Melyik MacBookot vegyem?

macbook_laptopguru

Heti rendszerességgel kapjuk már a következő kérdést: melyik MacBookot vegyem magamnak?

Ha egy igazán stílusos notebookot szeretnél, akkor a MacBooknál jobbat valószínűleg nem találsz.

Az Apple termékei ugyanis nem csak egyszerű számítástechnikai eszközök, hanem státuszszimbólumok, legyenek azok okostelefonok, vagy éppen laptopok.

Persze, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen célra szeretnéd majd használni a gépet. Lehet a hordozhatóság a legfőbb szempont, vagy éppen a hosszú üzemidő.

Ha hosszú üzemidőre hajtasz, akkor válaszd a 13 colos MacBook Air-t!

A hosszú üzemidő mindenkinek fontos, aki sokat van úton. Nem mindegy, hogy csak pár órát bír ki a notebook egyetlen feltöltéssel, vagy pedig egy hosszabb munkanapot is. A 13 colos MacBook Air a tesztek szerint akár az epikus 14 órás folytonos működést is képes produkálni, mindezt Wi-Fi-n keresztül történő netezés mellett.

Bár a design nem sokban változott az eszköz megjelenése óta, hiszen maradt az alumínium ház, ami különösen igényessé és elegánssá teszi MacBook Air-t, illetve valamennyi MacBookot. Az alumínium kivitel a MacBookok közös jellemzője, de ez a laptop még most is megállja a helyét.

Talán ami az eszköz egyedüli hátránya, az a 1440×900 pixeles felbontás. Ha új kijelzőt kapna a készülék, akkor az minden bizonnyal az üzemidő rovására menne.

Az 1,6 GHz-es ötödik generációs kétmagos Intel Core i5-5250U processzorral a nagy teljesítmény is garantált, és a 128 GB-os flash tároló gyorsasága is elég impozáns. Egyszóval a 13 colos MacBook Air a hosszú üzemidőnél sokkal többet kínál.

Ha a nagy teljesítmény a cél, akkor a 15 colos MacBook Pro a legjobb

Kezdjük azzal, hogy a nagy teljesítménynek bizony megvan az ára, hiszen a 15 colos MacBook Pro 700.000 forintnál is többe kerül.

És hogy mit kapunk ennyi pénzért?

Egy 2,2 GHz-es, négymagos Intel Core i7 processzort, 16 GB memóriát, 256 GB-os PCIe-alapú flash tárolót, és 2800×1800 felbontású kijelzőt.

A MacBook Pro-k sajátja a Retina fantázianévre hallgató IPS LCD kijelző, hogy a képet mindig tűélesen lássuk. Ez az eszköz nem csak a remek képminőségben emelkedik ki. A megjelenése is jóval komolyabb, mint a kisebb képátlójú testvéreié.

Összegezve a 15 colos MacBook Pro egy remek munkaállomás, amivel nem lesz gond akár a multitasking sem, és amin egyszerre több feladat is végezhető gond nélkül.

Ha a hordozhatóság a lényeg, abban a 12 colos MacBook verhetetlen

Már ha csak magát a notebook méreteit nézzük, abból evidensnek tűnik, hogy a 12 colos MacBook viszi a prímet a hordozhatóság tekintetében.

Persze, a méret ne tévesszen meg senkit, mert az eszköz árán ez egyáltalán nem látszik meg, de végül is egy MacBookról van szó.

Az alig egykilós, 12 colos MacBook ideális lesz neked, ha alapvetően egyetlen szempont dominál a választásnál, mégpedig a hordozhatóság. Ezt a könnyű és kompakt gépet egy 1,1 GHz-es kétmagos Intel Core M processzor hajtja, a kijelzője pedig 2304×1440 felbontású.

Hogy az egyetlen USB-C port előny vagy hátrány, arról megoszlanak a vélemények. Sok helyen tüntetik föl hátránynak, hiszen ha egyszerre több perifériát szeretnénk csatlakoztatni hozzá, akkor ahhoz adapterre van szükség. A súly azonban mindenért kárpótol, hiszen ezt az eszközt szinte észrevétlenül vihetjük magunkkal bárhová.

Az egyik legjobb kijelző a 13 colos MacBook Pro-é

Kétféle MacBook létezik: ami Retina kijelzővel rendelkezik, és ami nem. A kétféle képernyő között szembetűnő a különbség. Ha például valaki megnézi a 13 colos MacBook Air-t a maga 1440×900-as felbontásával, majd egy 13 colos MacBook Pro 2560×1600 pixeles felbontású kijelzőjét veszi szemügyre, akkor a saját szemével is tapasztalhatja, hogy mennyivel élesebb a MacBook Pro képe.

A Retina kijelző esetén a színek minősége is sokkal jobb, ami különösen olyankor lényeges, ha például fotókat, képeket kell szerkeszteni a notebookon.

Most már csak azt kell eldöntened, hogy melyik tulajdonság a fontosabb a számodra: a hordozhatóság, a hosszú üzemidő, a színhelyes, éles kijelző, vagy éppen a nagy teljesítmény, netán egészen más szempontok alapján akarod kiválasztani a neked leginkább megfelelő MacBookot.

Vélemény, hozzászólás?

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Avagy ami elromolhat, az előbb-utóbb el is fog romlani. Az utóbbi évtizedekben, az összetettebbnél is összetettebb technikai kütyük elterjedésével párhuzamban egyre gyakrabban tapasztalhatjuk meg, hogy milyen is a való életben Murphy törvénye. A számítógépet használókra – vagyis manapság szinte mindenkire – ez a törvényszerűség hatványozottan igaz. Biztosan veled is előfordult már, hogy a laptopod – […]

Tovább olvasom...
a-jovo-laptopjai-nem-melegszenek-majd

A jövő laptopjai nem melegszenek majd

A laptopok melegedése egy közismert jelenség, hiszen minden noteszgéptulajdonos tapasztalhatta már, mennyire fel tud forrósodni az eszköz. Különösen nyáron, amikor egyébként is sokkal magasabb a környezet hőmérséklete, de egy teljesen átlagos hőfokú helyiségben is éget néha a laptop. A notebookok hűtése többféleképpen is megoldható – aktív és passzív módon –, de vehetünk az eszközhöz külső […]

Tovább olvasom...
A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

Bár a laptopok evolúciója meglehetősen gyors, egy valamiben nem sikerült a nagy áttörés – eddig legalábbis –, ez pedig a notebookok kijelzője. Természetesen a felbontás terén folyamatos a fejlődés, hiszen a 4K monitorok már a 3840×2160 pixel felbontást is elérik, de mindez nem sokat ér, ha az LCD kijelzők kontrasztja egy adott ponton túl nem […]

Tovább olvasom...