Amiga Wake Up – Amiga ébredj

The Deathbed Vigil and other tales of digital angstThe Deathbed Vigil

Felvette a csaknem kihalt Commodore létesítmények állapotát a vég óráiban West Chesterben. A tömeges elbocsátások és Commodore ballépéseit követően a cég csődbe ment. Ennek és a cég utolsó napjainak, óráinak dokumentálására született a videó.

Amiga-1985
Amiga csapat, 1985

A korábban megvásárolható videót (akinek nincs meg és nem ejtett el megtekintése közben pár könnycseppet az nem is igazi Commodore-os avagy Amigás) most Haynie elérhetővé tette a Youtube-on, ingyen. Kötelező darab. Egy perc néma csendet kérünk a film végén minden fanatikus rajongótól! És ne felejtsétek, még itt vannak a Commodore-osok és Amigások. Ismertessétek meg a jobb sorsra érdemes cég történetét a mai fiatalokkal. Az utolsó Commys és Amigásnak is kötelessége nem hagyni a múlt homályába veszni ezeket a csodálatos gépeket!

A videó érdekessége, hogy:

Sony CCD-TR7 kamerával készült

A vágásban egy baromi ritka Amiga segédkezett:

Amiga 3000+ !!!

Az Amiga 3000+ avagy az AA3000 nagyon ritka gép, csak egy maroknyi létezik mára belőle (becsült számuk 3 és 6 között). A Commodore pletykák szerint, több mint 50 darab készült próbaszériának, de elpusztultak szinte mind a csőd és felszámolás körüli időben. Sajnos az AA3000-et a Commodore hivatalosan soha sem bocsátott rendelkezésre a nagy nyilvánosság számára.

A3000+ alaplap
A3000+ alaplap
AA3000 alaplap részlet
AA3000 alaplap részlet
AA3000 alapalp, a DSP helye ... részlet
AA3000 alapalp, a DSP helye ... részlet

Mitől érdekes?

Az A3000+ leegyszerűsítve egy Amiga 3000 AGA chip készlettel. Az Amiga 3000 stílusú alaplapot SCSI-val a fedélzetén készítették el (A4000 csak IDE volt). Az AA3000 / A3000+-ról hiányzik az Amber chip, amely megtalálható az A3000-en és a scandoubler / flickerfixing munkát végezte nem PAL monitorok csatlakoztatása esetén (natív PC stílusú SVGA monitor meghajtása). Ehelyett az alaplap tartalmaz egy helyet a tervezett DSP-nek, amely a hírek szerint 16 bites audió és matematika feldolgozási képességekkel rendelkezett volna. A gép tartalmaz egy szabványos 200 tűs CPU bővítőkártya / processzor kártya sínt a készülőben lévő és később debütáló Commodore A3640 (MC68040/25) számára. Kickstart ROM-ként az első „bemutatkozása” itt volt a 3.0-nak, persze csak a kiválasztott szerencsések között.

Ahogy a neve is sugallja, ez a rendszer úgy van kialakítva, hogy egy az egyben beépíthető volt egy A3000 házába. Az Amiga 3000+ büszkélkedhetett az AT&T DSP3210 digitális jelfeldolgozó processzorával (azt nem tudjuk, hogy beépítésre került-e valaha a DSP, illetve az OS tartalmazott-e hozzá szoftver támogatást).

Volt egy audió CODEC ami szintén itt alakítottak ki. 16 bites, 2 csatornás felvétel és lejátszás ami manapság alap. Ezen kívül volt egy külön mono CODEC, amely támogatta a V32-es modem protokollt is. A DSP3210 képes volt elvégezni lebegőpontos számításokat (csak egyszeres pontosságúakat) tízszer gyorsabban mint egy MC68040. A DSP audió CODEC-je, 16-bites, CD-minőségű hangot, kiváló minőségben tudott lejátszani és felvenni. A DSP képes lett volna, nyolccsatornás CD minőségű audió lejátszására.

Az Amiga 3000+ Rev 1 volt az egyik legelső SMT (felület szerelt) technológiával készült mobo a Commodore-nál!

Egyéb sw és hw eszközök:

  • SuperGen 2000 Genlock
  • GVP TBCPlus
  • Scala Echo EE100 Tape Control
  • JVS HR S690 SVHS Video-deck
  • SCALA MM300
  • EA DPaint
  • SCALA és AREXX Haynie által programozva

Operációs rendszer:

  • Amiga OS Release 3.1

A film:

A3000+ infók és fotók:

bigbookofamigahardware

Vélemény, hozzászólás?

retroszamitogep-kiallitas

Bacsis Retro Számítógép kiállítás

Szűk 1 évvel ezelőtt tartottam meg a második BRSZK partit, azaz a „Bacsis Retroszámítógép-Kiállítását”. Két kiállítás után még több tapasztalattal vágtam bele a harmadik kiállítás megszervezésébe. Természetesen a látogatók javaslatait igyekeztem megfogadni, és ezt a harmadik kiállítást úgy szervezem meg, hogy felül tudja múlni, nem csak az első, de a második, tavalyi kiállításomat is! Így […]

Tovább olvasom...