Milyen processzor legyen a laptopban?

milyen-processzor-legyen-a-laptopban

Ha megnézed a laptopok specifikációját – egészen pontosan a processzorokat – akkor azt fogod találni, hogy ahány notebook, annyi CPU.

Jó, ez némiképp túlzás, de tény, hogy nagyon sokféle ilyen alkatrész van a piacon, és nehéz eligazodni, hogy melyiket is válaszd.

Ami egyértelmű, hogy az Intel Core i7-es processzorával szereltek most a legjobb laptopok, és bizony, ezeknek meg is kérik az árát.

De mi van akkor, ha egy olcsóbb eszközt szeretnél, mégis olyan processzorral, amivel szuperül működik a géped. Aminek egyetlen olyan feladat sem okoz gondot, amire használni szeretnéd.

Ne csak a számot nézd!

A bevezetőben már említettük az Intel Core i7 processzorokat, de a helyzet az, hogy a döntésnél nem elég csak ezt a számot nézni. Ugyanis i7-es és i7-es között is van különbség a teljesítményben, méghozzá gyakran nem is kicsi.

A notebookokban található legjobb processzor jelen pillanatban az Intel Core i7-5700HQ, ami egy 2,7 GHz-es négymagos CPU, és a Broadwell család tagja.

Többek között a 16 colos MSI Prestige PX60 2QD-034US laptopba szereltek ilyen procit. Mivel kifejezetten játékosoknak készült, kell is bele az erő.

Teljesítmény alapján a legerősebb Skylake CPU most az Intel Core i7-6700HQ, ami ugyancsak négymagos, az órajele pedig 2,6. Ilyen processzort kapott például a HP ENVY 15t notebook.

A Haswellek között az Intel Core i7-4710HQ négymagos, és 2,5 GHz-es processzor viszi a prímet, amit az ASUS N56JN-EB71 játékosoknak fejlesztett notebookjában találhatunk meg.

Hogy kell-e ekkora teljesítményű CPU a gépedbe, az attól függ, hogy mire szeretnéd használni.

Ha játékra, vagy sok számolást igénylő feladatokra, akkor indokolt lehet ennyi pénzt kiadni érte. Ezek a processzorok ugyanis meglehetősen drágák, egy hatmagos i7-es akár a 160 ezer forintot is elérheti.

A magok száma is számít

Azt is gyakran kiemelik a laptopok gyártói, hogy az adott készülékbe szerelt CPU hány magos.

A magok száma azért számít, mert minél nagyobb ez a szám, annál több feladatot képes a géped párhuzamosan elvégezni.

Világos tehát, hogy ha egy gyorsabb notebookot szeretnél, akkor válaszd a lehető legtöbb magot. Minimum négyet, de ha futja rá, akkor ennél feljebb is mehetsz.

A kód neve: Skylake, Broadwell, Haswell

Ezeket a kódneveket is gyakran lehet hallani, de a legtöbb embernek fogalma sincs róla, hogy mit is jelentenek, és hogy mi a különbség közöttük.

Az Intel legújabb fejlesztése a Skylake, ami 2015-ben került piacra. Az új generációs CPU a Broadwellekhez hasonlóan 14 nm-es gyártástechnológiával készül, míg a legrégebbi Haswell 22 nm-sel.

Szerencsére nekünk ezeket nem kell tudnunk. Alapvetően úgyis egy egységben nézzük a laptopot, vagyis a processzor mellett a többi paramétert is számításba vesszük, és úgy döntünk egyik vagy másik gép mellett.

De ha valaki mégis bele szeretne mélyedni a processzorok rejtelmeibe, azt bármikor megteheti.

Celeron, Pentium és AMD

Ha az igazán jó gépekről van szó, akkor sem az Intel két CPU-ja, a Celeron és a Pentium, sem pedig az AMD nem kerül szóba.

Sőt, ha megnézel egy összesítő listát, ahol a procikat a teljesítményük alapján rangsorolják, akkor azt találod majd, hogy ezek a modellek csak valahol a sor végén kullognak.

„Akkor ne is vegyek laptopot ezekkel a processzorokkal?” – adódik azonnal a logikus kérdés.

A válasz viszont már egy kicsit bonyolultabb. Vagyis megint csak oda térhetünk vissza, hogy mire kell a notebook.

Egy belépő szintű laptopnál egy ilyen CPU minden további nélkül elmegy – végül is Facebookozni, videókat, filmeket nézni ezekkel is lehet.

Nem véletlen, hogy ilyen notebookot már jóval 100.000 forint alatt is találsz. Ha viszont egy komoly eszközt szeretnél, akkor ezeket a processzorokat tényleg elfelejtheted. Érdemes minimum az Intel Core i3-as CPU-k között szétnézni.

Hogy milyen processzorral szerelt notebookot választasz magadnak, az tényleg csak a pénztárcádtól függ. Teljesen fölösleges túlzásokba esni. Mint ahogy spórolni is, mert a végén olyan laptopod lesz, amit épp csak arra nem tudsz használni, amire a leginkább kellene.

Vélemény, hozzászólás?

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Avagy ami elromolhat, az előbb-utóbb el is fog romlani. Az utóbbi évtizedekben, az összetettebbnél is összetettebb technikai kütyük elterjedésével párhuzamban egyre gyakrabban tapasztalhatjuk meg, hogy milyen is a való életben Murphy törvénye. A számítógépet használókra – vagyis manapság szinte mindenkire – ez a törvényszerűség hatványozottan igaz. Biztosan veled is előfordult már, hogy a laptopod – […]

Tovább olvasom...
a-jovo-laptopjai-nem-melegszenek-majd

A jövő laptopjai nem melegszenek majd

A laptopok melegedése egy közismert jelenség, hiszen minden noteszgéptulajdonos tapasztalhatta már, mennyire fel tud forrósodni az eszköz. Különösen nyáron, amikor egyébként is sokkal magasabb a környezet hőmérséklete, de egy teljesen átlagos hőfokú helyiségben is éget néha a laptop. A notebookok hűtése többféleképpen is megoldható – aktív és passzív módon –, de vehetünk az eszközhöz külső […]

Tovább olvasom...
A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

Bár a laptopok evolúciója meglehetősen gyors, egy valamiben nem sikerült a nagy áttörés – eddig legalábbis –, ez pedig a notebookok kijelzője. Természetesen a felbontás terén folyamatos a fejlődés, hiszen a 4K monitorok már a 3840×2160 pixel felbontást is elérik, de mindez nem sokat ér, ha az LCD kijelzők kontrasztja egy adott ponton túl nem […]

Tovább olvasom...