Míg itthon a legtöbbünknek fogalmunk sincs az amerikai foci szabályairól, addig az Egyesült Államokban milliókat tartanak lázban a vasárnaponként megrendezett mérkőzések.

Ezt a sportágat hosszú időn keresztül elkerülte a modern technológia, ám 2013-tól a Microsoft és a futballiga szoros együttműködésbe kezdett.

Ez a kooperáció azonban nem mindenkit tölt el lelkesedéssel: néhány csapatnál úgy gondolják, hogy inkább átok a táblagépek használata, mint áldás.

Élet a tabletek előtt

Amíg a csapatok nem használtak táblagépeket, a mérkőzésekről készült felvételeket kinyomtatták, és ezeket a nem túl jó minőségű, fekete-fehér felvételeket elemezték a az edzők és a játékosok a pálya szélén.

Ezekre készültek a feljegyzések, és a taktika a bemutatása is rajtuk történt, amikor pedig már nem volt szükség rájuk, egyszerűen mentek a kukába.

Ez a kezdetleges megoldás elég sokáig tartotta magát, ami elég érthetetlen, főleg ha azt nézzük, hogy sok sportág esetében haladtak a korral.

A magyarázat pedig egyáltalán nem bonyolult: egy sportoló mozgásának, döntéseinek analizálása nagyban befolyásolhatja, hogy ki lesz a nyertes, az elemzésre pedig egy számítógépes program sokkal alkalmasabb, mint az ember.

Nem mindenki lelkesedik az új technikáért

Bár a lépés logikusnak és időszerűnek tűnik, a Microsoft bevonása az NFL-be mégsem aratott osztatlan sikert: maradtak edzők, mint például a New England Patriots csapatát dirigáló Bill Belichick, vagy a Carolina Panthers vezető edzője, Ron Rivera, akik továbbra is a régi módszerre esküsznek.

Szerintük ugyanis a tabletek tönkreteszik a játékot azzal, hogy valós időben lehet követni a történéseket, és vissza lehet tekerni egy-egy akciót, menet közben pedig akár a taktikán is változtatni lehet, ami Rivera szerint nem helyes.

Szerencsére nem mindenki áll negatívan a táblagépek megjelenéséhez az oldalvonal mellett. A Denver Broncos edzője, Gary Kubiak például kifejezetten jónak tartja az újítást, és be is vonta az eszközt a játékba.

A Microsoft Surface előnyei a játék során

A Sideline Viewing Systemnek köszönhetően búcsút lehet inteni a rossz minőségű felvételeknek. A színes, nagy felbontású képeknek köszönhetően sokkal több részlet derül ki egy-egy támadásról, vagy arról, hogyan reagált a védőjátékos, és így tovább.

Ráadásul a legapróbb részleteket is ki lehet nagyítani, így az olyan dolgokat is észre lehet ma már venni, amik eddig rejtve maradtak az emberi szem elől.

Az pedig, hogy ez így nem fair, csak kevesek véleménye, hiszen egyik csapattól sincs megtagadva a tabletek használata, tehát az esélyek továbbra is egyenlőek, ha úgy tetszik.

A Microsoft applikációját, a Sideline Viewing Systemet minden csapat használja arra, hogy meccsek alatt hozzáférjen a fotókhoz és elemezze azokat, de vannak csapatok, amik ennél jóval továbbmennek, és egyéb célra is rendszeresítik az eszközt.

Azért nem minden fenékig tejfel

Bár a táblagépek igen hasznosak, azért akad velük némi gond. Mondjuk az, hogy „fogyóeszközök”, vagyis viszonylag könnyen megsérülnek. Csak néhány példa: a Green Bay Packers irányítója, Aaron Rodgers, és a Chicago Bears-ből Jay Cutler már tettek tönkre tabletet.

Problémát jelenthet továbbá, ha valamilyen technikai gebasz adódik egy mérkőzés közben. Ez történt 2016 januárjában, amikor a New England Patriots hálózati kapcsolat nélkül maradt, és így nem tudták használni az eszközt.

Bár a Microsoft szerint ez nem az ő hibájuk volt, de a kritikák mégis a táblagépre záporoztak, és természetesen a Surface-t okolták a Broncos elleni vereségért.

Bill Belichick egyenesen kijelentette, hogy ő és csapata nem használják a Surface-t, és visszatérnek a hagyományos eszközökhöz, vagyis a képekhez, mert a táblagépek teljesítményét nem tartja elég konzisztensnek.

Akárhogy is, 2018-ig valahogyan ki kell tartaniuk ez ellenzőknek is, mert akkor ér véget az az ötéves szerződés, amit a Microsoft a ligával kötött. Addig bőven van idő az esetleges IT hibák kijavítására, és még az is lehet, hogy a mostani ellenzők is megbarátkoznak addig az eszközzel.

Hozzászólások

hozzászólások