Amit az USB portokról és szabványairól tudni érdemes

USB port

Mi is az az USB port?

USB port

1996-ban jelent mega piacon az USB (Universal Serial Bus) port. Az USB port egy olyan interfész, amely lehetővé teszi az eszközök csatlakoztatását a számítógéphez vagy más eszközhöz. Az USB portok széles körben használatosak, mert rugalmasak és sokféle eszköz csatlakoztatására alkalmasak. A csatlakozók USB szabványok formájában csoportosíthatóak.

Általában lapos, széles és lapos alakú nyílásként találjuk meg a számítógép, laptop vagy más eszköz oldalán vagy hátulján. Lehetnek kék, fekete vagy fehér színűek, és számos változatuk létezik, beleértve az USB 1.0, USB 2.0, USB 3.0 és USB-C portokat.

Általában bemeneti vagy kimeneti interfészként működnek az USB portok. A bemeneti portok lehetővé teszik az adatok és az energiaátvitel bevitelét az eszközbe, például az USB-s egér vagy billentyűzet esetében. A kimeneti portok lehetővé teszik az adatok és az energia kimenetét, például az USB-s nyomtató vagy hangszóró esetében.

Az USB portok a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre gyorsabb sebességet és nagyobb adatátviteli kapacitást biztosítanak. Az USB 3.0 portok például gyorsabb adatátviteli sebességet (akár 5 Gbps), míg az USB-C portok lehetővé teszik az energiaátvitelt és adatátvitelt azonos kábelen keresztül.
Annak ellenére, hogy az USB szabványosítása az egész iparágban elterjedt, habár az Európai Unióban vannak ez irányú törekvések, eddig még nincs egységes mindenre kiterjedő USB-csatlakozó!

Mire használjuk a mindennapokban az USB portokat?

Az USB egy olyan technológia, amely lehetővé teszi az eszközök csatlakoztatását a számítógéphez vagy más eszközökhöz egy kábel segítségével. Az ilyen USB portokkal ellátott eszközök széles skáláját lehet csatlakoztatni, és az USB használata számos célra alkalmazható, köztük a legfontosabbak:

 1. Adattárolás: Az USB meghajtók nagy adattároló kapacitással rendelkeznek, így lehetővé teszik az adatok átvitelét és tárolását. Az USB meghajtók kényelmes és hordozható adattárolási megoldást nyújtanak.
 2. Perifériák csatlakoztatása: Az USB portok lehetővé teszik a perifériák csatlakoztatását, például az egér, a billentyűzet, a nyomtató, a webkamera, a hangszóró vagy a mikrofon csatlakoztatását.
 3. Mobil eszközök töltése: Az USB portok lehetővé teszik a mobiltelefonok, táblagépek és más hordozható eszközök töltését. Az USB-kábel csatlakoztatása segítségével az eszközöket többféle forrásból lehet tölteni, például számítógépből, hordozható töltőből vagy autó USB-portjából.
 4. Adatátvitel: Az USB portok lehetővé teszik az adatok gyors átvitelét különböző eszközök között. Az adatokat például lehet átvinni a számítógépről az USB meghajtóra vagy a mobiltelefonról a számítógépre.
 5. Hálózati kapcsolódás: Az USB Ethernet adapterek lehetővé teszik az USB portok használatát hálózati kapcsolódásra. Az ilyen adapterekkel lehetőség van a számítógép csatlakoztatására az internethez vagy más hálózati eszközökhöz.

Sokféle eszköz csatlakoztatására alkalmasak az USB portok, és széles körben használják mind otthon, mind az irodákban.

Az USB szabványok:

Az USB szabványok változatosak, és folyamatosan fejlődnek, hogy megfeleljenek a növekvő adatátviteli igényeknek. Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb USB szabványokat, és bemutatjuk, hogy milyen előnyökkel járnak a felhasználók számára.

USB csatlakozók

Az első az USB 1.0 és USB 1.1:

USB 1.x

Az USB 1.0 a 12 Mbit/s sebességgel biztosított adatátvitelt tette lehetővé, amelyet az USB 1.1 fejlesztése követett, és 1,5 Mbit/s és 12 Mbit/s sebességeket is támogatott. Az USB 1.0 és 1.1 szabványok már elavultak, de még a régebbi eszközök használhatják őket.

USB 2.0:

USB 2.x

Az USB 2.0 az USB 1.1-hez képest sokkal gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, akár 480 Mbit/s sebességgel. Az USB 2.0 szabvány kétirányú kommunikációra képes, és támogatja az egyszerre több eszköz csatlakoztatását is.

USB 3.0:

USB 3.0

Az elődjét (USB 2) meghaladva az USB 3.0, akár 5 Gbit/s sebességgel is képes adatot átvinni. Az USB 3.0 támogatja az USB 2.0 eszközöket is, azonban az USB 3.0 eszközök csak az USB 3.0 portokon működnek. Az USB 3.0 sok új funkcióval és előnnyel rendelkezik, mint például az energiahatékonyabb működés, a nagyobb teljesítmény és az azonnali adatátvitel.

USB 3.1:

USB 3.1

Az USB 3.1 sebessége akár 10 Gbit/s is lehet, ami az USB 3.0-nál még gyorsabb adatátvitelt biztosít. Az USB 3.1 két típusban is elérhető: az USB 3.1 Gen 1, amely a régi USB 3.0-nak felel meg, és az USB 3.1 Gen 2, amely az előző szabványnál sokkal gyorsabb adatátvitelt biztosít.

USB 3.2:

Az USB 3.2 a legújabb USB szabványok egyike, és akár 20 Gbit/s sebességgel is képes adatot átvinni. Az USB 3.2 két típusban érhető el: az USB 3.2 Gen 1×1, amely az USB 3.0-nak felel meg, és az USB 3.2 Gen 2×2, amely az előző szabványnál sokkal gyorsabb adatátvitelt biztosít.

USB Type-C:

Egyre gyakrabban találkozhatunk az USB Type-C egy univerzális csatlakozóval is, amely mind az adatátvitelre, mind a töltésre használható. Az USB Type-C az egyik legújabb és leggyorsabb USB szabványok egyike, és akár 40 Gbit/s sebességgel is képes adatot átvinni. Az USB Type-C szabvány a legtöbb modern számítógép, okostelefon, tablet és laptop által támogatott.

USB Power Delivery:

Az USB Power Delivery (USB PD) lehetővé teszi az akár 100 wattos teljesítményátvitelt az USB Type-C csatlakozón keresztül. Az USB PD támogatja az intelligens töltést, amely automatikusan beállítja a megfelelő töltési sebességet és feszültséget az adott eszközhöz.

USB On-The-Go (OTG):

Az USB OTG lehetővé teszi az eszközök közötti közvetlen adatátvitelt, anélkül hogy számítógépet kellene használni. Az USB OTG támogatja az egyszerűbb adatátvitelt az okostelefonok és a táblagépek között, illetve lehetővé teszi az USB eszközök közvetlen csatlakoztatását a mobil eszközökhöz.

USB Audio:

Egy másik változata az USB Audio, ami lehetővé teszi az audio jelek digitális átalakítását az USB porton keresztül. Az Audio port támogatja a magas minőségű audio jel átvitelt, és sok készülékhez használják a hangszórókkal és fülhallgatókkal való csatlakoztatást.

Az USB szabványok változatosak, és számos előnnyel rendelkeznek. Az USB Type-C a legújabb és leggyorsabb szabvány, amely támogatja az adatátvitelt is.

Az USB-csatlakozók kinézete és portjai eltérőek. Besorolásukat és különbségeiket az alábbiakban mutatjuk be.

TípusCéljaMegjelenési évAlakMéret (mm)Méret
A típusCsatlakoztassa a számítógéphez1996Négyszögletes16×8Legnagyobb
B típusNyomtató1996Négyszögletes11,5×10,5Viszonylag nagy
Mini típusúRégi telefonok2001Táborozó3×7Kisebb
Micro A típusÚjabb telefonok2007Lapos téglalap alakú6,85×1,8Vékonyabb
Micro B típusBiztonsági eszközök2007Táborozó6,85×1,8Ugyanaz, mint a Micro A
C típusúLegújabb telefonok2014Forgásszimmetrikus8,4×2,6Kicsi
Ez a táblázat az USB-kábelek típusait és a köztük lévő különbségeket mutatja be

Milyen USB-csatlakozó formátumok vannak?

Az USB (Universal Serial Bus) csatlakozó formátumok többféle lehetnek. Az alábbiakban felsorolok néhány fontosabb típust:

USB csatlakozók
 1. USB-A: Ez az egyik legelterjedtebb USB-csatlakozó formátum. Háromféle méretben kapható (USB-A, USB-A Mini, USB-A Micro), és általában számítógépek, nyomtatók és egyéb külső eszközök csatlakoztatására használják.
 2. USB-B: Az USB-B csatlakozók szintén háromféle méretben kaphatóak (USB-B, USB-B Mini, USB-B Micro), és általában nyomtatók és más külső eszközök csatlakoztatására szolgálnak.
 3. USB-C: Az USB-C csatlakozók a legmodernebbek és legelterjedtebbek közé tartoznak. Kisebbek és fordíthatóak, így mindkét oldalukkal csatlakoztatni lehet őket. Támogatják a gyors töltést, a nagy adatátviteli sebességet és a videók átvitelét is.
 4. Mini-USB: Az USB Mini csatlakozók két változata ismert, a Mini-A és a Mini-B. Kompakt méretük miatt általában kamerák, mobiltelefonok és más hordozható eszközök csatlakoztatására használják.
 5. Micro-USB: Az USB Micro csatlakozók szintén két változata ismert, az USB Micro-A és az USB Micro-B. Kisebbek és könnyebbek a Mini-USB-nél, általában mobiltelefonok, tablet PC-k, digitális fényképezőgépek és más hordozható eszközök csatlakoztatására szolgálnak.

Ezenkívül az USB 3.0, az USB 3.1, az USB 3.2 és más verziók is léteznek, amelyek eltérő sebességeket és más jellemzőket kínálnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy a csatlakozók típusai nem mindig egyértelműek, és egyes esetekben kompatibilitási problémák is felmerülhetnek. Ezért fontos, hogy alaposan tanulmányozza a használati utasítást vagy konzultáljon az eszköz gyártójával, mielőtt bármilyen csatlakozót használna.

Mit lehet tudni az USB A típusról?

Egyike az USB (Universal Serial Bus) csatlakozóinak. Ezeket az USB A csatlakozókat a leggyakrabban az USB adathordozók és eszközök, például az egerek, billentyűzetek, merevlemezek és nyomtatók csatlakoztatására szolgálnak. Legfontosabb jellemzője az, hogy nincs irányítása, azaz mindkét oldala azonos.
Általában a számítógépek, laptopok és más eszközök oldalán találhatók az USB A csatlakozók, és általában két változatban kaphatók: USB 2.0 és USB 3.0.

A kettő közül az USB 3.0 gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, mint az USB 2.0.
Előnyük, hogy többnyire univerzálisak, ami azt jelenti, hogy bármilyen eszköz csatlakoztatható hozzájuk, amelynek van egy azonos típusú USB csatlakozója. Az USB A típusú csatlakozók széles körben elterjedtek, és sok eszköz használja őket, ezért fontos, hogy ismerjük a csatlakozó típusát, hogy biztosak lehessünk abban, hogy az adott eszköz kompatibilis-e a számítógépünkkel vagy más eszközünkkel.

Mit lehet tudni az USB B típusról?

USB B

Az USB B típusú csatlakozók általában eszközökhöz, például nyomtatókhoz, szkennerekhez, külső merevlemezekhez és más perifériákhoz használják. Az USB B típusú csatlakozók általában az eszköz oldalán találhatók, és az USB A típusú csatlakozókkal ellentétben van egy meghatározott iránya.

Többféle változatban léteznek, de a leggyakoribb két típus az USB 2.0 és az USB 3.0. E két típus között a legfőbb különbség az adatátviteli sebességben és a teljesítményben rejlik. Az újabb változata az USB 3.0 gyorsabb adatátvitelt és nagyobb teljesítményt biztosít, mint az USB 2.0.

Az USB B típusú csatlakozók közül a legelterjedtebb a négyzet alakú csatlakozó, amelyet gyakran „standard USB B” -nek is neveznek. Az USB B típusú csatlakozók további változatai közé tartoznak az USB mini B, az USB micro B és az USB 3.0 B típusú csatlakozók is.

Mit lehet tudni az USB Mini A típusról?

Az USB Mini A típusú csatlakozó egy olyan kisebb méretű USB-csatlakozó, amely az USB (Universal Serial Bus) interfész egyik változata. Az USB Mini A típusú csatlakozót általában hordozható eszközökben, például digitális fényképezőgépekben, okostelefonokban és MP3-lejátszókban találjuk.

Az USB Mini A típusú csatlakozó rendkívül hasznos, mivel lehetővé teszi az adatok egyszerű és gyors átvitelét a hordozható eszköz és a számítógép között. A csatlakozó átviteli sebessége általában 480 Mbps lehet, ami gyorsabb adatátvitelt biztosít a hagyományos USB 1.1-es sebességnél.

Az USB Mini A típusú csatlakozók könnyen felismerhetők, mivel a csatlakozó egyik oldalán egy ferde rész található, amely csak az adott típusú eszközhöz illő kábel behelyezését teszi lehetővé. Az USB Mini A csatlakozók már korábban kiszorultak a piacról, és általában az USB Mini B vagy a modernabb USB Micro csatlakozók váltották fel őket.

Mit lehet tudni az USB Mini B típusról?

USB Mini
USB Mini

Az USB Mini B egy kisebb méretű USB csatlakozó típus, amelyet általában kisebb eszközök, például mobiltelefonok, digitális fényképezőgépek, MP3 lejátszók stb. csatlakoztatására használtak régebben. Az USB Mini B csatlakozó a hagyományos USB csatlakozóhoz képest kisebb, így könnyebbé teszi az eszközök hordozhatóságát.
Az USB Mini B csatlakozó négy tűvel rendelkezik, amelyek a következők:

 1. tű: földelés
 2. tű: adatátvitel (D-)
 3. tű: adatátvitel (D+)
 4. tű: áramellátás (5V)

Az USB Mini B csatlakozók azonban mára szinte teljesen kiszorultak a használatból, és az USB Micro B és USB Type-C csatlakozók váltották fel őket, amelyek sokkal kisebbek és hatékonyabbak.

Mit lehet tudni az USB Micro A típusról?

Az USB Micro A csatlakozó egy olyan típusú USB csatlakozó, amelyet régebben használtak különböző eszközök csatlakoztatásához, például mobiltelefonokhoz, digitális fényképezőgépekhez és MP3 lejátszókhoz. Az USB Micro A csatlakozó négy tüskéből áll, és adatátvitelre és töltésre is használható.

Az USB Micro A csatlakozó elsősorban a „USB On-The-Go” (USB-OTG) szabvány részeként jelent meg, amely lehetővé tette a mobil eszközök közötti adatátvitelt, például két okostelefon közötti fájlcserét. Az USB-OTG támogatása azonban nem volt elterjedt a Micro A csatlakozóknál, így nem lett olyan népszerű, mint az USB Micro B vagy az USB Type-C csatlakozók.

Az USB Micro A csatlakozók ma már szinte teljesen kiszorultak a használatból, és az USB Micro B és USB Type-C csatlakozók váltották fel őket, amelyek sokkal kisebbek és hatékonyabbak.

Mit lehet tudni az USB Micro B típusról?

USB Micro
USB Micro

A Micro B a Micro-A közvetlen utódja volt, amelyet szintén 2007-ben vezettek be. Mérete megegyezik a Micro-A méretével. Ezt a modellt többnyire biztonsági meghajtók és biztonsági mentési eszközök csatlakoztatására használják.. Az USB Micro B csatlakozó az USB 2.0 szabvány részeként jelent meg, ami azt jelenti, hogy adatátvitelre és töltésre egyaránt használható volt.

Az USB Micro B csatlakozó különböző változatai voltak, beleértve a „Micro-B Standard” és a „Micro-B SuperSpeed” változatokat is. Az előbbi az USB 2.0 szabványt támogatta, míg az utóbbi az USB 3.0 szabványt támogatta, és magasabb adatátviteli sebességet biztosított.

Az USB Micro B töltési kapacitása akár 2,5 W-ig terjedhet, míg az USB Micro B OTG akár 500 mA-ig terjedő áramerősséget is képes kezelni.

Az USB Micro B csatlakozó azonban mára szinte teljesen kiszorult a használatból, és az USB Type-C csatlakozó váltotta fel, amely sokkal kisebb és hatékonyabb, és lehetővé teszi a kétirányú csatlakoztatást és a gyorsabb adatátvitelt. Az USB Type-C csatlakozó emellett támogatja a töltést, a videó- és audioátvitelt, valamint más funkciókat is, amelyek korábban külön csatlakozókat igényeltek.

Mi az USB Type-C?

USB C
USB C

Az USB Type-C egy szabványos, szimmetrikus, digitális kommunikációs és tápellátó csatlakozó, amelyet az USB Implementers Forum (USB-IF) dolgozott ki. Az USB Type-C csatlakozó előnye, hogy lapos, kisebb és szimmetrikus, ami lehetővé teszi bármelyik oldalával történő bedugást. Az USB Type-C csatlakozók nem csak adatátvitelt, hanem áramellátást is biztosítanak, így lehetőséget nyújtanak egyetlen kábel használatára az eszközök töltenéséhez és adatok átviteléhez.

Az USB Type-C szabvány előnye, hogy kompatibilis az összes korábbi USB szabvánnyal, így lehetővé teszi az eszközök egyszerű csatlakoztatását és használatát. Az USB Type-C támogatja az USB 3.1 sebességét, amely akár 10 Gbps adatátviteli sebességet is lehetővé tesz. Az USB Type-C csatlakozók és kábelek támogatják a DisplayPort és az HDMI videókimenetet is, így lehetőséget adnak az eszközök egyszerű csatlakoztatására az externális kijelzőkhöz.

Az USB Type-C kábelek két darab 24 pines vezetékből állnak, amelyek lehetővé teszik az USB 2.0, az USB 3.0, az USB 3.1, a DisplayPort és az HDMI jelek átvitelét. Az USB Type-C kábelek támogatják az USB Power Delivery (USB PD) protokollt, amely lehetővé teszi az eszközök hatékonyabb és gyorsabb töltését. Az USB PD segítségével az eszközök akár 100 W-os töltőteljesítményt is biztosíthatnak.

Az USB Type-C szabvány megjelenése óta széles körben használják a legtöbb modern okostelefonban, táblagépben, laptopban és más eszközökben is. Az USB Type-C csatlakozók és kábelek elterjedésével a felhasználók egyszerűbben és hatékonyabban csatlakoztathatják az eszközeiket az externális kijelzőkhöz, merevlemezekhez és más eszközökhöz.

Összességében az USB Type-C szabvány lehetővé teszi a korszerű, hatékony és rugalmas digitális kommunikációt és tápellátást az eszközök között. Az USB Type-C szabvány jelentősen hozzájárul a számítógépes technológia fejlődéséhez, és az emberek mindennapi életéhez

Mit lehet tudni az USB 4 -ről?

Az USB 4 az USB Implementers Forum (USB-IF) által kifejlesztett legújabb USB (Universal Serial Bus) verzió, amelyet 2019-ben vezették be. Az USB 4 számos új funkcióval rendelkezik, amelyek javítják az adatátvitel sebességét és az eszközök közötti kapcsolatot.

Az USB 4 a Thunderbolt 3 technológiára épül, és lehetővé teszi az adatátviteli sebesség akár 40 Gbit/s-ra történő növelését is, ami az USB 3.2 Gen 2×2-nél nagyjából dupla sebességet jelent. Az USB 4 támogatja a kétirányú adatátvitelt és lehetővé teszi az adatátvitelt és az energiaellátást egyetlen kábel segítségével.

Mindkét oldalon C típusú csatlakozókkal rendelkezik, és szükség esetén adapterek segítségével átalakítja a csatlakozó típust. Azt is lehetővé teszi, hogy több eszközt is csatlakoztassunk egyetlen USB-C porton keresztül, így lehetővé téve a nagyobb rugalmasságot és az összekapcsolhatóságot más eszközökkel, mint például a kijelzők, az audio eszközök, az Ethernet-hálózatok stb.

Az USB 4 protokollt használó eszközök már kaphatók, és várhatóan egyre több eszköz fogja támogatni ezt a szabványt a jövőben.

Az USB portok sebességei?

Az USB (Universal Serial Bus) portok sebességei az évek során jelentősen fejlődtek. Az USB szabványok az adatátviteli sebesség, az energiaellátás, a csatlakoztathatóság és az interoperabilitás terén hoztak előrelépést.

Az alábbiakban összefoglalom az egyes USB szabványok sebességeit:

 1. USB 1.0/1.1: Az első USB-szabványok az USB 1.0 és az USB 1.1 voltak, amelyek maximálisan 12 Mbps sebességet támogattak. Ezek a szabványok már nem használatosak.
 2. USB 2.0: Az USB 2.0 szabvány jelentős előrelépést jelentett az USB 1.1-hez képest, mivel akár 480 Mbps sebességgel is képes adatokat továbbítani.
 3. USB 3.0/3.1/3.2 Gen 1: Az USB 3.0 (vagy USB 3.1 Gen 1 vagy USB 3.2 Gen 1) az USB 2.0 sebességét meghaladó, akár 5 Gbps sebességgel is képes adatokat továbbítani.
 4. USB 3.1/3.2 Gen 2: Az USB 3.1 (vagy USB 3.2 Gen 2) a korábbi USB-szabványoknál sokkal nagyobb sebességet kínál, akár 10 Gbps sebességgel is képes adatokat továbbítani.
 5. USB 3.2 Gen 2×2: Az USB 3.2 Gen 2×2 a legújabb USB-szabvány, amely akár 20 Gbps sebességgel is képes adatokat továbbítani.
 6. Míg a legújabb 4.0-ás USB már eléri a 40 Gbps sebességet az adataink továbbításánál.

Az alábbi táblázat összehasonlítja az összes port sebességét, az egyes portokhoz elérhető USB-csatlakozótípusokat és a kábel hosszát. A kábel hossza szintén fontos tényező, amely befolyásolja a port sebességét.

Port szabványAdatátviteli sebességUSB-csatlakozók típusaiKábelhosszúság
USB 1.112 MbpsUSB-A
USB-B
3 m
USB 2.0480 MbpsUSB-A
USB-B
USB Micro A
USB Micro B
USB Mini A
USB Mini B
C típusú
5 m
USB 3.15 GbpsUSB-A
USB-B
USB Micro B
C típusú
3 m
USB 3.220 GbpsUSB-A
USB-B
USB Micro B
C típusú
3 m
USB 440 GbpsC típusú0,8 m
Ez a táblázat összehasonlítja a különböző USB-port szabványok sebességét

Fontos megjegyezni, hogy az USB-szabványok sebességei az eszközök, a kábelek és az operációs rendszer használatától is függenek, és nem minden eszköz támogat minden USB-szabványt. Az USB 3.0 és újabb szabványok azonban visszafelé kompatibilisek az USB 2.0-val és korábbi verzióival, így az összes USB-szabványt támogató eszköz használható az összes USB-porton.

Megjegyzés: Meg kell jegyezni, hogy az USB-kábelek különböző verziói (pl. 1.0, 2.0, 3.0 stb.) az USB-csatlakozók különböző kombinációival állnak rendelkezésre (pl. A típusú, B típusú, C típusú stb.) . Ez azt jelenti, hogy egy adott USB-típusú USB-kábelt tudunk kiválasztani úgy, hogy az megfeleljen az igényeinknek.

Az USB portok színei:

Az USB portok azonosítási színei általában a következők:

 • USB 1.0, 1.1 és 2.0 portok esetén:
  • Fejlesztőkörnyezetben használtak, nincsenek szabványosan definiálva, de általában fehér, ill.fekete.
USB 1
USB 1
USB 2
USB 2
 • USB 3.x portok esetén:
  • Kék: Az USB 3.x portokat általában kék színű műanyaggal jelölik meg, hogy megkülönböztessék a korábbi 1.x és 2.0 portoktól. A 3.1 és 3.2 Portoknál használják a világos kéket.
USB 3
USB 3
USB 3.1
USB 3.1
 • USB-C portok esetén:
  • Nincs szabványosan definiált színhasználat a különböző funkciók azonosítására.
  • Azonban a USB-C portok jelölése lehet az alábbi:
   • Kék: Az USB-C portokat kék színű műanyaggal jelölik meg, hogy megkülönböztessék az USB 2.0 és USB 3.x portoktól.
   • Fehér: Az USB-C portokat fehér színű műanyaggal jelölik meg, ha a port támogatja a Thunderbolt 3 szabványt is.
   • Sárga: Az USB-C portokat sárga színű műanyaggal jelölik meg, ha a port támogatja a Power Delivery (PD) funkciót is.

Az USB-k természetesen a BIOS-ban deaktiválhatók, így a gép kikapcsolása után eszközeink nem kapnak energiát, így nem világítanak, de nem is töltenek majd. Ritkán találkozhatunk narancs vagy vörös színekkel is, ezek az eszközök töltésére, illetve az alvó üzemmódban is aktív csatlakozókat jelölik. Ezek a „Sleep and Charge” speciális típusú portok. PL.:

USB 3.1 Generation 2, USB 3.2 – Piros

USB 2.0, USB 3.0 – sárga

USB 3.0 – narancssárga

C típusú Thunderbolt-port

Végezetül ejtünk pár szót a C típusú Thunderbolt portról. Thunderbolt az Intel konkurens saját szabványa, és történelmileg mindig is lényegesen gyorsabb volt, mint az USB. Az USB 3-tól kezdve azonban a Thunderbolt eszközök elkezdték használni az USB Type-C portokat, mivel azok népszerűsége egyértelmű volt, és most az USB 4 lényegében egy átnevezett Thunderbolt 3. A Thunderbolt 4 ugyanazt az áteresztőképességet kínálja, mint a Thunderbolt 3, de már alapból kikényszeríti az USB 4-gyel való kompatibilitást is, és jobban támogatja az olyan funkciókat, mint a DisplayPort és a PCI Express. Emellett a Type-C csatlakozót használja

Mit tehetünk, ha több USB portra van szükségünk?

Számítógépeinkben és laptopokban található USB-portok száma korlátozott, és nagyon gyakran nem elegendő a kényelmes használathoz. Ilyenkor más megoldás kell, ami nem más, mint egy bővítőkártya vagy egy USB hub.

Asztali számítógépek esetében az alaplapra csatlakoztathatunk USB / PCI-E bővítőkártyát, melyhez adott esetben egy SATA, esetleg molex tápkábelt is csatlakoztatnunk kell.

2016 vagy később forgalmazott kártyák esetén, már nincs szükség külső meghajtók telepítésére, ezek már az operációs rendszer részét képezik.

Laptopokhoz és PC-khezAz USB hub egy USB elosztó. Nagy előnye, hogy miután csatlakoztatta a számítógépéhez, azonnal használhatja a további USB-bemeneteket. Ennek köszönhetően egyszerűen, gyorsan és kényelmesen csatlakoztathat más kiegészítőket a készülékéhez. A piacon számos különböző típusú USB elosztót talál. Ezek méretben, paraméterekben, valamint a portok számában különböznek.

A piacon két alapvető USB hub típus létezik, ezek a következők:

 • Passzív USB hub. Ez a típusú elosztó közvetlenül az USB-portból veszi az áramot. Alapvető eszközöket, például billentyűzetet vagy külső memóriát csatlakoztathat. Nagyon fontos, hogy a további kütyük nem fogyaszthatnak 500 mA-nél több áramot. Ellenkező esetben le kell választani az egyik tartozékot. Az ilyen típusú USB-osztók megkérdőjelezhetetlen előnye az alacsony ár és a nagyfokú elérhetőség.
 • Aktív USB hub. Lehetővé teszi további, nagyobb áramfelvételű tartozékok csatlakoztatását. Elődjével ellentétben az aktív USB hub rendelkezik egy további DC tápcsatlakozóval. Ez egy külső áramforrás csatlakoztatására szolgál, amely kielégíti a csatlakoztatott eszközök megnövekedett energiaigényét. Ezért kialakítása kissé nagyobb, de több lehetőséget nyit a felhasználó előtt.

USB kábelek széles választékával találkozhat Vecsés, Fő út 148. szám alatt található üzletünkben, ha segítségre van szüksége keresse meg a LaptopGuru szervizünk üzlethelyiségében a hozzáértő kollégáinkat, akik segíthetnek megoldani problémáját.

Iratkozzon fel, hogy e-mailben értesítést kapjon, amikor új cikk jelenik meg a LaptopGuru Magazinban.

Ha szeretne értesülni további híreinkről és érdekességeinkről kövessen minket facebookon!

Vélemény, hozzászólás?