Ahogyan a piac többi részén, úgy a laptopok esetében is megfigyelhető, hogy bizonyos gyártók a köztudatban magasabb presztízzsel bírnak társaiknál.

Ez általában az árukon is meglátszik, jó esetben pedig a termékeik minőségén is. Sajnos az is megfigyelhető, hogy egy-egy gyengébb eresztés vagy gyenge start után egyes gyártókat évekre beskatulyáznak, ahonnan aztán nagyon nehéz kitörniük.

A Laptopmag csapata úgy érezte, érdemes lenne tiszta vizet önteni a pohárba. Ezért a korábbi évekhez hasonlóan idén is vették a fáradságot, hogy az általuk kidolgozott értékelési rendszert segítségül hívva, többé-kevésbé objektív szempontok alapján rangsorolják a gyártókat.

Az eredmény pedig magáért beszél.

Az értékelési rendszerről

Jogosan merül fel a kérdés:

– Mégis mi alapján jelentheti ki valaki, hogy egy gyártó mennyire jó?

Nos, a Laptopmag csapata összesen 7 szempontot vizsgált, amelyek a következők:

1. Tesztek, vélemények (Reviews)

A srácok végignézték az elmúlt évben általuk írt véleménycikkeket az adott gyártók termékeiről, és némi matekozást követően maximum 30 ponttal díjazták a gyártókat.

2. Gyártói támogatás, ügyfélszolgálat (Tech support)

Vajon probléma esetén mennyire segítőkész a gyártó? Szerencsére erre vonatkozóan is vannak adataik, és nem voltak restek letesztelni az ügyfélszolgálatokat. Maximum 20 pontot lehetett itt elérni.

3. Külcsín (Design)

Sokaknak egyáltalán nem számít a külső, ha laptopról van szó, de itt most ez is bekerült a szempontok közé, maximum 15 pontért. Fontos megemlíteni, hogy nem kizárólag a dizájn számít, hanem a gyártáshoz felhasznált anyagok minősége is.

4. Garancia (Warranty)

Maximum 5 pontot kaphatnak a gyártók az alapján, hogy milyen garanciális feltételekkel értékesítik a laptopokat. Nem csak az időtartam volt szempont, hanem olyan dolgok is számítottak, mint hogy például engedi-e a gyártó a HDD és a RAM cseréjét garanciavesztés nélkül, állják-e a szállítási költséget szervizeltetés esetén, stb.

5. Szoftver (Software)

5 pontért versenyezhetnek a gyártók azon, hogy mennyire hasznosak az általuk előtelepített saját gyártású szoftverek.

6. Innováció (Innovation)

10-es skálán értékelték azt, hogy adott gyártó mennyire innovatív, és mennyire tud lépést tartani a piacon felmerülő új igényekkel.

7. Érték és választék (Value and Selection)

Itt azt vizsgálták, hogy a gyártó mennyire van jelen a piac különböző szegmenseiben (otthoni, gamer, üzleti stb.), valamint, hogy mennyire versenyképesek a termékek árai. 15 pont adható.

A fentiek alapján összesen 100 pont szerezhető. Ezek után vessünk egy pillantást a dobogóra!

A dobogós helyezettek

3. hely: Asus

Minden kategóriában szinte fej-fej mellett, a második helyezett Delltől összesen csupán egy ponttal lemaradva került a dobogó harmadik helyére az Asus, ami azért meglepő, mert az előző évben csak a hetedik helyre tudott a márka beérkezni.

A közelmúltban azonban sikerült belehúzniuk, és több kiváló terméket is letettek az asztalra, ami elég volt ahhoz, hogy felzárkózzanak.

2. hely: Dell

Összpontszám tekintetében mindössze egy ponttal maradt el a győztestől, így kerülhetett a Dell a dobogó előkelő második helyére.

A Dell esetében már abszolút nem lehet panasz a termékpalettára, hiszen szinte minden szegmensben jelen van, és a többi kategóriában is igen magas pontszámokat kapott. A „Tesztek, vélemények” kategóriában néhány ponttal elmarad ugyan az Apple-től, de ez valószínűleg a nagyobb termékpalettából következik.

1. hely: Apple

A fentebb említetti szempontok alapján az Apple kerülhetett a dobogó első helyére.

Az Apple már régóta az egyik legkomolyabb brandnek számít a laptopok és az asztali gépek piacán, legalábbis ami a minőséget és a presztízst illeti. Az összpontszámot itt csak az „Érték és választék” húzza le jelentősen, hiszen köztudott, hogy az Apple ceruzája igen vastagon fog az árcédulákon, ráadásul a termékpaletta is meglehetősen korlátozott, a gamer piacon például egyáltalán nincsenek jelen.

Érdemes vetni egy pillantást a többi helyezettre is a táblázatban, így kaphatunk egy képet arról, hogy jelenleg melyik gyártó miben erős, és miben kevésbé. Ez pedig erősen meghatározhatja az esetleges laptopvásárlásunkat is.

Hozzászólások

hozzászólások