A technológia rohamos fejlődésének és a kialakult fogyasztói kultúrának az egyik átka, hogy gyakran nem tudunk mit kezdeni elavult eszközeinkkel. Emiatt rengeteg megöregedett laptop és egyéb eszköz végzi a szeméttelepen, pedig még működnek.

Radikális szemléletváltás nélkül ez a tendencia valószínűleg nem is fog változni egy darabig, és egyénenként nem is igazán van ráhatásunk erre a mechanizmusra. Azonban mielőtt kikukáznánk régi laptopunkat, érdemes megvizsgálnunk, hogy milyen módon tehetnénk azt újra hasznossá.

A lassulás orvoslása

Talán a leggyakoribb ok, amiért az emberek hajlamosak lecserélni a gépüket, az az, hogy nagymértékű lassulást tapasztalnak, ami igencsak megnehezíti az életüket.

Ilyenkor előfordul, hogy az ok nem is az elavult hardverben keresendő, hanem az operációs rendszerben. Első körben érdemes egy hozzáértő ismerős vagy szakember segítségével megtisztítani, vagy legrosszabb esetben újratelepíteni az egész rendszert. Könnyen lehet, hogy a laptop utána ismét kielégítő teljesítményt fog nyújtani.

A fenti jelenség különösen gyakori a Windows Vista rendszert futtató notik esetében. Ez egy félresikerült, meglehetősen rosszul optimalizált rendszer volt, aminek következménye, hogy egy idő után használhatatlanul lassúvá válik a gép.

Ha egy ilyen laptoppal vert meg minket a sors, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a rendszer Windows 7-re, esetleg 10-re cserélése sokat fog dobni a felhasználói élményen.

Szövegszerkesztés, irodai munka

Természetesen előfordulhat, hogy a hardver tényleg annyira elavult, hogy már nem birkózik meg az általunk használt szoftverekkel, azonban tartsuk szem előtt, hogy vannak olyan feladatok, amelyekre akár egy 10-15 éves gép is kiválóan alkalmas lehet!

Ide tartozik például a szövegszerkesztés, a táblázatkezelés, illetve minden olyan irodai munka, ami nem igényel nagy teljesítményt.

Egy ősrégi processzorral és 1-2 GB-nál kevesebb memóriával rendelkező gép igencsak megszenvedne egy korszerű operációs rendszerrel, de a jó hír az, hogy ebben az esetben sem kell feltétlenül selejteznünk.

Ilyenkor jöhet jól egy jó öreg Windows XP telepítőlemez, vagy akár egy kevés erőforrást igénylő Linux alapú rendszer. Az optimális teljesítmény nem marad el, ha az öreg hardver megkapja a koránhoz illő szoftvereket.

Lehet, hogy a legújabb Office csomagot nem használhatjuk majd, de az alapvető feladatokra a 2007-es vagy 2003-as kiadás is bőven elég lehet.

Multimédia

Zenehallgatás, filmnézés, internetezés.

Kisebb kompromisszumok árán ezeket az igényeket is ki tudja szolgálni egy megfelelően szoftverezett őskövület. Ha filmezéskor nem ragaszkodunk a HD minőséghez, böngészés közben pedig belefér egy kis lassulás a több erőforrást zabáló weboldalak látogatásakor, akkor a fenti igények kiszolgálására bátran hadrendbe állítható egy 10-15 éves dinoszaurusz, még 2016-ban is.

Játék

Dogmaként van jelen a köztudatban az az állítás, amely szerint a játékok igénylik a legtöbb erőforrást. Ez igaz is, ha a kortárs játékokra vonatkoztatjuk, de ne felejtsük el, hogy a ’90-es évektől a 2000-es évek közepéig megszámlálhatatlanul sok olyan játék jött ki, amelyekért kár lenne, ha a feledés homályába vesznének.

Látvány tekintetében ugyan az aktuális címek nyomába sem érhetnek, de egy 8-10 éves gyereket akár hosszabb ideig is leköthet egy-egy régi klasszikus, a nosztalgiázni vágyó felnőttekről nem is beszélve.

Megfigyelőközpont

Ha úgy döntünk, hogy biztonsági kamerákkal szeretnénk bebiztosítani otthonunkat, akkor a rendszer központjaként is remekül felhasználhatjuk régi masinánkat.

Figyelhetjük rajta a kamerák képét, irányíthatjuk őket, és akár a felvételek készítését is vezérelhetjük vele. Persze a legújabb, IP-alapú HD-kamerákat nem érdemes ráerőltetni egy gyengébb gépre, de egy régebbi rendszert gond nélkül működtethetünk vele az idők végezetéig.

Laptopból asztali gép

Ha a régi laptopunkon már nem működik a kijelző és/vagy a billentyűzet, még mindig menthető a helyzet. Csatlakoztassunk rá egy monitort, egy egeret és egy billentyűzetet, és máris egy helytakarékos asztali gépként szolgálhat tovább a masina.

Az itt leírt általános dolgokon kívül sok egyéb, specifikusabb felhasználási módja is lehetséges az „elavult” gépeknek, például ipari környezetben.

Mielőtt kihajítanánk a sok évet leszolgált laptopunkat, gondolkodjunk el azon, hogy vajon nem tudnánk-e valamilyen módon hasznosítani azt, és ha nem, nézzünk körül a környezetünkben!

Biztosan találunk valakit, akinek még jó lesz valamire.

Hozzászólások

hozzászólások