Mennyire biztonságos a nyilvános Wi-Fi?

Mennyire biztonságos a nyilvános Wi-Fi?

Előfordulhat, hogy otthonunktól távol, nincs más lehetőségünk, mint a nyilvános Wi-Fi hálózat használata a különböző közösségi média feltöltéséhez, vagy e-mail fiókok eléréséhez, esetleg a kollégákkal való beszélgetésekhez.

A világjárvány által felgyorsult digitális átalakulás elfogadása, de, hogy ez mennyire biztonságos?

A free Wi-Fi használatra történő bejelentkezésnél több dologra is érdemes figyelni.

Miért nem biztonságos a free vagy nyilvános Wi-Fi?

A legveszélyesebb ok a hackerek által a nyilvános Wi-Fi-re telepített kódok vagy rossz indulatú programok, amelyek kiszűrhetik szoftverekkel az áthaladó adatokból a jelszavakat, hitelkártya adatokat, vagy egyéb személyes adatokat is. Ezt a módszert hívják lehallgató támadásnak, vagy angol néven: „Network Snooping”-nak.

Ha a Wi-Fi kapcsolat nincs t9itkosítva, amihez az eszköz kapcsolódik, akkor a hackerek nyomon követhetik a nyilvános rendszer felhasználóit. Amint csatlakozik a routerhez rosszindulatú JavaScript-kódok illeszkedhetnek be eszközeibe. Ezek komoly biztonsági réseket okozhat azok számára, akiknek eszközei megfertőződtek.

Bejelentkezhetek az e-mailekbe nyilvános Wi-Fi-n?

Nem tanácsos e-mail fiókba bejelentkezni!

A probléma az, ha nyilvános Wi-Fi-n keresztül ellenőrzi az e-mailjeit, hogy a hackerek visszaállíthatják jelszavát, és Ön ki lesz zárva a fiókjából, így könnyen a feltörés áldozata lehet!

Bankolhatok nyilvános Wi-Fi-n?

Nem ajánljuk a banki tevékenységeit és fizetési számláit free Wi-Fi-n intézni!

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy legyen nagyon óvatos a telefon alkalmazások banki használatával kapcsolatban, mert a banki fiók feltörésének súlyos következményei lehetnek!

Biztonságosabb megoldás lehet, de ez sem tökéletes, ha a hotspotot a telefonjáról használja laptopja eléréséhez és fizetős fiókjaihoz, vagy inkább egy közeli ismerősénél, használja a biztonságos, jelszóval védett Wi-Fi hálózatát.

Mit érdemes megtennie?

Érdemes beállítani, hogy a Wi-Fi-re ne csatlakozzon automatikusan, és a Bluetooth is ki legyen kapcsolva. Így a hackerek nem tudnak gyorsan hozzáférni.

Számítógépén vagy laptopján használjon vírusirtót. Engedélyezze a tűzfalakat, és győződjön meg arról, hogy az eszköze rendelkezik-e a vírusok elleni védelemmel, amelyet informatikusa telepített.

Honlapja esetében kérje meg Webdesigner-ét vagy informatikusát, hogy a nagyobb biztonság érdekében alakítsa át webhelyét HTTPS-re! Így a bejelentkezési adatok védve vannak, és az esetleges bejelentkezett személyek adatai nagyobb biztonságban vannak.

Érdemes beállítania egy virtuális magánhálózatot a (VPN) végpontok közötti titkosítással.

Ha home office-ból dolgozik egy kávézóban vagy egy bevásárlóközpontban, akkor a jelen lévő nyilvános Wi-Fi helyett inkább a mobiltelefonjuk hotspotját használják.

Az egyik leggyakoribb biztonsági hiba, amelyet a felhasználók elkövetnek a jelszavak nem megfelelő megadása. Mindenki számára nehézkes a jelszavak megjegyzése, azonban nagyon fontos, hogy ne használjanak születési dátumot, vagy nevet a jelszavaikban. A jelszónak hosszúnk kell lennie, tartalmazzon speciális karaktereket, kis és nagy betűket és számokat is, amik megnehezítik a hackerek dolgát.

Soha ne feledje, a hackerek olyan szoftverekkel rendelkeznek, amelyek másodpercek alatt több ezer lehetséges jelszót futnak át, hogy megtalálják a jelszó egyezést. Ha a rendszerük egyezést mutat, akkor máris nagy bajba került!

Nagy segítség lehet, ha szétválasztja a munkát és a játékot úgy, hogy a vállalati gépet csak munkavégzésre használja, a szórakoztató dolgokért pedig, saját laptopjával, okostelefonjával vagy táblagépével jelentkezzen be.

Összegzés:

Biztonságos a nyilvános WiFi-hez való csatlakozás?

Röviden: Nem ajánljuk!

Digitális életünk egyre fontosabb számunkra. Meg kell védenünk őket! Keressen egy megbízható számítógép szervizt, és gondoskodjon az összes számítógépe, laptopja és egyéb eszközei védelméről.

A biztonsággal kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás az, hogy a felhasználók valószínűleg azt hiszik, hogy minden rendben van, amíg az nem lesz késő. Ha segítségre van szüksége keresse meg a LaptopGuru szervizünk üzlethelyiségében a hozzáértő kollégáinkat, akik segíthetnek megőrizni adatai biztonságát.

Iratkozzon fel, hogy e-mailben értesítést kapjon, amikor új cikk jelenik meg a LaptopGuru Magazinban.

Legjobb Laptop Márkák 2023-ban

Legjobb Laptop Márkák 2023-ban: A Technológia Csúcsa a Kezedben

2023-ban a laptopok piacán számos kiváló minőségű laptop márkát találhatunk, amelyek közül néhány kiemelkedik a tervezésben, a teljesítményben és az innovációban. A teszteléseink során a következő laptopokat különösen népszerűeknek találtuk, és joggal kerültek bele Top10-es listánkba.

Tovább olvasom...