Tudd meg, mire van szükséged! – Asztali gép, laptop vagy tablet?

Szeretnéd megtalálni a számodra tökéletes eszközt anélkül, hogy csalódnod kellene? Ha vásárlás előtt állsz, nyilván felmerül benned a kérdés, hogy melyik az a darab, amelyik a te igényeidet a legjobban ki tudja szolgálni.

Tudjuk, hogy nem egyszerű a döntés! Fejtörést okozhat a választás, figyelembe véve, hogy mennyi új termék kerül nap mint nap a piacra, és hogy milyen sokrétűek a feladatok, amikre a különböző eszközök használhatók.

Ha szeretnél egy kicsit jobban kiigazodni a laptopok és tabletek világában, csak egy kis ujjtornáztatásba kerül. Nem merülünk el a paraméterek varázslatos, de a hétköznapi fogyasztók számára érhetetlen világában, helyette inkább a funkcionalitást vizsgáljuk meg.

Mire van neked szükséged?

Görgess tovább, és megtudod!

Górcső alatt a különböző típusú gépek

Képzelj el egy piramist, a csúcsán a combosabb munkákra is képes asztali géppel!

Kényelmesen elhelyezkedsz előtte egy csésze kávéval (igény szerint teával), és nagy képernyőn nézheted a dolgaidat. Amellett, hogy ez nem egy mobil eszköz, csupán egyetlen hátránya van: a csésze kávé rendszerint a billentyűzeten köt ki.

A következő szintet a laptop nyerte meg. Ha egy olyan munkaeszközre vágysz, amely nem igényel nagy helyet, és hozni-vinni tudod, akkor ő lesz a barátod. Gond nélkül futtathatsz rajta bonyolultabb programokat is,és tökéletesen alkalmas dokumentumszerkesztésre, legyen szó szövegírásról, táblázatkezelésről vagy bármi másról. Mindezekhez még elég nagy tárhely is társul, csak hogy minden klappoljon.

A harmadik szinten pedig a tablet áll, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy bármennyivel is kevesebbet érne a társainál.

Csak épp olyan ez, mint a konyhai kistévé az amerikai filmekben: nem rajta nézed a Super Bowl-döntőt, de a családi reggeliknek attól még szerves része.

A képlet ugyanis nem ilyen egyszerű

A tablethez képest az asztali gépen és a laptopon kényelmesebb a munka, ez aláírható. A tablet viszont tökéletes választás, ha az örökmozgó életviteled mobil pillanatában inkább szórakozásra használnál egy szimpla, komfortosan hordozható, de funkcinalitásában megfelelő eszközt.

Nehezen elképzelhető, hogy a metrón ülve egy tízperces, laza játék (AngryBirds, mi más) kedvéért előcsap valaki egy laptopot. Az viszont már annál inkább, hogy egy tablettel teszi ugyanezt.

Ez az eszköz hihetetlenül könnyű, és nem foglal sok helyet, ezért ilyen esetben jobban járunk vele. A teljesítménye ugyan nem vetekszik a laptopéval, de kiválóan alkalmas netezésre, filmnézésre, olvasásra is.

De mit is tudnak pontosan ezek a cuccok?

Tabletek is többféle architektúrára épülnek, amelyek különböző operációs rendszereket tudnak futtatni. Az egyik az úgynevezett ARM architektúra: ez gyakorlatilag megegyezik az okostelefonokkal. Android operációs rendszer futtatható rajta, teljes értékű Windows nem. A legolcsóbb tabletek mind ilyenek.

A másik az úgynevezett x86 architektúra, amely a „rendes” laptopokkal és asztali gépekkel egyezik meg, ezeken futtatható teljes értékű Windows oprendszer.

Lehet kapni olyan tableteket/hibrideket (gyakorlatilag tablet, felcsatolható billentyűzettel), amelyek teljesítményében is simán ott vannak egy modern laptop vagy asztali gép mellett, de ezek jóval drágábbak (pl. Microsoft Surface).

Hogy melyiket célszerű megvenni? Nos, mielőtt eljutnánk oda, tudni kell, hogy fontos szempont az ár/teljesítmény arány.

Innen nézve az asztali gép összeállítása a legkifizetődőbb: adott pénzből nagyobb teljesítményű asztali gép állítható össze, mint amilyen laptopot kapnál belőle (ráadásul az összes alkatrészt szabadon válogathatod össze).

Cserébe mi a hátránya? Ezt nem tudod magaddal vinni. De ha ezt a negatívumot kibővítjük, akkor meg kell jegyeznünk: a laptopnak nem is kell olyan erősnek, combosnak, gigászinak lennie, mint egy PC-nek, hiszen nem ugyanarra használod.

Aztán ott van a „bővíthetőség” szempontja. Egy asztali gépben tetszés szerint cserélhetőek az alkatrészek, jobban bővíthető, mint egy laptop, és akár 6-8 USB port is van rajta.

Egy laptopról ez kevésbé mondható el, egy tabletről pedig egyáltalán nem. És akkor ismét: egy laptopnál nem is feltétlenül várod el ezt a funkciót, hiszen azt nem ugyanolyan típusú munkára veszed.

Oké, és akkor mi a konklúzió?

Ahhoz, hogy körvonalazódjon, adott személynek mi az ideális választás, előbb meg kell határozni, hogy mire és hol akarja használni az eszközt, valamint hogy milyen szoftverek szükségesek hozzá.

Gyakorlatilag mindenre van megoldás attól függően, hogy mennyi pénzt áldoznál rá.

Ha például erőforrás-igényesebb szoftvereket használnál (mondjuk komolyabb grafikai munka, videoszerkesztés esetén), akkor egy erre alkalmas PC-t összeállíthatsz 200–250 000 forintból. Ezen kényelmesebb a munka, a gép is jobban kiszolgálja a felhasználói igényeket, cserébe viszont röghöz köt.

Ha nem számít a pénz, de fontos a hordozhatóság, akkor már jöhet egy izmosabb laptop. Ez teljesítményben nagyjából ugyanazt tudja nyújtani, és az „asztali élmény” is úgy-ahogy kiváltható vele: futtathatsz vele komolyabb szoftvereket, és ha a feladatodat épp nem tudod megcsinálni otthon, hát leülhetsz egy kávézóba, és ott befejezheted.

A tablet, bármilyen külső eszközt is csatlakoztatunk hozzá, nem tud felnőni a nagyobb testvérhez, a laptophoz. Kiválóan alkalmas mobil szórakozásra (filmnézés a hosszú úton) vagy munkára (gyors emailnézés, jegyzetelés munkaebéd közben, stb.), viszont bonyolultabb dolgokat már nem szívesen old meg vele az ember.

Tehát:

A piramis elve

Egy vásárlást az határoz meg, hogy mire (és milyen komoly dologra) akarod felhasználni az adott eszközt.

A piramis elve itt is érvényesül: PC, laptop, aztán tablet.

A legkomolyabb, hosszú fenékgyűrődést igénylő otthoni munkákhoz a PC a testhez álló megoldás.

Ha a hordozhatóság fontos, de nem AngryBirds-özni akarsz, akkor már viszont a laptop a nyerő választás, hiszen megadja a mobilitást, ugyanakkor a PC-vel közel teljes értékű a kezelhetősége és a tudása. Sokat tud, sokáig tudja azt (jó akksival), és persze minőségi munkát tudunk vele végezni.

Amennyiben a vonaton sem szeretnél munka vagy szórakozás nélkül maradni, akkor pedig jöhet a tablet.

Hozzászólások

hozzászólások