Mi a különbség Laptop, Notebook, Netbook, Ultrabook és Gamer laptop között?

laptop-vagy-notebook

Hasonlítanak egymásra és tervezésük is közel ugyanazok a célok vezérelték, de ennek ellenére vannak különbségek laptop, notebook, notebook, ultrabook és gamer laptopok között.

Bár mindegyik esetben a mobilitás volt az egyik irányadó elv (azaz hogy a felhasználó ne érezze egyetlen helyhez kötve magát), a különböző kategóriák részben különböző feladatokban szerepelnek jól.

Laptop vagy Notebook

Először is ezt tegyük rendbe. Mára a két kategória a köznyelvben teljesen összefolyt. Azaz gyakorlatilag ugyanazt értjük alatta. Viszont a külön elnevezés sokakat összezavar még ma is.

Főleg régebben, két külön kategóriát értettek alatta, ezt a következő sorokban jobban kibontjuk.

A cikk további részében a hazánkban is elterjedt laptop megnevezést fogom használni, notebook alatt is.

Mi a különbség laptop és notebook között?

Bár mára a laptop és notebook összefolyt, főleg régebben a laptop alatt a nagyobb, sokszor táskaméretű hordozható számítógépeket értették. Ezeknek a súlya akkora volt, hogy egy beépített fület is tartalmazott, mint egy táska, hogy könnyebben lehessen szállítani.

grid-compass-1101
GRiD Compass 1101 1982-ben jelent meg, 5kg körüli súllyal...

Mondhatjuk, hogy ezek utódai a mai 17” vagy annál méretesebb képernyőátmérővel rendelkező méretek. Laptopot munkához és szórakozáshoz egyaránt kényelmesen használhatjuk, de cserébe jobban a zsebünkbe kell nyúlni, és bár vannak kiváló és könnyű megoldások, súlyban is nagyobb tételről beszélünk.

A notebook ezzel szemben hordozhatóbb, bizonyos esetekben akár megfizethetőbb (bár ma már ebben a kategóriában is találunk igazán erős hardvert). A notebook méret arra jó, hogy alkalomadtán leüljünk internetezni, hogy magunkkal vigyük az egyetemre (iskolába), munkahelyre, vagy hogy utazáskor ezen dolgozzunk.

ibm-thinkpad-700
IBM Thinkpad 700. 486SLC processzor, 2,5kg súly. Ez már hordozhatóbb kivitel 🙂

Míg a notebook alatt a táskában elférő, kisebb, mára sztenderd méretnek számító hordozható számítógépeket értették. Valójában ez a legelterjedtebb formátum napjainkban. mai utódnak a 15,6” és az alatti kijelzőátmérővel rendelkező készülékekre lenne igaz.

Laptop és Notebook

 • 17” +, 17”, 15,6”, 14” de akár 13” körüli kijelző átmérők
 • Nem ultravékony súly és vastagság, ezért erősebb hardver is elfér benne
 • Akár erősebb dedikált videókártya és erősebb processzor – elégséges a méret a megfelelő hűtőegységhez
 • Súly általában 2kg vagy nagyobb méreteknél 2kb fölött. Viszont a kisebbek összemosódnak az ulrabook kategóriával.

Még egyszer kiemelem a félreértések elkerülése végett, innentől a cikkben a laptop = notebook, ahogy a köznyelvben is használjuk.

Ultrabook

Ultrabook kategória viszonylag újnak számít. Korábban is léteztek kisebb kijelzőátmérővel rendelkező laptopok (13”-tol kisebbeket értem kisebbnek most) de igazából vastagságuk miatt nem ezeket értjük alatta.

Az ultrabook egy teljes értékük laptop, nem butított hardverrel (azaz jellemzően jó erős processzor, elégséges memória és háttértár) álltalában kisebb kijelzőátmérővel, vékony házzal és alacsony tömeggel rendelkezik.

dell-xps-13
Dell XPS 13. Egy Ultrabook a Dell kínálatából.

A vékony méret eléréséhez mindent, amit lehet integrálni kellett z alaplapra, sokszor a memóriát is. A kategória első zászlóshajója igazán az Apple-hez köthető a 2008-as Keynone-on mutatta be Steve Jobs MacBook Airt. Nagy sikert aratot a bemutató, hiszen egy postai pufi boritékból huzta elő Jobs az akkor még rendkívűl vékonynak számító laptopot.

macbook-air-steve-jobs
Steve Jobs és a MacBook Air a 2008-as Keynote-on.

Ezt később más gyártók is adaptálták szerencsére így mára a legtöbb márka kínálatában létezik ez a kategória, sőt egyre inkább ebbe az irányba indultunk el ami a készülékek súlyát és vastagságát illeti.

Egy hátránya van ennek a méretnek, hogy nagyon erős nem lehet ebbe a formátumba szerelni – a melegedés miatt keletkező hőt nem lehetne elvezetni. Hiába a fizika még akadály a méreteknél. Van olyan gyártó aki próbálkozik ezzel de sokszor rossz vége van ennek.

Amikor valami összetettebb feladatra használnánk akkor egy idő után mivel visszaveszi a rendszer a processzor órajelét mert nem tudja a kis méret miatt a kisebb méretű hűtőrendszer megfelelően elvezetni a keletkezett hőt.

dell-xps-13-alaplap
Dell XPS 13 alaplapja, lényegében ezen minden rajta van.

Ebbe a hibába futott bele az Apple például az újabb Macbook Pro modellekkel. Hiába erős a hardver, a vékony méret miatt a hűtőrendszer sem lehet elégséges erősebb terhelésnél.

Viszont előnyei közé tartozik, hogy az átlagosnál magasabb akkumulátor idővel rendelkezik. Ezért jellemzően azok vásárolják, akik munkára használják, esetleg magasabb büdzsével rendelkező hallgatók.

Ultrabook tulajdonságai összefoglalva

 • Magasabb akkumulátor idő
 • Általában 13” / 12” / 11” körüli kijelzőméretek
 • Hordozhatóbb méret a „normális” laptopoknál
 • Alacsony tömeg, 1kg – 1,3kg
 • Vékony burkolat
 • Laptopokkal megegyező, erősebb hardver elemek, processzor, memória, háttértár

Netbook

A netbook egy kicsi, ultramobilnak szánt, inkább internetezéshez használt eszköz, amely a fejlesztéseknek köszönhetően azért ma már rendelkezik a megfelelő erőforrással, de még mindig messze vannak a nagytestvértől, vagyis a laptopok által nyújtott lehetőségektől.

asus-netbook
Asus Netbook

Az olcsóbb netbookokat feleannyiért is meg lehet venni, mint egy alsó- vagy középkategóriás laptopot, tehát akinek nincsenek nagy igényei, annak sokkal jobban megéri egy ilyet vennie.

Nézzük, mit is tudunk (könnyedén és egyszerűen) csinálni a két platformon:

 • Emailek küldése és fogadása: laptopon és netbookon egyaránt lehetséges (netes felületen és telepített kliensen keresztül egyaránt);
 • MS Office használata: laptopon és netbookon egyaránt lehetséges;
 • Zenehallgatás: laptopon és netbookon egyaránt lehetséges;
 • Fotónézegetés: laptopon és netbookon egyaránt lehetséges;
 • Fotó és videó szerkesztése: laptopon lehetséges;
 • Szörfölés a neten: laptopon és netbookon egyaránt lehetséges;
 • Filmnézés: laptopon lehetséges, netbookon 720p felbontás is sokszor kifog;
 • Videóchat webkamera segítségével: laptopon és netbookon egyaránt lehetséges;
 • Egyszerűbb játékok futtatása: laptopon és netbookon egyaránt lehetséges;
 • Mainstream játékok futtatása: laptopon lehetséges;
 • Több alkalmazás futtatása azonos időben: laptopon lehetséges.

Jól látható ebből az összeállításból is, hogy a netbookot az egyszerűbb feladatokhoz használhatjuk, de mihelyt multitaskingre, videóval kapcsolatos dolgokra kerül a sor, az apró eszköz már nem tudja kiszolgálni az igényeinket.

Éppen ezért annak, aki szeretné a hordozható gépet úgy használni, mint egy teljes értékű asztali számítógépet, semmiképp sem ajánljuk a netbookot. Az viszont, aki apróbb munkákra keres mobil eszközt, és leginkább internetezésre használja a gépet, bátran beruházhat a kisterstvérre.

De azért csodát ne várjon tőle és számoljon azzal, hogy a gyenge hardvert azért érződik akár napi használat közben is. Inkább speciális feladatokra lehet igazán jó.

Netbook tulajdonságai összefoglalva

 • Kis méret és kijelzőátmérő
 • Alacsony tömeg
 • Magasabb akkumulátor üzemidő
 • Megfizethetőbb is azoknak, akik nem használnák ki egy nagyobb gép előnyeit.

Gamer Laptop

Nem egy régi kategória, csak idővel fedezték fel a gyártók, hogy az igazán erős konfigurációkat sokan játékokra használják. Így megszületett a kifejezetten játékosoknak készül Gamer kategória.

Itt nem spórolnak a komponensek teljesítményével. Erős processzor, egyes modelleknél egyenesen csúcsteljesítményű processzorok és videókártyák, a memóriából is átlagosnál többel gazdálkodhatunk itt.

Négymagos i7 processzor, GeForce GTX 1070, 17,3” kijelző, max 64GB ram és hasonló finomságok. No ez nem egy hellokitty kategória 🙂

A játékok miatt fontos a jó kijelzőpanel ezért sokszor ezekből is dára kerül az ilyen készülékekbe. Nem feltétlenül színűségre kell itt gondolni, mint grafikai munkákáknál, hanem gyors megjelenítésre, ha valami változás van a képen. Játékoknál ez kardinális kérdés lehet. Billentyűzetekből is megesik, hogy akár mechanikussal látják el őket.

Mindennek viszont nem csak árcédulán jelentkezik. Méreteknek is a fizika szab határt. A csúcsteljesítményű hardverek, főleg terhelés alatt bizony melegednek és az általuk termelt jelentős hőt valahogy el kell vezetni. Azaz méretes hűtőegységre van szükség, így az egész készülékre jellemző, hogy méretben és súlyban nagyobbak a normális társaiknál.

Nem csak játékosok választják ezeket. Az erős teljesítmény miatt grafikus munkákhoz, videóvágáshoz, vagy tervezőprogramok mellé is jó társ lehet.

Ezek dizájnban is eltérnek a „corporate” vagy normál laptopok megjelenésétől

Gamer laptop tulajdonságai összefoglalva

 • Erős hardverek, akár duál videókártyák
 • Ennélfogva nagyobb méretek és jelentősebb tömeg
 • Főleg terhelés alatt erősebb ventilátor zaj (valahogy hűteni kell, nincs mese)
 • Extravagáns dizájn
 • Magasabb képfrisítéssel rendelkező panelek

Végszó

Remélem így sikerült egy picit rendezni a fejekben, hogy melyik kategória mit takar és milyen esetekben lehet jó választás.

A mai laptopokon szinte minden elérhető, különböző modelleken, USB-port, az UTP hálózati csatlakozó és a WiFi-chip. Merevlemeznél az SSD éppúgy mint a hagyományos HDD. Optikai meghajtók mondjuk egyre ritkábban – nem használjuk már őket.

Szerencsére az SSD árak csökkenése miatt egyre több modellnél SSD meghajtót kapunk a pénzünkért.

A kérdés persze továbbra is az: melyiket vegyem meg magamnak?

Vélemény, hozzászólás?

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Avagy ami elromolhat, az előbb-utóbb el is fog romlani. Az utóbbi évtizedekben, az összetettebbnél is összetettebb technikai kütyük elterjedésével párhuzamban egyre gyakrabban tapasztalhatjuk meg, hogy milyen is a való életben Murphy törvénye. A számítógépet használókra – vagyis manapság szinte mindenkire – ez a törvényszerűség hatványozottan igaz. Biztosan veled is előfordult már, hogy a laptopod – […]

Tovább olvasom...
a-jovo-laptopjai-nem-melegszenek-majd

A jövő laptopjai nem melegszenek majd

A laptopok melegedése egy közismert jelenség, hiszen minden noteszgéptulajdonos tapasztalhatta már, mennyire fel tud forrósodni az eszköz. Különösen nyáron, amikor egyébként is sokkal magasabb a környezet hőmérséklete, de egy teljesen átlagos hőfokú helyiségben is éget néha a laptop. A notebookok hűtése többféleképpen is megoldható – aktív és passzív módon –, de vehetünk az eszközhöz külső […]

Tovább olvasom...
A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

Bár a laptopok evolúciója meglehetősen gyors, egy valamiben nem sikerült a nagy áttörés – eddig legalábbis –, ez pedig a notebookok kijelzője. Természetesen a felbontás terén folyamatos a fejlődés, hiszen a 4K monitorok már a 3840×2160 pixel felbontást is elérik, de mindez nem sokat ér, ha az LCD kijelzők kontrasztja egy adott ponton túl nem […]

Tovább olvasom...