A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

Bár a laptopok evolúciója meglehetősen gyors, egy valamiben nem sikerült a nagy áttörés – eddig legalábbis –, ez pedig a notebookok kijelzője. Természetesen a felbontás terén folyamatos a fejlődés, hiszen a 4K monitorok már a 3840×2160 pixel felbontást is elérik, de mindez nem sokat ér, ha az LCD kijelzők kontrasztja egy adott ponton túl nem javítható.

Miért fontos a kontraszt?

Ha ránézünk egy képre a noteszgépünk kijelzőjén, annál szebbnek látjuk azt, minél nagyobb a kontraszt – vagyis a fekete szín mélysége. Sokféle beépített technológia létezik arra, hogy ezt a bizonyos kontrasztot növeljük a notebookok esetén, de az LCD monitor hiányosságai miatt az a bizonyos fekete soha ne lesz teljesen fekete, azaz valamennyi fényt mindig látunk a kijelzőn.

Ennek oka maga az LCD (Liquid Crystal Display) technológia, ami ugyan nagy előrelépés a régi képcsöves monitorokhoz képest – talán akadnak, akik emlékeznek még ezekre a monstrumokra – mind a méretüket, mind pedig az általuk produkált kép minőségét illetően, de ez még korántsem a csúcs.

Az LCD technológia legnagyobb hátránya

Az LCD technológia legnagyobb hátránya tehát éppen a gyengébb kontraszt. Ennek pedig a háttérvilágítás az oka, hiszen az LCD panel két átlátszó lapból áll, amik közé folyadékkristály kerül. Anélkül, hogy a pontos működési elvbe belemennénk, legyen most elég annyi, hogy ezt a panelt világítják meg hátulról, ami egyben azt is jelenti, hogy valamennyi fény mindig látható lesz, azaz a fekete nem tud igazán fekete lenni.

Az LCD panel fényereje ugyanakkor meglehetősen jónak mondható, és más fontos előnyei is vannak, ha azonban igazán szép képet szeretnénk, akkor kétségkívül az OLED technológia lehet a megoldás a notebookoknál is.

Az OLED technológia, ahol a fekete tényleg fekete

Az OLED kijelzők az LCD panelekkel ellentétben nem hátulról kapnak fényt, hanem saját maguk állítják azt elő. A nevük is erre utal: Organic Light-Emitting Diode, azaz szerves fénykibocsátó dióda.

Az OLED kijelzők esetén minden pixel saját fényt bocsát ki, azaz, ha egy pixelt lekapcsolunk, akkor az valóban koromfekete lesz, így pedig olyan kontrasztot, ezzel együtt pedig olyan képminőséget kapunk, amitől a képek tényleg élénk, élethű színekben pompáznak.

Bár az OLED kétségkívül szebb képet eredményez, mint az LCD panelek, azért a hátrányai mellett se menjünk el szó nélkül. Az első rögtön az OLED panelek ára – bizony, aki ilyen kijelzővel szerelt notebookot akar venni, annak jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ugyancsak a hátrányok között említhetjük az OLED panel fogyasztását is, ami magasabb, mint egy hasonló méretű LCD-é, bár ezen a téren az eltérések nem olyan lényegesek, hogy emiatt mondjon le valaki az OLED-ről.

OLED-es laptopok: övék lehet a jövő

OLED paneleket eleinte csak a televízióknál használták, de idővel természetesen a számítástechnikai eszközök gyártói is kísérletezni kezdtek ezekkel a panelekkel, és ennek köszönhetően ma már jó néhány OLED-es notebook létezik.

Ott van példának okáért az Alienware 13 colos gépe, ami az első OLED kijelzős, kifejezetten játékosoknak készült notebook. Márpedig a gamer laptopok esetén a tökéletes képminőség az egyik legfontosabb elvárás, az OLED pedig kontrasztban verhetetlen, mint ahogy azt már elmondtuk.

A Lenovo zászlóshajójából, a ThinkPad sorozat egyik tagjából szintén készül OLED kijelzős változat. A 14 colos Lenovo ThinkPad X1 Yoga természetesen az összes többi paraméterében is csúcstechnológiát képvisel, hogy a gyönyörű képek mellett másban se kelljen lemondani a nagy teljesítményről.

A HP Spectre x360 notebook ugyancsak 13 colos, és az első OLED-es eszköz az átalakítható laptopok között. Bár a dizájnja nem sokat változott az elődeihez képest, az új kijelző talán önmagában is elég meggyőző lesz a felhasználók számára.

Bár a fenti notebookok nem kerülnek majd kevésbe – a Lenovo ThinkPad X1 Yoga alapmodellje például kb. 1.650 dolláros áron, azaz átszámítva nagyjából 480.000 forintért kerül majd a piacra –, az OLED panelek gyártásának beindulásával az árak várhatóan csökkennek, és idővel már nem lesznek ennyire elérhetetlenek ezek az eszközök sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Avagy ami elromolhat, az előbb-utóbb el is fog romlani. Az utóbbi évtizedekben, az összetettebbnél is összetettebb technikai kütyük elterjedésével párhuzamban egyre gyakrabban tapasztalhatjuk meg, hogy milyen is a való életben Murphy törvénye. A számítógépet használókra – vagyis manapság szinte mindenkire – ez a törvényszerűség hatványozottan igaz. Biztosan veled is előfordult már, hogy a laptopod – […]

Tovább olvasom...
a-jovo-laptopjai-nem-melegszenek-majd

A jövő laptopjai nem melegszenek majd

A laptopok melegedése egy közismert jelenség, hiszen minden noteszgéptulajdonos tapasztalhatta már, mennyire fel tud forrósodni az eszköz. Különösen nyáron, amikor egyébként is sokkal magasabb a környezet hőmérséklete, de egy teljesen átlagos hőfokú helyiségben is éget néha a laptop. A notebookok hűtése többféleképpen is megoldható – aktív és passzív módon –, de vehetünk az eszközhöz külső […]

Tovább olvasom...
milyen-processzor-legyen-a-laptopban

Milyen processzor legyen a laptopban?

Ha megnézed a laptopok specifikációját – egészen pontosan a processzorokat – akkor azt fogod találni, hogy ahány notebook, annyi CPU. Jó, ez némiképp túlzás, de tény, hogy nagyon sokféle ilyen alkatrész van a piacon, és nehéz eligazodni, hogy melyiket is válaszd. Ami egyértelmű, hogy az Intel Core i7-es processzorával szereltek most a legjobb laptopok, és […]

Tovább olvasom...