Az online magazinosdi projekt, régre nyúlik vissza nálam, főleg internetes időszámításban. Gyökere talán az offline magazinokban keresendő. Gyerekkorom óta követtem a technikai újdonságokat. De igazából mindig a vasak érdekeltek. A hardver. Kilencvenes évek eleje óta vásárolgattam magazinokat. PC World, Guru, 576, Computer Panoráma stb. Najó, lebuktam… nemcsak a hardver, hanem a játékok is vonzottak akkor :).

Kedvenc hardveres sorozatom igazából a Guruban található Oldman tuningműhelye volt. Az az igazi gépbe nyúlkálós, pc szervizes, tuningos témakör.

Majd jött az internet és vele együtt megnyílt a világ. Főleg a külföldi portálok, a Tom’s Hardware, AnandTech, HardWare.fr és még sokan mások. Itthon ekkoriban bontogatta szárnyait a szamitogep.hu, (emlékszik még rá valaki?) a HWSW, HardwareOC és Prohardver (aki mindent vitt végül).

2002-ben érlelődött először a gondolat, hogy valamilyen hardveres, tuningolós oldalt jó lenne csinálni. Nem volt különösebb célja, csak összegyűjtve megosztani az ismereteimet magyarul, egy weboldalon keresztül. Aktualitások helyett egyfajta tudástár volt a cél. Alapismeretek, mire figyelj. Mihez mit érdemes venni, hogy rakd össze a géped, no és legvégül, hogy sajtold ki belől a maximumot. Ilyen akkor nem volt. A hardveres oldalak inkább aktualitásokkal, hírekkel meg termék tesztekkel foglalkoztak.

Így még 2002 őszén megszületett az igen kreatív nevű HRichard site. Nem tudom honnan vettem, talán a Tom’s Hardware adta az ihletet, jobb meg nem jutott akkor eszembe. Ki gondolná utólag, hogy ez is pár hét kínlódása utána született. Egy barátomnak (Lord Keri) akkoriban már volt weboldala, meg tapasztalata ebben, így tőle kértem segítséget az oldal megvalósításához. Végül megszületett a mű, ilyen lett az első változat…:

HRichard 2003-ból, 2002-es sablonnal, gyönyörű mi? ?

Először az internet előfizetéshez tartozó tárhelyem szolgált otthonául. Ezt az X3, majd az UW váltotta fel. Az oldal címe hrichard.ini.hu lett. Az ini.hu egy olyan szolgáltatás volt, ami abban segített, hogy picit komolyabban nézzen ki a domain végződésünk. Másik előnye, hogy tárhely cseréknél nem cserélődött az url (pl .x3.hu, .uw.hu stb), mert az .ini.hu felületén ez állítható volt. Azaz elég volt a hrichard.ini.hu-t promóznom és a név alapján mindig megtalálható maradt. Pár évig ezen nem is változtattam.

Időnként írogattam rá, a fórumban lassan egy kis közösség is összegyűlt. Hárdkor tuningosok inkább :). Mivel ingyenes tárhelyen voltunk, könnyen feltörték a fórumot, amit sajnos nem tudtam megmenteni. Így az enyészeté vált…

HRichard Test Lab 2002-ből, ha jól látom egy TUSL2-C, Radeon 8500 (?), GlobaWin FOP68, jobbféle tápegységgel. Tualatin nyúzás lehetett soron ?

A történtekből okulva saját domainre/tárhelyre költöztem, szerver helyet OPeter szakmai mentorom biztosította (előző életemben rendszerinformatikus voltam). Ezt már biztonságosabb volt :). Időközben a motorháztető alatt és felett is történtek változások.

Egyik szakmai lap üzemeltetője megtalálta az oldalam, tetszett neki és felajánlotta, hogy dolgozzak náluk. Így belekóstolhattam a tech újságíró, hardvertesztelős létbe. Közben a HRichard háttérbe szorult. Később egy szerkesztőtársammal együtt elhatároztuk, hogy indítunk egy új hardveres magazint, de sajnos ez nem valósult meg.

Pedig egy italozás alkalmával a neve is megszületett – NarancsHardver – ha ezt akkor összerakjuk, büntetett volna :).

Cikkhez fotózás előkészületek. Így nézett ki akkoriban egy geek szobája ?

Mivel a HRichard bevételt nem termelt, így csak szabadidőmben tudtam vele foglalkozni, amiből amúgy egyre kevesebb volt. Ezért lassan de biztosan magára maradt. Többször törtem a fejem azon, hogy lehetne felébreszteni a csipkerózsika álmából, de a körülmények sose voltak kedvezőek hozzá.

Időközben a helyzet is változott. Gyakorlatilag a számítástechnika mainstream lett. Megjelentek az okostelefonok ami mára szinte mindenki zsebében a nettel együtt ott vannak. A digitális ideghálózat már nem csak egy szűk réteg és a kockák privilégiuma. Nem úgy mint 15 éve.

Ezért többed magammal belevágtunk egy új kalandba, ez volt az iGuru Tech Magazin. Na ezt valamivel több mint egy év után át is kereszteltem LaptopGuru Magazinra. Újrapozícionáltam az egészet.

A régi HRichard-al szemben ez nem csak a hardverek világáról fog szólni. De központban ugyanúgy a számítástechnika, bigyulák meg a geek lifestyle lesz, persze nem csak kockáknak :). Az eddig megírt összes tartalmunkat (HRichard, iGuru, Szerviz blog) is ide tesszük át. Így minden egy helyen lesz elérhető a jövőben.

Start!

( A cikk alapja, eredetileg 2016.01.19-én jelent meg az iGuru Magazinon. A fejlemények jegyében szerkesztettem át. )

Hozzászólások

hozzászólások