Kevesen gondolnak bele abba, hogy a ma kapható közép- és felsőkategóriás mobilok teljesítménye már-már egy átlagos laptopéhoz mérhető. Ugyanakkor a legtöbben messze nem használják ki a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Ha már lapul egy erőmű a zsebünkben, akkor miért kellene vásárolnunk még egyet, laptop formájában?

Ez a kérdés foglalkoztathatta az Andromium csapat fejlesztőit is, akik egy Kickstarter projekt keretében vitték sikerre elképzelésüket.

Elméletileg a jövő év elején már bárki megvásárolhatja munkájuk gyümölcsét, amit nemes egyszerűséggel Superbook névre kereszteltek. Habár a névválasztás nem utal túl sok kreativitásra, ez ne tévesszen meg minket: egy valóban hasznos, igényes kivitelezésű kiegészítőről van szó.

Az okostelefon korlátai

Egy okostelefon, rendelkezzen bármilyen erős hardverrel, formátumánál fogva alkalmatlan az olyan feladatokra, mint a szövegszerkesztés, a táblázatkezelés. És bizonyos esetekben a böngészés sem kényelmes a kisméretű kijelző miatt.

Bár sokszor életmentő lehet, hogy telefonunk segítségével bármikor, bárhol hozzáférhetünk a leveleinkhez, vagy épp segítségül hívhatjuk a Google-t, egészen mostanáig elképzelhetetlennek tartottuk, hogy az irodában is egy telefon legyen az elsődleges munkaeszközünk.

A korlátok eltörlése

Itt jön képbe a Superbook, ami mindössze 99 dollárért cserébe azt ígéri, hogy egy teljes értékű laptoppá változtatja telefonunkat. Ez a kiegészítő nem más, mint egy hagyományos laptop, csak épp nincs benne processzor, memória és háttértár.

Ezeket az erőforrásokat ugyanis a telefonunk fogja biztosítani, amit egy szabványos micro USB vagy USB-C csatlakozó segítségével akaszthatunk rá az eszközre.

Az Andromium csapatnak egyébként nem ez az első ilyen jellegű próbálkozása.

2014-ben egy okostelefonokhoz tervezett dokkoló fejlesztésére gyűjtöttek a Kickstarteren, ehhez viszont nem sikerült összeszedniük a szükséges támogatást. A dokkoló hátránya egyrészt az volt, hogy viszonylag kevés telefonnal volt kompatibilis, valamint a perifériákat (monitor, egér, billentyűzet, stb.) nekünk kellett volna biztosítani, ami a hordozhatóság rovására is ment.

A Superbook-kal megszűnnek ezek a korlátok, és talán pont ennek köszönheti kezdeti sikerét.

Új horizont nyílik?

Gyakorlatilag tehát egy egyszerűen csatlakoztatható külső monitorról, billentyűzetről és touchpad-ről van szó, amit laptop formájában kapunk.

Ez már önmagában lehetővé tenné az eddig nehézséget okozó feladatok elvégzését, de a történet itt még nem ér véget.

A használathoz telepítendő alkalmazás ugyanis egy több ablakot kezelő felhasználói felületet is biztosít, ezzel a Windows-on és más rendszereken már jól megszokott klasszikus munkaasztal élményét nyújtva.

Specifikációk

A Superbook alapból egy 11,6 hüvelykes HD LCD kijelzőt fog tartalmazni, de némi felárért akár full HD kijelzőt is kaphatunk bele.

A pénzünkért jár még egy beépített QWERTY billentyűzetet és egy touchpad, valamint egy 8 óra üzemidőt ígérő akkumulátort, amelyről természetesen a telefonunkat is tölthetjük használat közben.

A készülék csupán 0,9 kilogrammot fog nyomni.

Mire lesz szükségünk?

Ahhoz, hogy az eszközt használni tudjuk, egy minimum Android 5.0 rendszerű telefonnal kell rendelkeznünk, ami 1,5GB RAM-mal és kétmagos processzorral van felszerelve, illetve van rajta legalább 25MB szabad hely. Sajnos iOS-t és Windows-t futtató telefonokkal való kompatibilitásról még nincs hír.

Bár a készülék elsődleges célja nyilvánvalóan a telefonunk „laptopizációja”, nem elhanyagolható az a tulajdonsága sem, hogy nem csupán a mobilunkkal tud majd együttműködni.

Hagyományos laptophoz vagy PC-hez csatlakoztatva ugyanis második kijelzőként használhatjuk, kiterjesztve ezzel aktuális munkaterületünket.

Kép forrása: Kickstrater

Hozzászólások

hozzászólások