hálózati adaptert is. Keress egy légtelenítőt a laptop külső szélén, egy alsó hozzáférési panelt.

Csavard le a panelt, és távolítsd el. A ventilátort kell látnod alatta.

Most van itt az ideje, hogy megszabadítsd a portól. Ha légkompresszort használsz, tartsd viszonylag alacsonyan a nyomást, és ne kerüljön túl közel a fúvókához. Ha túl magas a nyomás, sok mindent megrongálhatsz.

Miután kifújtad az összes port, tedd vissza az akkumulátort, majd kapcsold be a rendszert. Ha mindent jól csináltál, sokkal csendesebben és hűvösebben fut, mint korábban.

Hasznos tanácsok a laptopod külső tisztításához

Hasznos tanácsok a laptopod tisztításához
Valószínűleg a Te laptopod is viszonylag nagy igénybevételnek van kitéve. Szükséged van rá a tanuláshoz vagy a munkához, videókat nézel rajta, a közösségi médiáról már nem is beszélve.

Ezért is különösen fontos, hogy időről időre elvégezd a szükséges takarítást, ellenkező esetben ugyanis sokkal előbb megadja magát, mint akkor, ha nem hanyagolod el a tisztítását.

Milyen szennyeződések keletkezhetnek a laptopod külsején?

Minden notebook legnagyobb ellensége a por, valamint a különféle folyadékok, ételek, amiket az eszköz fölött nassolva véletlenül ráejtesz, ráöntesz.

Ma már számos modellt kínálnak Neked a gyártók cseppálló billentyűzettel, de mi van akkor, ha a géped még egy régebbi kiadás?

Akkor bizony az a fránya kávé vagy üdítő szépen beszivárog a fontos alkatrészekig, aminek a kitakarítása csöppet sem egyszerű feladat. Ezenkívül még a zsíros ujjlenyomatok, valamint a baktériumok jelenthetnek problémát.

Így tisztítsd a laptopod külső részeit!

Ha nem történt semmi váratlan esemény, egyszerűen csak a szokásos, „hétköznapi” szennyeződések jelentek meg a gépeden, úgy mint por a monitoron, zsíros foltok a billentyűzeten, esetleg magán a külső borításon. Ilynekor a tisztítás könnyedén megoldható az erre a célra kapható speciális nedves törlőkendővel, amivel finoman áttörölheted a gépet.

Ha nem akarsz erre költeni, akkor az otthoni mosogatószert is használhatod. Arra azonban mindenképpen ügyelj, hogy a szivacs, amit használsz, ne legyen túl nedves, mert a víz könnyedén beszivároghat az eszköz belsejébe.

A monitor tisztítása

A por egyszerűen eltávolítható egy nyeles portörlővel, az egyéb szennyeződésekhez pedig használhatod a már említett nedves törlőkendőt, vagy a speciálisan a kijelzőkhöz gyártott tisztítókat.

Az ablaktisztító folyadékról erősen megoszlanak a vélemények, mindenesetre talán érdemes beruházni a speckó anyagokra, főleg, ha egy drágább gépünk van, mint esetleg a szakszerűtlen tisztítással tönkretenni azt.

A billentyűzet tisztítása

A klaviatúra szennyeződéseihez használhatod a nedves törlőkendőt, ha lehet, antibakteriális hatásút, ugyanis az ujjaidról számos kórokozó kerülhet a kis gombocskákra.

Az alaposabb tisztításhoz – például a ráömlött folyadék esetén – viszont már le kellene pattintanod a billentyűket, ami gyakorlatot igényel, és ha nem vagy biztos magadban, akkor inkább vidd el a laptopod szakemberhez!

Tippek a laptopod belső részeinek tisztításához

A laptopod külső részeit viszonylag egyszerű megtisztítani, hiszen elég csak áttörölni egy nedves törlőkendővel, vagy egy tisztítószeres szivaccsal, a belső részeké azonban egy kicsit bonyolultabb, hiszen ehhez szét kell szedni a notebookot.

Miért kell a laptop belső részeit tisztítani?

A laptopok belső részeinél egyértelműen a por a mumus, ami a notebook legapróbb résein is képes bejutni a gép belsejébe. Ott lerakódik, néha igen vastag rétegben, és ronthat a gép hűtésén, áttételesen pedig akár komolyabb problémákat is okozhat.

Ezért különösen fontos, hogy időnkét tisztítsd meg az eszközt belül is, hogy ne csak kívülről ragyogjon, hanem odabent is minden rendben legyen.

Miért kell a belső részek tisztításához szétszedni a laptopot?

Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz: mert különben nem férsz hozzá a kitisztítani kívánt részekhez. Így sem a porszívó, sem a sűrített levegős spray nem segít sokat. Ez utóbbi a port ugyanis nem hogy eltávolítaná, hanem egyre beljebb fújja az eszköz belsejébe.

A notebook szétszedése nem igényel különösebb műszaki érzéket. Csak a hátlapon található néhány csavart kell eltávolítani, és máris kezdheted a takarítást! Bár teljesen logikus, mégis érdemes felhívni a figyelmet rá, hogy mielőtt elkezdenéd a notebookod szétszedését, kapcsold ki az eszközt!

A laptop belső részeinek tisztítása

Ha már szétszedted a laptopot, nincs más hátra, mint a tisztítás. Ehhez használhatsz ecsetet, hogy fellazítsd a lerakódott szennyeződést, valamint a már említett sűrített levegős spray-t, amivel szépen kifújhatod a koszt a gép belsejéből, vagy előveheted a porszívót is.

A billentyűzet tisztítása

Bár a billentyűzet alapvetően a laptop külső rézéhez tartozik, mégis érdemes újra szót ejteni róla. Ha ugyanis valami ráömlik, és le kell szednünk a gombokat, akkor az már tulajdonképpen a belső rész.

Egy dologra azonban figyeljünk oda a billentyűk lepattintásánál – mivel az azokat tartó kis pöckök könnyen eltörhetnek, végezzük nagyon óvatosan a műveletet.

Érdemes szervizbe vinni

Ha inkább biztosra szeretnél menni, és nem akarsz véletlenül nagyobb galibát okozni a tisztítással, akkor mindenképpen érdemes szervizbe vinned a laptopod. Ott ugyanis néhány ezer forintért szakszerűen elvégzik helyetted a feladatot.

Hűtőegység tisztítás

Sokan alábecsülik ennek jelentőségét, pedig kis anyagi ráfordítással jelentős összegeket spórolhatsz meg, ha megelőzöd ezzel a laptop meghibásodását.

Emellett még nem elhanyagolható szempont, hogy a laptopokat napi szinten használók számára nem mindegy mennyi időre kell nélkülözni a gépet.

Tehát csak a megvárható tisztítás idejére vagy több időre az alaplap meghibásodása miatt, ennek javítási időtartamára.

Miért szükséges hűtőegységet tisztítani?

A laptopok alaplapján a felülszerelt, integrált alkatrészek (videó-kártya, chipek) és a processzor melegszenek, nagyon sok hőt termelnek működésük során.

A hűtőegység arra szolgál, hogy a termelődő hőt elvezesse és kijuttasson belőle minél többet a notebook belsejéből.

Ha a hűtés nem megfelelő, akkor az alkatrészek túlmelegednek és az alaplap a rendszeres túlmelegedéstől tönkremegy.

Hogy néz ki a hűtés, hogyan működik?

A melegedő alkatrészek (chipset) magján vagy hűtő paszta vagy hűtő szilikon van. Ez segít átvinni a hőt a rézlemezre, ami ezeknek az alkatrészeknek a felszínével érintkezik. Innen a gázzal telített hőcső viszi tovább a hűtőborda lamellás részére. A ventilátor pedig átfújja a levegőt a hűtőborda lamellás részén. Ezzel a felesleges hő eltávozik.

Mit jelent a hűtőegység tisztítás?

Első lépésként a laptopot részben vagy teljesen szét kell szedni.  Ennek során vannak alapvető szabályok, amiket be kell tartani és technikák, ahogyan szét kell szedni a gépet.

A hűtőborda lamellás részét, a ventilátort meg kell tisztítani a portól és szöszöktől.

A kiszáradt hűtőpasztát és hűtő szilikonokat le kell cserélni. A ventilátor csapágyát meg kell kenni.

A fentiekből következik, hogy kívülről pl. porszívóval vagy szimpla befújással ez nem kivitelezhető.

Milyen gyakran kell tisztíttatni a laptopot?

A hűtőegység tisztítása évente egyszer javasolt. Ennyi idő alatt már jelentős mennyiségű por és szösz tud összegyűlni a ventilátor lapátjain és a hűtőborda lamelláin.

A ventilátor emiatt kevesebb levegőt tud kifújni,  ami már nem elegendő a megfelelő hűtéshez. Mindemellett a csapágyai kiszáradnak, a működése zajossá válik. Ezen felül a hűtőpaszta és hűtő szilikonok kiszáradnak, nem tudják megfelelően közvetíteni a hőt a rézlemez felé.

Otthon vagy szervizben történjen a tisztítás?

Az ember elsőre azt gondolhatja, hogy olcsóbb otthon tisztítani a notebookot. Gondoljuk csak végig a lépéseket, hogy megtudjuk helytálló-e ez a gondolat!

Először szét kell szedni a gépet. Mivel elektromosan működő eszközről van szó, ezért fontos alapszabályokat kell betartani a szétszedés során, aminek elmulasztása akár az alaplap meghibásodását is okozhatja.

A laptopoknál vannak rejtett helyen csavarok. Ha az ember ezt nem veszi észre és megpróbálja úgy szétnyitni a burkolatot, hogy még benne van a csavar, akkor bizony a csavarházak kitörnek.

Összeszerelés után pedig a burkolat a kérdéses helyen szét fog állni. Melegágya lesz a további burkolati-és egyéb sérüléseknek (Pl. zsanér, kábelek).

A notebookok kábelei sincsenek feltétlenül jól látható helyen, ha elszakad vagy megsérül a billentyűzet, a touchpad vagy valami egyéb kábel, akkor ez a tisztítás költségeit jelentősen megemeli, hiszen azokat akkor cserélni kell.

Emellett még sérülhet szerelés közben az alaplapi csatlakozó is, amibe bele megy a kábel. Többféle csatlakozó van, többféle és sérülékeny zárszerkezettel. Bizony, ha nem megfelelő irányban nyitja ki valaki, akkor a szerkezet megsérül, a kábelt pedig emiatt majd nem lehet visszadugni.

A laptop szerelésben gyakorlatlan kéz a csavarhúzóval és egyéb szereléshez szükséges eszközökkel akár sérüléseket is okozhat az alaplapon, volt már erre is példa sajnos.

Ha megvan a szétszerelés, akkor jöhet a portalanítás. Erre legideálisabb a kompresszor, megfelelő nyomásra állítva.

Természetesen ez berendezés nem fordul elő gyakran a háztartásokban. A másik lehetőség a sűrített levegős spray, de akkor itt számolni kell ennek beszerzési költségével is.

Következő lépésként a hűtőpasztát és hűtő szilikonokat cserélni kell. Mindenhová meg van, hogy milyen minőségű, fajtájú kell, hogy legyen, mással nem helyettesíthető. Tehát ahol paszta volt, ott paszta legyen, ahol szilikon volt, ott az is kerüljön fel.

Szilikonoknál számít a vastagság is. A használt szilikon eredeti vastagságát megbecsülni kockázatos dolog, mert ha nem megfelelőt választunk, akkor a laptop ezt jó esetben lekapcsolással, rossz esetben rövid időn belüli alaplapi meghibásodással jelzi majd.

Az interneten sokféle pasztát és szilikont árulnak, ezért alaposan meg kell gondolni, melyiket választjuk. Gondot jelenthet még ezzel kapcsolatosan, hogy sok értékesítő csak nagyobb kiszerelésben árulja ezeket.

Végezetül a ventilátor csapágyait meg kell kenni, a laptopot össze kell rakni megfelelő összeszerelési sorrendet betartva.

Összegezve, számolni kell az alapvető eszközök árával és a ráfordított idővel is a döntés meghozatalakor. Ha szakember végzi a tisztítást, megvan az a nagy előnye, hogy minden szükséges anyag és eszköz e rendelkezésére áll.

Tudja, hogy szerelés közben melyik típusnál mire kell odafigyelni, így nem keletkeznek károk a laptopban. Mivel gyakorlott, ezért gyorsan el tudja végezni a tisztítást.

A hűtőegység tisztítással a laptop tulajdonosa meghosszabbíthatja szeretett laptopja, sok esetben nélkülözhetetlen munkaeszköze élettartamát és megelőzheti az alaplap meghibásodását.

Így vigyázz a laptop tisztaságára

Legelőször is a mindennapokban is tehetsz azért, hogy megelőzd a bajt:

  • ne használd ágyban, vagy csakis laptoptartóval
  • ne használd a földön, mert rengeteg szennyeződésnek teszed ki
  • ne igyál a laptop közelében, mert bármikor kiborulhat, kifröccsenhet bármilyen folyadék
  • ne egyél a laptop közelében, mert a morzsák a pici réseken keresztül könnyedén bejutnak a belsejébe

A leggyakoribb eset, amikor folyadék borul a laptopra. Ilyenkor azonnal áramtalanítsd és vedd ki az akkumulátort. Különben nagy a rövidzár esélye a folyadék miatt.

Érdemes azonnal szervizbe vinni, mert ha folyadék éri a laptopot, az idő is ellened dolgozik. A kémiai folyamatok azonnal elindulnak, ezért annál nagyobb a sikeres tisztítás, vagy javítás esélye, minél előbb szervizbe jutsz vele.

Ne tedd fűtőtestre, mert a radiátor kárt tehet a laptop burkolatában, egyes részeiben. Nem arra tervezték, hogy fűtőtesteken pihentesd. Hiába szárad is meg, a folyadékból visszamaradt tartalom tovább dolgozik az alaplapon. Ezekben az esetekben később hibásodik meg a laptop, viszont akkor már általában menthetetlenül.

A hajszárítóval sem tanácsos szárítani, mert ebben az esetben a folyadék egyéb tartalma még ugyanúgy az alaplapon marad.

Ráadásul a meleg levegő kárt tehet a kijelzőben, burkolatban, billentyűzeten. Többször találkoztunk már ilyen hibajelenséggel és mindig plusz költséggel járt e helyreállítás.

LaptopGuru tanácsa

Mi azt tanácsoljuk, hogy ne tisztítsd otthon a laptopod.

Egyrészt sokkal több idődbe kerül, mintha egy erre szakosodott szervizben oldanád meg a laptop tisztítást. A szerviz felkészült ezekre a feladatokra speciális szerszámokkal, megfelelő szakemberekkel, akik már találkoztak minden laptop modellel és ismerik a belső rendszerüket.

Ha mégsem tudsz ellenállni, és mindenképpen úgy érzed, hogy ez a feladat menni fog neked, akkor a laptopod kézikönyvét feltétlenül olvasd el. Nem arra a kis füzetre gondolunk, amit a vásárlás folyamán a géped dobozában találsz, hanem léteznek karbantartási kézikönyvek.

Sajnos nem minden márka esetében érhető el a weboldalukon, ez gyártótól függ, hogy közzéteszik-e vagy sem.

Tehát először kutakodj a neten és keresd meg a karbantartási kézikönyvet, mert nagyon hasznos lesz számodra a tisztításnál, ha saját kezűleg szeretnéd megoldani. Ez általában a gyártó weboldalán érhető el, a „Támogatás” menüpont alatt.

Hogyan tisztítjuk mi a laptopot?

Átvesszük a laptopod, bevizsgáljuk. Ez ingyenes és megbeszéljük veled, ha esetleg más hibát is észlelünk. Te fogod eldönteni, hogy szeretnéd-e a javítást, vagy nem kívánod igénybe venni.

Személyesen is elhozhatod hozzánk a géped, sőt, akár meg is várhatod.

Amennyiben elfoglalt vagy, netán esetleg messzebb élsz tőlünk, szívesen küldünk futárt és vissza is visszük neked, amikor elkészült. Ne aggódj, úgy vigyázunk rá, mintha a sajátunk lenne.

Ha nem találtunk semmi rendellenességet, szétszereljük, az elöregedett hővezető anyagokat kicseréljük, portalanítjuk, külső-belső részeit tisztítjuk. Átadás előtt alaposan teszteljük.

Az elkészült, tiszta laptopodat személyesen még átadás előtt ellenőrizheted és azonnal használatba is veheted.

Hozzászólások

hozzászólások