Az 5 legjobb laptop 13″ alatt

dell-laptop

5 darab, cirka félmillióba kerülő, de 13″-nél kisebb laptopot fogunk most bemutatni, amik bár sok dologban eltérnek, de azért van bennük közös pont is:

  • természetesen mindegyik (minimum) FullHD-s felbontásban érkezik,
  • erős a hardveres támogatásuk,
  • rengeteg extra segíti az otthoni és a vállalati felhasználást,
  • könnyű magunkkal vinni őket (hordozhatóságban jelesre vizsgáztak),
  • valamint ujjlenyomat-azonosítóval is rendelkeznek.

Az 5 noti széles körű garanciával rendelkezik, tehát tökéletes biztonságban érezhetjük magunkat.

De a lista abszolút szubjektív. Mivel ezek a gépek felszereltsége egyrészt variálható, másrészt nehéz belenyúlni velük kapcsolatban a lecsóba. Mindegyik esetben olyan minőségről beszélünk, amit 2016-ban elvárunk egy laptoptól.

Jöjjenek hát a versenyzők, és haladjunk visszafelé az általunk felállított rangsorban.

5. A HP EliteBook 820 G3

Méret: 12,5″ (31,75 cm). Processzor: IntelCore i7 (6500U). Tömeg: 1,26 kg a nem érintőképernyős, 1,38 kg az érintőképernyős.

Említsük még meg: nemcsak könnyű, de vékony is. A pénzünkért cserébe pedig üzleti alkalmazásokhoz edzett masinát kapunk hosszú futamidővel, öngyógyító BIOS rendszerrel, megbízható védelemmel és széles körű dokkolási funkciókkal.

A harmadik generációs EliteBook 820 ezüstben gyönyörű, elegáns, egy pillanatig sem kell szégyenkeznünk, sőt, az embert büszkeséggel tölti el a használata.

A HP által javasolt ár: 511 ezer forint (vagy több). Az arukereso.hu oldalon 550-560 körül lehet kapni (van bőven olcsóbb, és van jóval drágább is, függően a némileg eltérő felszereltségtől).

A notebookcheck.nettől 85 százalékot kapott.

HP EliteBook 820 G3

4. ASUS Zenbook 3

Méret: 12,5″ (31,75 cm). Processzor: IntelCore i7 (7500U). Tömeg: 910 gramm (annyi, jól olvasod!), és vannak olyan részei, ahol 11,9 milliméter vékony, ezen a téren pedig ráver a MacBookra.

Az árat természetesen befolyásolja az, hogy milyen processzor kerül a gépbe, a 7500U-ért 530-550 ezer körül kell fizetnünk.

A borítás alumíniumötvözetből készült, mégis, az ember elcsodálkozik azon, hogy egy ilyen vékony és könnyű laptopba milyen komoly erőforrás került. A hosszúnak azért nem nevezhető (9 órás) futamidő mellé viszont gyorstöltést is kapunk (50 percen belül a lemerült állapotot 60 százalékra hozhatjuk).

A család új generációjának képernyőjére nem lehet panasz, a külső szép és karcsú, a négyhangszórós hangrendszer pedig kifinomult és irigylésre méltóan szól.

Az ultrabookreview.com és a digitaltrends.com 4/5, a laptopmag.com viszont 3,5/5 csillagot adott neki.

ASUS Zenbook 3

3. Lenovo Thinkpad X260

Méret: 12,5″ (31,75 cm). Processzor: IntelCore i7 (6500U). Tömeg: 1,3 kg. Az ára 450-550 ezer forint körül mozog, mint minden esetben, úgy most is függően attól, hogy milyen felszereltséget és extrát kérünk.

A kis Thinkpad ultravékony és ultrakönnyű, és a belső tulajdonságai alapján tökéletes a vállalati felhasználásra. Az akksi egész nap kitart (akár a haj egy Taft-reklámban, de most komolyan, 21 óráról beszélünk). Ráadásul a funkció (teljesítmény, csatlakoztathatóság) és az esztétikum ebben az esetben sem ment a hordozhatóság vagy a tartósság rovására.

Az ergonomikus billentyűzetet most is kényelmes használni, és a Lenovo piszkosul büszke arra, hogy a gép átment a katonai minőségű tesztelésen (vissza a Tafthoz: szélsőséges időjárás, de a szilárdságra ekkor sem lehet panasz).

A laptopmag.com 4/5 csillagot, a notebookreview.com 3,9/5 csillagot, a notebookceck.net pedig 86 százalékot adott neki.

Lenovo Thinkpad X260

2. Apple MacBook 12"

Az almások most valószínűleg forgatják a szemüket, és mi is sajnáljuk, hogy így alakult, de a MacBookot most visszatettük a második helyre. Aggódni persze nem kell, mert mint mondtuk, szubjektív a lista, és az értékelésünk hatására sem hisszük, hogy bedőlnek az Apple részvényei.

Méret: 12″ (30,48 cm). Processzor: Intel Core M. Tömeg: 0,92 kg (920 gramm). Fentebb azért is írtuk, hogy a versenyzők minimum FullHD-felbontásban érkeznek, mert az Apple esetében a Retina-kijelző 2304×1440 pixelt tud.

A 2016-os modell 525 ezer forinttól érhető el, aranyban és ezüstben egyaránt csodaszép, és mint általában, úgy most is a megbízhatóság szinonimája lett a masina.

A laptop gyönyörű, a teljesítmény jobb lett, az akksi tovább bírja, és a képernyőt nem lehet nem csodálni. Ezt aláírjuk, de a csatlakozási lehetőségek szűkösek, a billentyűzetet pedig nem olyan kényelmes használni (szemben a Thinkpaddel).

A MacBook sem az átlag felhasználónak készült, de a konkurensekhez képest jobban árad belőle az elitizmus. Ezt megszokhattuk, nincs is ezzel baj.

A macworld.co.uk 4/5, a trustedreviews.com 8/10, a laptopmag.com 3,5/5 csillagot adott a 2015-ös változatnak. Az új generáció ennél jobb osztályzatokat érdemel.

Apple MacBook 12″

1. Dell XPS 12

… és a győztes.

Méret: 12,5″ (31,75 cm). Processzor: Intel Core M5. Tömeg: 1,27 kg. Plusz okos érintőképernyő, amit a Dell aktív (opcionálisan kérhető) tollal is használhatunk, mindegy, hogy rajzolásról vagy jegyzetelésről beszélünk.

A Dell XPS 12 minden célhoz kiváló, legyen az otthoni vagy céges ügy intézése, ráadásul a 2 az 1-ben laptop sokoldalú és hatékony (táblagéppé alakítható). Nincsenek benne mozgó alkatrészek, könnyű hordozni, a billentyűzet kényelmes, és a kijelző pedig tényleg egyedülálló.

A FullHD vagy jobb felbontás a fentebbi felsorolásban az XPS 12 esetében is érvényes, mert itt UltraSharp 4K HD-ról van szó, kérem szépen, ami 3840×2160 pixelben jeleníti meg (megoszthatóan) a dolgokat.

A végeredmény lenyűgöző, a színek káprázatosak, ráadásul a karcolással szemben is ellenálló a kijelző, így nem kell félni a sérülésektől sem.

Cirka 550 ezer körül érhető el. Megéri? Meg. Úgy, ahogy a többi is.

Dell XPS 12

Vélemény, hozzászólás?

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Avagy ami elromolhat, az előbb-utóbb el is fog romlani. Az utóbbi évtizedekben, az összetettebbnél is összetettebb technikai kütyük elterjedésével párhuzamban egyre gyakrabban tapasztalhatjuk meg, hogy milyen is a való életben Murphy törvénye. A számítógépet használókra – vagyis manapság szinte mindenkire – ez a törvényszerűség hatványozottan igaz. Biztosan veled is előfordult már, hogy a laptopod – […]

Tovább olvasom...
a-jovo-laptopjai-nem-melegszenek-majd

A jövő laptopjai nem melegszenek majd

A laptopok melegedése egy közismert jelenség, hiszen minden noteszgéptulajdonos tapasztalhatta már, mennyire fel tud forrósodni az eszköz. Különösen nyáron, amikor egyébként is sokkal magasabb a környezet hőmérséklete, de egy teljesen átlagos hőfokú helyiségben is éget néha a laptop. A notebookok hűtése többféleképpen is megoldható – aktív és passzív módon –, de vehetünk az eszközhöz külső […]

Tovább olvasom...
A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

Bár a laptopok evolúciója meglehetősen gyors, egy valamiben nem sikerült a nagy áttörés – eddig legalábbis –, ez pedig a notebookok kijelzője. Természetesen a felbontás terén folyamatos a fejlődés, hiszen a 4K monitorok már a 3840×2160 pixel felbontást is elérik, de mindez nem sokat ér, ha az LCD kijelzők kontrasztja egy adott ponton túl nem […]

Tovább olvasom...