A játékosoknak szánt laptopok meglehetősen drágák, nem ritka közöttük az egymillió forintos darab sem. Ezen nincs is semmi csodálkozni való, hiszen ezekbe a gépekbe mindig a legújabb és legjobb technológiák kerülnek, ami az árat is eléggé felnyomja.
De mi van akkor, ha nincs több mint félmillió forintunk egy notebookra? Találhatunk akkor is olyan eszközt, ami megfelel a célnak, vagy le kell mondanunk a laptopról, és inkább asztali gépben kell gondolkodnunk.

Kompromisszumokat kell kötnöd

Ha olyan laptopot szeretnél, ami nem csak a munkádhoz vagy a tanuláshoz jó, de a játékok többségével is megbirkózik, sőt, még az ára is viszonylag barátságos, akkor kell bizonyos kompromisszumokat kötnöd.
Nyilvánvaló, hogy ha „csak” 300–350 ezer forintod van egy notebookra, ami egyébként nem kevés, hiszen az általános felhasználású gépek árai ettől jóval elmaradnak, szóval, ha ekkora a kereted, akkor meg kell hoznod néhány fontos döntést.
A 4K kijelzőről például nagy valószínűséggel le kell mondanod, hiszen az ezzel ellátott laptopok már a prémium kategóriába tartoznak, ezért az értük fizetendő összeg is ennek megfelelően alakul. És valószínűleg SSD sem lesz a gépben, vagy csak egy kisebb kapacitású, ami mellé még biztosan kell némi háttértár.
Ha ezekről le tudsz mondani, akkor viszont számos gyártó számos modellje közül válogathatsz, amire adunk is néhány példát.

Mire érdemes figyelni?

Még egy fontos szempontot érdemes szem előtt tartanod, mielőtt megveszed a multifunkciós notebookodat, ez pedig a bővíthetőség.
Mert lehet, hogy pár hónap múlva tudsz majd költeni az eszközre, akkor viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen egyszerű az alkatrészek cseréje. Ugyanez igaz a HDD vagy SSD esetén is, ezért érdemes ezekre rákérdezni a kereskedőnél.

Acer Nitro Black Edition

Az Acer Aspire VN7-592G-72HU laptop olyan tulajdonságokat egyesít magában, amik miatt ideális üzleti notebooknak csakúgy, mint játékosoknak. Az eszköz lelke egy négymagos Intel Core i7-es, akár 3,5 GHz-es teljesítményre képes processzor, valamint a 8 GB DDR4 memória, ami garancia mind a multitaskingra, mind pedig arra, hogy a legújabb játékok is simán, akadások nélkül fussanak rajta.

acer-aspire-v-nitro-vn7-592g-72hu-lin-nx-g6heu
Bár a 4K kijelzőt elfelejtheted, de a FullHD (1920×1080) IPS LED monitor megfelelő minőségű képet biztosít mindenféle tevékenységhez, a háttértárat pedig egy 128 GB-os SSD és egy 1 TB-os HDD kombinációja adja, ami több mint elég.
Ha játékról van szó, akkor az sem mindegy, hogy milyen videokártya van a gépben. A Nitro esetében ez egy NVIDIA GeForce GTX 960M 2 GB-os GPU, a hang felelőse pedig a Dolby Digital Plus Home Theater surround hangrendszer – ez a specifikáció tényleg elég erős ahhoz, hogy a játékosok se csalódjanak benne.

Az Asus G551VW notebook

Az Asus gépe kifejezetten játékosoknak készült, ennek megfelelően a külseje sem olyan elegáns és kifinomult, mint az Acer Nitro laptopoké, ezzel szemben igyekszik sokkal agresszívebb lenni.

asus-g551vw
A paramétereit tekintve nem sok eltérést találunk a két eszköz között, hiszen az i7-es processzor és a minimum 8 GB memória a minimális elvárás egy játékosoknak szánt notebook esetén. Némi különbség mutatkozik a videokártyában, hiszen az Asus is egy Nvidia GeForce GTX 960M GPU-t kapott ugyan, de 4 GB grafikus memóriával.
A kijelző Full HD-s, de TN panel, és nem IPS. Ezeknek – mármint a TN paneleknek – a nagy hátránya, hogy rosszabb a betekintési szögük, bár ha megfelelő magasságba helyezzük az eszközt, akkor ez nem okoz gondot.
A kritikusok gyakran emlegetik az anyaghasználatot az Asus G551VW esetén, a túl sok műanyag ugyanis kiábrándító, ám ettől a gép még remekül működik.

Lenovo Y700 15ISK

A Lenovo notebookja igazán jól néz ki, bár egyáltalán nem hivalkodó. A processzor és a memória tekintetében teljesen megegyezik az Asus fent bemutatott eszközével, a kijelzője azonban Full HD IPS panel, ami még egy anti-glare, azaz fényvisszaverő fóliát is kapott.

lenovo-laptop-ideapad-y700-15
A Lenovo laptopját Nvidia GeForce GTX 960M videokártyával szerelték, és 1 TB-os HDD merevlemezt kapott, hogy csak a legfontosabb paramétereket említsük.
Az Asus és a Lenovo laptopok alig kerülnek valamivel többe 300 ezer forintnál, az Acer gépe viszont ennél valamivel drágább. Igaz, ez a notebook nem kapott címkét, vagyis nem elsősorban játékosoknak készült, hanem munkához is remek választás.

Hozzászólások

hozzászólások