Ha megnézzük a laptopok evolúcióját, akkor azt látjuk, hogy szépen karcsúsodnak, a teljesítményük pedig folyamatosan nő.

Talán csak egyetlen dolog marad állandó, ami a ventilátor megnyugtató – másokat pedig kifejezetten zavaró – zümmögő hangja.

A ventilátor ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a nagy teljesítményű processzorok ne melegedjenek túl, különösen olyankor, amikor 30%-nál magasabb kapacitáson működnek

Viszlát, ventilátor!

Akiket idegesít a ventilátor folyamatos zúgása, azoknak jó hír, hogy ma már olyan notebookokat is lehet kapni, amikből kihagyják ezt az alkatrészt.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a laptop hűtés nélkül marad, csupán annyit, hogy ezt a feladatot úgynevezett passzív hűtéssel oldják meg az aktív (ventilátor) helyett.

A passzív hűtés hűtőbordák segítségével történik, ám az Acer a Switch Alpha 12-ben folyékony anyagot használ erre a célra.

És hogy miért jó az, ha egy laptopban nincs ventilátor?

Azonkívül, hogy az eszköz így sokkal csendesebb, még egy előnyt biztosít a notebook számára. Mégpedig azt, hogy több hely marad az akkumulátoroknak, ennek köszönhetően pedig hosszabb időn át használható a gép egyetlen töltéssel.

Ha egy ventilátor nélküli laptopot SSD-vel kombinálunk, amiben szintén nincsenek forgó alkatrészek, a notebook tényleg olyan halk lesz. Kis túlzással még a légy zümmögését is hallhatjuk a szobában.

A Core M processzorok

A passzív hűtés nem minden processzor esetén alkalmazható, ugyanis a legtöbb nagy teljesítményű procinál nem lehet kispórolni a ventilátort anélkül, hogy az alkatrész túlmelegedne.

Itt kerülnek a képbe a Core M processzorok, amik valahol a legújabb Core i3, i5 és i7-es CPU-k. A viszonylag kis teljesítményű, de egyben kis fogyasztású Atom procik között helyezkednek el teljesítményben.

Vagyis a Core M CPU-k elfogadható teljesítményt nyújtanak, miközben kevésbé melegszenek. Éppen ezért ideálisak azokba a notebookokba, amik passzív hűtést kapnak.

A passzív hűtéssel rendelkező laptopok hátrányai

A ventilátor nélküli notebookok egyetlen előnye, hogy csendesek, ennek azonban nagy ára van, hiszen ezt úgy érik el a gyártók, hogy az már a teljesítmény rovására megy.

Egy passzív hűtéssel rendelkező laptop, sajnos, nem alkalmas a legtöbb olyan feladat elvégzésére, amihez nagy teljesítmény kell. Ugyanakkor általános felhasználásra tökéletesen megfelel.

Vagyis, ha valaki például videót akar szerkeszteni, vagy a legújabb számítógépes játékokkal akar játszani egy ventilátor nélküli gépen, az nemigen fog menni.

Teljes méretű passzív hűtésű notebookok

Passzív hűtésű notebookok között mindenfélét találunk – mind képátlóban, mind a súlyt, mind pedig az árat illetően.

A legkisebb választékot a normál méretű notebookok között találjuk. De akkor sem kell lemondani a csendes működésről, ha valaki 14 vagy 15,6 colos laptopra vágyik.

Az utóbbi kategóriában a lecsatolható billentyűzettel rendelkező HP Envy X2 15-öt találjuk, míg az előbbiben a HP Chromebook 14 elégítheti ki az igényeket.

Hűtő nélküli ultrabookok és ultramobil laptopok

Ez az a kategória, ahol tobzódhatunk a választékban, ha ventilátor nélküli gépet akarunk vásárolni. A jellemzően 12-13 colos notebookok a súlyuk miatt remekül hordozhatóak. Kellő számú bemenettel rendelkeznek, és még a billentyűzetük is jól használható.

A legjellemzőbb processzor a már említett Core M. Ezt a CPU-t kapta többek között a 13,3 colos kijelzővel rendelkező HP Envy X2 13, vagy a 12,5 hüvelykes HP EliteBook Folio 1020, illetve az ugyancsak 12,5 colos Asus Transformer Book Chi T300 is.

A 13,3 colos HP Stream 13, valamint az Asus Chromebook 13 Intel Celeron BayTrail processzorral szereltek. Az Acer Chromebook 13 CB5-311 készülékben pedig NVIDIA Tegra K1 CPU-t találunk.

Mini laptopok aktív hűtés nélkül

A mini laptopok közé azokat a 10-11 colos notebookokat soroljuk, amik vagy az áruk miatt vonzóak, vagy a hosszú működési idejük miatt.

Itt sem lehet panasz a széles választékra. Ugyanis számtalan modell készül belőlük ventilátor nélkül, mint például a 11,6 colos Acer Aspire R 11, a 10,8 colos Dell Venue 11 Pro 7140, vagy éppen a Lenovo Yoga 3 11.

A felsoroltakon kívül még számtalan passzív hűtésű laptop közül választhatnak azok, akiknek a zaj nélküli működés a legfontosabb szempont egy notebook esetén.

Hozzászólások

hozzászólások