De mitől is ultrabook egy laptop, és melyek most a legmenőbb modellek, amiket a piacon találunk?

Ma már senki nem vonja kétségbe, hogy az ultrabookoknak van létjogosultságuk. Egyre több felhasználó választja ezeket a vékony és könnyű, mégis nagy teljesítménnyel rendelkező notebookokat.

Mi is az az ultrabook?

Azóta, hogy az ultrabookok évekkel ezelőtt megjelentek a piacon, mint a MacBook Air-ek versenytársai, sok változáson mentek keresztül, és ma népszerűbbek, mint valaha.

Az ultrabookok jellemzőit három szóval foglalhatjuk össze: vékonyak, könnyűek, és prémium minőségűek, ami az anyaghasználatot is magában foglalja. Ennek, persze, ára is van – elég csak ezeknek a gépeknek az árcéduláira nézni, és máris felmerül a kérdés, hogy miért is kérnek ilyen sokat egy-egy ultrabookért.

A megoldás nagyon egyszerű: egyre többen akarnak olyan notebookot, aminek a súlya nem haladja meg az 1,5 kilogrammot, és ami elegáns és designos. Vagyis jó ízlésről tanúskodik.

És, természetesen, a belső sem lényegtelen, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mit is tud az adott eszköz. Az Intel Core processzorok, a gyors SSD-k, a hosszú működési idő és a remek kijelző alapnak számít az ultrabookoknál.

Nos, éppen ezeket a tulajdonságokat egyesítik magukban az ultrabookok, és ezért is kerülnek annyiba, amennyiért már egy bivalyerős „normál” laptopot is megkapnánk. Ennek ellenére minden gyártó kínál ultrabookokat a felhasználóknak, és kereslet is van rájuk, méghozzá egyre nagyobb.

Dell XPS 13: könnyű és megbízható

A Dell XPS 13 az egyik legjobb ultrabook, amit napjainkban megvásárolhatunk. A 13,3 colos QHD+ (3200×1800) keret nélküli képernyő, a 256 GB-os SSD, a 2,3 GHz-es Intel Core i5-6200U processzor és a 8 GB memória valóban impozánssá teszi ezt a kis kompakt eszközt. Mindösszesen 1,3 kilogrammot nyom.

A hátrányai között említhetjük, hogy a webkamera nem pontosan középen található, amivel azért még együtt lehet élni. A használati idő azonban ennél jóval nagyobb gond, különösen akkor, ha sokat szeretnénk a gépet konnektoroktól távol használni.

Ezektől a problémáktól eltekintve a Dell XPS 13 jó választás lehet azoknak, akik egy megbízható ultrabookra vágynak.

Asus ZenBook UX305: ár/érték arányban verhetetlen

Az árát tekintve az Asus ZenBook UX305-nél jobbat nem nagyon találhatunk ma a kínálatban, ha pedig az ár/érték arányt nézzük, akkor az derül ki, hogy ez az eszköz szinte verhetetlen az ultrabookok között.

És hogy mit tud?

Először is, hihetetlenül könnyű. Az egész gép súlya alig valamivel haladja meg az 1,2 kilogrammot, mégpedig úgy, hogy a 12,3 milliméter vastagságú házba 13,3 colos, 1920×1080 pixeles felbontású IPS kijelző, 8 GB memória, és 900 MHz-es Intel Core M3-6Y30 processzor került.

Persze, hibákat ennél az eszköznél is találunk, amik között megemlíthetjük a túl kicsi hangszórókat, vagy éppen a grafikus chip gyengeségét. A pozitívumok oldalán viszont ott van az élénk, becsillanásmentes kijelző, valamint a vékony és könnyű kivitel. Ezek alapján bárki eldöntheti, hogy erre az ultrabookra teszi-e le a voksát.

Lenovo Yoga 900: stílus és erő

Akik egy igazán stílusos ultrabookkal akarják elbűvölni az üzleti partnereiket, vagy egyszerűen csak szeretik a szép dolgokat, azoknak a Lenovo Yoga 900 lehet az ideális társ – mind a munkában, mind pedig a hétköznapokban.

A stílus mellett az erő a Lenovo Yoga 900 másik kiemelkedő tulajdonsága: 2,5 GHz-es Intel Core i7-6500U processzor, 16 GB memória, 512 GB SSD – hogy csak a legimpozánsabb paramétereket említsük. A gyönyörű képről a 13,3 colos QHD+ (3200×1800) IPS kijelző gondoskodik, és az eszköz súlyára sem lehet panasz, hiszen csupán 1,27 kilogrammot nyom.

A fentieken kívül még számos remek ultrabook közül válogathatnak a felhasználók, mint például a Microsoft Surface Book, a HP EliteBook Folio 1020 G1, vagy éppen az Acer Aspire S7 – ennyi eszköz között már biztos, hogy mindenki megtalálja azt a laptopot, ami a leginkább megfelel a céljainak, és amit meg is engedhet magának.

Hozzászólások

hozzászólások