Így lakd be az új laptopodat!

uj-laptopod

Amikor új laptopot vásárolunk előtelepített rendszerrel, előfordul, hogy nem minden pont úgy működik, ahogyan azt elvárnánk.

Új rendszerünk otthonossá tétele, valamint a teljesítmény optimalizálása érdekében érdemes néhány dolgot elvégezni rögtön a kicsomagolás után.

Álljon itt néhány tipp, ami megkönnyítheti az életünket, amikor új Windows 10-es masinát vásárolunk!

Frissítsd az új laptopot!

Akár a gyártó által előtelepített, akár általunk újonnan telepített rendszerről van szó, első lépésként mindig indítsuk el a Windows Update szolgáltatást, és frissítsük a rendszert!

Egy olyan fiatal rendszer esetén, mint a Windows 10, ez különösen fontos. A legfrissebb kiadás alig pár hónapja látott napvilágot, és még bőven derülhetnek ki olyan hibák, amelyeket a rendszeres frissítéssel elkerülhetünk.

Takaríts!

A gyártók hajlamosak telepakolni a rendszert saját és partnereik szoftvereivel, próbaverziós szoftverekkel és egyéb, számunkra felesleges dolgokkal.

Bár akadhatnak köztük hasznosak is, jellemzően nem azok. Görgessük végig a Gépház->Rendszer->Alapértelmezett alkalmazások menüben a telepített programok listáját, és töröljük le azokat, amelyek számunkra feleslegesek!

Ezzel tárhelyet és erőforrást nyerünk.

Energiagazdálkodási beállítások

Alapesetben valószínűleg úgy van beállítva a rendszer, hogy bizonyos idő után alvó állapotba kapcsoljon, és ugyanezt tegye akkor is, ha lehajtjuk a fedelet.

Ez akár hasznos is lehet, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sokaknak inkább kellemetlenséget okoz.

Ha például lecsukjuk a laptop fedelét, hogy átugorjunk vele a szomszéd irodába, nyilván nem akarjuk, hogy az alvó állapotba kapcsolással, és az onnan való feléledéssel rabolja az időnket.

Az erre vonatkozó beállításokat a Vezérlőpulton belül az „Energiagazdálkodási lehetőségek” menüben módosíthatjuk igényeinknek megfelelően.

Elemek nagyításának beállítása

Ha fullHD vagy nagyobb felbontású kijelzővel rendelkező laptopot vásároltunk, akkor a Windows 10 a kijelző méretétől függően alapesetben felnagyítja a képernyőn megjelenő elemeket.

Ennek az az oka, hogy egy átlagos méretű kijelzőn fullHD vagy nagyobb felbontás mellett egyesek számára már zavaróan kicsik lehetnek a betűk és az egyéb elemek, ezért a rendszer ezt kompenzálja. Igen ám, csakhogy ezáltal kevesebb helyünk marad az asztalon.

Ha nincs gond a látásunkkal, akkor érdemes kikapcsolni a nagyítást. Ezt az asztalon történő jobb klikk után a „Képernyő-beállítások” menüben tehetjük meg.

Felhasználói fiókok felügyelete

A Windows igyekszik megvédeni magát a potenciálisan veszélyes szoftverektől, illetve tőlünk. Ennek a védelmi mechanizmusnak része az UAC (User Account Control), magyarul a „Felhasználói fiókok felügyelete”.

Ez eredményezi azt, hogy akárhányszor elindítunk egy szoftvert, amelynek a működéséhez szükséges, hogy mélyebben hozzáférjen a rendszerhez, elsötétül a képernyő, és jóvá kell hagynunk a futtatást.

Ha tudjuk, mit csinálunk, és zavaró számunkra az, hogy a Windows ezt állandóan megkérdőjelezi, akkor lehetőségünk van az UAC kikapcsolására, illetve leszabályozására. Ezt a Vezérlőpult „Biztonság és karbantartás” menüjében tehetjük meg, azon belül is a „Felhasználói fiókok felügyelete beállításainak módosítása” lehetőséget kell választanunk.

Rejtett fájlok és fájlkiterjesztések mutatása

Már a Windows XP óta alapbeállítás, hogy a rendszer elrejti az ismert fájltípusok kiterjesztését, valamint a rendszerfájlokat is.

Ha ez téged is zavar, és szeretnéd teljes valójában szemlélni a fájlrendszeredet, akkor keresd meg a Vezérlőpultban a „Fájlkezelő beállításai” lehetőséget, és a „Nézet” fülön a következő beállításokat végezd el:

Kapcsold ki az „Operációs rendszer védett fájljainak elrejtése” opciót

Kapcsold ki az „Ismert fájltípusok kiterjesztésének elrejtése” opciót

Állítsd be a „Rejtett fájlok, mappák és meghajtók megjelenítése” opciót

Ha bizonytalan vagy a fenti tippeket illetően, akkor a legjobb megoldás – mint mindig – egy hozzáértő ismerős vagy szakember segítségül hívása.

Vélemény, hozzászólás?

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Avagy ami elromolhat, az előbb-utóbb el is fog romlani. Az utóbbi évtizedekben, az összetettebbnél is összetettebb technikai kütyük elterjedésével párhuzamban egyre gyakrabban tapasztalhatjuk meg, hogy milyen is a való életben Murphy törvénye. A számítógépet használókra – vagyis manapság szinte mindenkire – ez a törvényszerűség hatványozottan igaz. Biztosan veled is előfordult már, hogy a laptopod – […]

Tovább olvasom...
a-jovo-laptopjai-nem-melegszenek-majd

A jövő laptopjai nem melegszenek majd

A laptopok melegedése egy közismert jelenség, hiszen minden noteszgéptulajdonos tapasztalhatta már, mennyire fel tud forrósodni az eszköz. Különösen nyáron, amikor egyébként is sokkal magasabb a környezet hőmérséklete, de egy teljesen átlagos hőfokú helyiségben is éget néha a laptop. A notebookok hűtése többféleképpen is megoldható – aktív és passzív módon –, de vehetünk az eszközhöz külső […]

Tovább olvasom...
A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

Bár a laptopok evolúciója meglehetősen gyors, egy valamiben nem sikerült a nagy áttörés – eddig legalábbis –, ez pedig a notebookok kijelzője. Természetesen a felbontás terén folyamatos a fejlődés, hiszen a 4K monitorok már a 3840×2160 pixel felbontást is elérik, de mindez nem sokat ér, ha az LCD kijelzők kontrasztja egy adott ponton túl nem […]

Tovább olvasom...