Mire figyelj használt laptop vásárlásánál

hasznalt-laptopok

Nem mindenki engedheti meg magának a vadonatúj laptopot, és van, amikor az egyetlen reális lehetőség a használt laptop vásárlása.

A használt laptop megvásárlása nem feltétlenül bonyolult. Egyszerű ellenőrzések végrehajtásával potenciálisan elkerülheted az olyan vásárlást, amelyet később sajnálnál, esetleg megbánnál. Mindenkinek fontos, hogy a  nehezen megkeresett pénzét hatékonyan költse el.

A vásárlás azonban kockázattal jár, hiszen nem tudhatod, hogy a legmegfelelőbb üzletet kötöd. Ha nincs a környezetedben olyan ismerős, aki ért a laptopokhoz, és segít neked a használt laptop vásárlásánál, feltétlenül olvasd el ezt a cikket.

Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes feltétlenül figyelned és mit tanácsos ellenőrizned ahhoz, hogy a használt laptop vásárlásod ne legyen kidobott pénz az ablakon.

A használt laptop megvásárlása ugyanúgy elégedett élményt nyújthat, mint egy újonnan vásárolt gép, ha a megfelelő tudás és szakértelem is megvan hozzá.

Használt laptop vásárlás ellenőrzési csekklista

Mire szeretnéd használni

Mielőtt belevágsz a használt laptop keresésébe, sorold fel, hogy mire fogod használni a számítógépet. Fontos szempont, mert akármilyen gép nem fog megfelelni az igényeidnek.

Gondold át, hogy milyen alkalmazásokra van szükséged, mennyit szeretnéd hordozni magaddal, milyen az akkumulátor élettartama, a RAM és a tárolási igények.

Amikor megtalálod a megvásárolni kívánt laptopot, keresd meg az interneten a gyártmányt és a modellt, nyomtasd ki a specifikációit, majd ellenőrizd, hogy megfelel-e a megvásárolni kívánt terméknek.

Vásárlás előtt érdemes felkeresni az online fórumokat és elolvasni a véleményeket. Pontos képet kaphatsz a vásárolni kívánt használt laptop tulajdonságairól, ha ellenőrzöd, hogy mit írnak mások a laptopról és teljesítményéről.

Tudd meg, mire van szükséged

Ha meghatároztad azokat a tevékenységeket, amelyekhez használni szeretnéd a laptopot, írd fel a minimális RAM-ot és CPU-t igényt.

 

RAM  (memória)

Processzor (sebesség)

Alapfelhasználás  
E-mail, webes szörfözés, képmegosztás, alapvető irodai feladatok, személyes pénzügyek

2 GB

1 GHz

Közepes használat  
Alapfelhasználás, plusz zenék letöltése / kezelése, alapvető kreatív szoftverek, fejlett irodai feladatok

4GB

2GHz

Fejlett használat  
Alapfelhasználás, közepes használat, plusz film / fotó / zene szerkesztése, játék, web hosting, fejlett funkciók

6GB +

4GHz

Csatlakoztasd a gépet

Találkozz az eladóval egy olyan nyilvános helyen, ahol van lehetőséged csatlakoztathatni a gépet.

Nem tudom elmondani, hányszor láttam olyan használtan vásárolt gépet, ami szinte újnak néz ki, de laza DC csatlakozóval rendelkezik. A rendszer csigalassúsággal töltődik be, vagy egyáltalán nem. Ez teljesen elpusztíthatja az akkumulátort.

Sajnos egy idő után az aljzat teljesen megtörik és a rendszer nem kapcsol be az AC töltővel. A rendszernek egy akkumulátorral kell bekapcsolnia, de ekkor a tiéd már nem fog működni.

Fájdalmas az is, hogy az aljzat műanyag részének fizikai károsodása előidézheti a belső károkat is. Ezt sajnos te nem fogod észrevenni, csak akkor, amikor már a használatban van és rengeteg bosszúságot, anyagi megterhelést jelent..

A legtöbb laptop esetében az egyenáramú csatlakozó drága javítás, mert az aljzat az alaphoz van forrasztva. Még azoknál a laptopoknál is, ahol külön van, teljesen szét kell szedni a rendszert.

Kerüld azt az eladót, aki törött csatlakozós laptopot kínál, hacsak nem rendelkezel a megjavításához szükséges tudással, vagy az ár tükrözi az esetleges károkat. Tehát emiatt sokkal olcsóbb.

Mindenképpen szánj időt arra, hogy a vásárlás előtt bekapcsolod!

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy az eladó mindig megbízhatónak tűnik, de ne felejtsd el, hogy az ő elsődleges szempontja az, hogy eladja a laptopot és nem a barátkozás.

Ha az akkumulátor lemerült, keress egy csatlakozót. Amennyiben az eladó nem partner abban, hogy bekapcsold, akkor ne vásárold meg a gépet. A halott, vagy törött laptopokkal is lehet mit kezdeni, bár az ár biztosan tükrözi a minőséget.

Ellenőrizd az akkumulátort

Ha laptop „unplugged”, vagyis csatlakozás nélküli használatát tervezed, jobb, ha tudod, hogy a legtöbb laptop akkumulátor élettartama 3 év. Így egy használt gépben lévő akkumulátor már halott vagy gyenge lehet. Számolj azzal, hogy hamarosan új akksi beszerzését kell tervezned, ami plusz költség.

Egy rossz akkumulátort úgy ismerhetsz fel, hogy az akkumulátor kijelzője néhány percig drasztikusan ingadozik.

A külső perifériák hozzáadása is megváltoztathatja az akksi értékét. Ha azonban az akkumulátor rendelkezési ideje 2 óra, és 3 perc múlva 40 percet mutat, majd 6 perc múlva 18 percet, akkor valószínűleg nem fog hosszú időt tölteni.

Az eladó becsületességén múlik, hogy jó-e a mutatója az akkumulátor élettartamának.

Mindenesetre ellenőrizd, hogy az akkumulátor megfelelően feltöltött- e, és nem esik túl gyorsan. Ellenkező esetben kérj kedvezményt!

Előfordulhat azonban az is, és sajnos az esetek többségében nem mindig tudod alaposan ellenőrizni az akkumulátorokat. Az a legjobb megoldás, ha mindig szakember segítségét kéred.

Számítógépes játékok

A használt laptop nem a legjobb választás a legfrissebb számítógépes játékok lejátszásához, jobb, ha új terméket vásárolsz.

Vizsgáld meg a laptopot, mielőtt megvásárolnád

Mielőtt megvásárolnád, ellenőrizd a következő alkatrészek állapotát.

Laptop keret

Az alapos ellenőrzés szükségessége soha nem vitatható. Itt arról érdemes meggyőződni, hogy a hordozható kereten nincs repedés, törés, vagy bármilyen sérülésre utaló jel.

Az esztétikai károsodás nagyon fontos szempont, de tudnod kell, hogy léteznek speciális károsodások, amelyek újabb problémák jelzői.

Az egyik ilyen típusú károsodás, amikor a laptop alsó sarkánál meg van repedve egy műanyagdarab. Ez általában azt jelzi, hogy a laptopot leejtették.

A gép most ugyan jól működik, de a leesés miatt előfordulhat, hogy a forrasztásoknál repedéseket, töréseket okozott. Sajnos ez az idő múlásával előjöhet problémaként, vagy ha a rendszer túlmelegszik.

Ez nem mindig van így egyébként, de sajnos nagy a valószínűsége.

Kellőképpen legyél óvatos, ha találsz a laptop sarkai közelében lévő repedéseket. Ez amúgy a gép tervezési hibájából is adódhat, nem feltétlenül az eladó hibája. Viszont ezek a repedések általában tovább repednek, ami veszélyezteti a felső ház és a zsanér integritását.

A repedéseket meg lehet javítani, de érdemes elkerülni. Vigyázz a PC Card porttal párhuzamos repedésre is, ami azt jelenti, hogy a rendszer belsejében egy kártyát találtak.

Ha a billentyűzet felemelkedik, vagy a rendszerben hiányoznak a csavarok, azt jelezheti, hogy a rendszert egy amatőr már szétszerelte és javította.

Mi mindig elmondjuk az ügyfeleknek, hogy a felújított rendszerű laptopokat is meg lehet vásárolni, ugyanis ha egy tipikus hiba már megtörtént, az valószínűleg nem fog megtörténni a jövőben. Ez azonban csak egy szakember számára érvényes. Ha gyanús, hogy a gépet egy hobbi szerelő javította, semmiképpen ne vásárold meg.

Tehát mindenképpen nézd meg a test sarkait, különösen az esetleges ütés jeleit keresve. A repedések egy olyan laptophoz vezethetnek, amely szétesik. Ellenőrizz más szabálytalanságokat is, amik előfordulhatnak. Például a laza csuklópántok, hajlítások, fedélbeillesztés, és még a hiányzó részeket is, mint például a csavarok.

Teszteld a billentyűzetet és a touchpadot

Laptop billentyűzet

A billentyűzet és a touchpad a számítógépek leggyakrabban használt része, ezért fontos, hogy mindkét rész kielégítően működjön.

laptop-billentyuzet

Még akkor is kényelmes billentyűzetre van szükséged, ha csak e-mail küldésre tervezed a notebook használatát.

Nyiss meg egy jegyzettömböt, és írj ki néhány mondatot. A gombok szivacsosak? Túl közel vannak egymáshoz? Túl kicsi? Sokat hibázol? Ha igennel válaszolsz ezekre a kérdésekre, keress egy másik gépet.

Emellett különösen figyelj arra is, hogy a billentyű kiosztása mennyire megszokott számodra, különben újra kell tanulnod. A legfontosabb az, hogy kiváló gépelési élményt nyújtson.

Néhány laptopkészítő úgy készítette el a billentyűzet felosztását, hogy a gépet vékonyabbá tette. Egy másik dolog, ami fontos szokott lenni a felhasználóknak, hogy legyenek közvetlen hozzáférési gombok a hangerő, a képernyő fényereje stb. ahelyett, hogy az Fn billentyűt kell először használni.

Ellenőrizd, hogy vannak-e törött gombok a billentyűzeten. Próbáld ki, hogy mennyire kényelmes a billentyűzet használata. Ha túl sok hibát vétesz a billentyűzet használata során, talán a legjobb, ha más laptopot próbálsz ki.

A régebbi rendszereknek piszkos lehet a billentyűzetük, ez egyébként egyáltalán nem szokatlan. Ha azonban a gombok ragacsosak, elszíneződöttek, vagy nehézkes lenyomni őket, előfordulhat, hogy valami ráesett. Érdemes óvatosnak lenni, mert ebben az esetben az egész rendszer is károsodhatott.

Még a víz is okozhat ásványi lerakódásokat.

Laptop touchpad

Amikor új vagy használt notebookot vásárolsz, az eladók gyorsan felhívják a figyelmed néhány specifikációra. Kiemelik mindazt, amire a gép képes. A processzort, a RAM-ot és a képernyőméretet, hogy csak néhányat említsek.

Van azonban számos olyan jellemző és szemléltető, amelyeket nem mondanak el neked, pedig ugyanilyen fontosak a vásárlási döntéseid során.

laptop-touchpad

A mai napig elcsodálkozom, hogy a laptop egyik leggyakrabban használt része ennyire kevés figyelmet kap.

Ilyen például az érintőpad, ami akár egy teljes csillagot levonhat az addigi élményünkből. Ez az egyik olyan terület, amit a laptopkészítők gyakran elhallgatnak.

Ellenőrizd, hogy az érintőpad simán, könnyedén reagál-e, és nincs alábújva törmelék, és nem nagy az elszíneződés. A radír alakú nubs rendszereket nehezebb megszokni, de hihetetlen pontosságot nyújtanak.

Vizsgáld meg, hogy milyen gesztusokat, ujjal végzett mozdulatokat támogat a touchpad, vagy magyarul tapipad és próbáld is ki (pl. nagyítás, görgetés, csúsztatás stb.). Ha vannak gombja, győződj meg róla, hogy könnyen nyomhatók.

Teszteld le az érintőpadot a Képek mappában lévő fotók egyikének megnyitásával, és próbáld ki. Ha a Vezérlőpult, Egér elemre lépsz, akkor látni fogod, hogy milyen mozdulatokat támogat. Végül, ha az egérgombok maguk az érintőpad részei, győződj meg arról, hogy mennyire könnyű megnyomni, és hogy megkülönbözteti-e a jobb és bal egérkattintásokat.

Laptop képernyő

A következő fontos lépés annak megállapítása, hogy a képernyő jó állapotban legyen. Ellenőrizd a villogást, az elszíneződést, a fényerőt és a rossz képpontokat.

Nyiss meg egy videót és nézd meg, hogy a látószög elég széles-e. Ha van rá lehetőséged, hasonlítsd össze a többi laptopot a vásárlás előtt.

Ne ragadj meg olyan képernyőnél, ami villog, vagy egyenetlen fényerővel rendelkezik. Ez a hiba sajnos laza kapcsolatokat jelenthet, amelyek nem javíthatók, vagy az is előfordulhat, hibás a háttérvilágítás.

Próbáld meg leellenőrizni, hogy nincs-e eldugott vagy halott pixel, ami a képernyőn fehér foltokat eredményeznek. Néhány pixel elakadhat és javítható, mások halottak lehetnek. Egy-két halott képpont észrevehetetlen, de annál több esetében a kép károsodik.

laptop-kepernyo

Az elhalt pixelek ellenőrzéséhez használhatod a Dead Pixel Buddy 1.1 (Dead-pixel check (lcdtech.info)) szoftvert.

Nincs semmi bosszantóbb dolog annál, mint megpróbálni szörfözni az interneten, vagy nézni egy filmet egy olyan laptopon, aminek pocsék kijelzője.

Nyisd ki a notebook böngészőjét, és kezdj el lejátszani YouTube videót. Ha nincs internetkapcsolat, egyszerűen menj a Videók mappába, ahol általában található egy mintapéldány a Microsoftból.

A videó lejátszásakor döntsd előre és hátra a képernyőt. Megmaradnak a színek? A látószög elég széles? Ha igen, akkor jó a képernyő.

Számos régebbi gépeknek vannak foltjai az LCD-ken. Ezek lehetnek valamiféle nyomástól is, vagy lehetnek elszíneződések vagy halott képpontok. Néhány modellen ezt nem is a felhasználó hozza létre, mégis ott vannak.

Vizsgáld meg a portokat és a CD / DVD meghajtót

Próbáld ki az összes USB- portot, fejhallgató- csatlakozót, ethernet portokat, HDMI-t , SD- kártyahelyet, CD / DVD-meghajtót és egyéb rendelkezésre álló bemeneteket. Ezek közül sok közvetlenül az alaplaphoz csatlakozik, amit költséges helyettesíteni.

Ha CD-t használsz, érdemes egy cd / dvd-t elhelyezni egy gyors ellenőrzéshez. A CD-nek autoplay-nak kell lennie, és megjelenik, vagy a név jelenik meg a Sajátgép mappában.

A tesztelés ezen túl nem szükséges, hacsak nem hallod az őrlést, vagy az több, mint néhány percig tart.

Ellenőrizd az esetlegesen használt portokat vagy perifériákat.

Próbálja ki a fejhallgatót és a mikrofon csatlakozót, a memóriakártya-olvasót, és mindent, ami fontos számodra.

laptop-portok

Nagyon gyakran előfordul, hogy az eladó sem veszi észre, hogy a hangszórók nem működnek. Legyél inkább kíváncsi, ha például nem hallottad az ismerős Windows indító zenét. Nem biztos, hogy baj van, mert akár az eladó is megváltoztathatta a beállításokat, de lehet, hogy nagyobb a probléma.

Ellenőrizd a vezeték nélküli kapcsolatot

Senki nem akar egy olyan laptopot , amely nem tud csatlakozni WiFi hálózathoz, ezért győződj meg arról, hogy Wi-Fi hálózatokon keresztül is csatlakozik a gép . Ellenőrizd a Bluetooth működését is.

Kattints duplán a kis Wifi ikonra a tálcán, és látnod kell valamilyen jelet. Ha McDonalds-ban vagy Starbucks-ban vagy, akkor csatlakoznia kell, ha megfelelően működik.

Teszteld a webkamerát és a hangszórókat

Míg a legtöbb üzleti notebook meglehetősen tisztességes webkamerával rendelkezik, a fogyasztói rendszereken belüliek gyakran a középszerűségnek örvendenek. Nyisd meg a Start Menüt, és keresd meg a notebook webkamera szoftverét.

A legtöbb laptop webkamerája közepes minőségű. Mégis nagyobb élmény, ha van egy közepesen működő webkamerád, mint amikor egyáltalán nincs webkamera.

Az áruházak tisztességes jelzést adnak arra, hogy hogyan fog kinézni otthon, és esélyt ad arra, hogy ellenőrizd a szoftvert érintő extra funkciókat. Például, a Dell Webcam alkalmazás lehetővé teszi, hogy alkalmazhatsz néhány, meglehetősen nevetséges avatart az arcod felett.

Gyanítom, hogy sokan nem használják ki maximálisan a laptop hangszóróit , de még így is mindig jó ötlet, ha megnézed, milyen hangosan számítsz rá, és leteszteled, hogy a hangok elnyomódnak vagy torzulnak-e.

Ez lehet, hogy bosszantani fogja az laptop eladóját, de szerinted ő a te érdeket képviseli? Miközben nézed a videót, próbálgasd a hangerőt a laptopon, és figyelmesen hallgasd, hogy mintha egy IMAX színházat vagy egy tranzisztoros rádiót hallanál. Nem mindegy!

Másodsorban az sem elhanyagolható, hogy hol vannak a hangszórók? Ha a notebook alján vannak, valószínű, hogy elfojtja a hangot, ha a gép az öledben lesz.

Semmiképpen sem hagyd ki és próbálj meg olyan zeneszámot lejátszani, amely előzetesen fel lett töltve a rendszeren a Zene menüben.

Röviden, de tekerd a hangerőt maximumra, vagy közel a maximumhoz, hogy ha a hang még mindig tiszta vagy torz. Ellenőrizheted a Start menüben és a Vezérlőpulton, hogy van-e olyan segédprogram, mint például a Dolby Digital vagy a Beats Audio, amely lehetővé teszi, hogy finomítsd a hangot. Ha igen, akkor a beállításokkal tesztelheted, hogy tetszik-e.

RAM

A RAM (vagy memória) nagysága nagymértékben meghatározza a laptop sebességét. A használt notebook esetében ellenőrizd a rendelkezésre álló memóriahelyeket. A RAM manapság már nem megfizethetetlen, és az igények szerint frissíthető, ha van még szabad memóriahely.

Szoftverdokumentumok és licencek

Győződj meg róla, hogy az előre telepített operációs rendszer egyáltalán valódi-e.

Soha ne halaszd el, hogy megnézd a laptophoz mellékelt szoftver licencét, és arról is nagyon fontos meggyőződnöd, hogy bármely termékkulcs elérhető legyen.

Kérd el az eredeti szoftver CD-ket, helyreállítási CD-t, illesztőprogramokat, használati útmutatót és a laptophoz mellékelt mentési adathordozókat is. Vagyis mindent, amit mellékeltek a laptophoz. Számtalanszor előfordul, hogy egy használt laptop adás-vételénél a jótállás is érvényes még. Ne felejtsd elkérni a laptop esetlegesen fennmaradt jótállását a nevedre.

A megváltoztatott beállításokat találva nyugodtnak érezheted magad, hogy a felhasználó tiszta Windows verziót használ.

Ezt egyébként nem is olyan könnyű ellenőrizni, mint más dolgokat, de itt is vannak olyan jelek, amelyekből nem tiszta telepítésre gyanakodhatsz.

Ha sok program van telepítve, az eladó megváltoztatta a laptop képernyőjének háttérképet, és a felhasználói név egyedi, akkor valószínűleg egy jól használt felhasználói fiók. Ez nem feltétlenül rossz dolog, de nyitva hagyja az ajtót a szoftvereknek és a vírusoknak.

Meg tudod állapítani, hogy kell-e tartanod a vírusoktól. Ha hihetetlenül lassan indul a gép, vagy sok ablak jelenik meg közvetlenül a Windows betöltése után, okkal gyanakodhatsz vírusra (Vista rendkívül lassú, ha nem optimalizált, tartsd szem előtt). Egyes szakemberek telepítenek freeware szoftvert, és a régebbi rendszerek számára optimalizálják a Windows-t a gyorsabb teljesítmény érdekében.

Specifikációk és illesztőprogramok

Végül, de nem utolsósorban, feltétlenül ellenőrizd a specifikációit és illesztőprogramjait.

XP-ben kattints a Start gombra -> Vezérlőpult -> Rendszer. Az Általános lapnak meg kell jelenítenie a processzor típusát, a legmagasabb névleges sebességet, az aktuális működési sebességet és a RAM mennyiségét.

Lépj a Hardver fülre a Rendszer menüben, és válaszd az Eszközkezelő lehetőséget. A lényeg, hogy nem lehet sárga kérdőjel vagy piros felkiáltójel. Ellenkező esetben ez azt jelenti, hogy van egy driveres probléma, vagy a hardver hibás.

Ha az ethernet kártya vagy a vezeték nélküli kártya nem tartalmaz illesztőprogramokat, akkor nem tud csatlakozni az internethez, amíg nem töltöd le a meghajtókat egy másik számítógépre és telepíted őket.

A  Sajátgép kiválasztása esetén meg tudod nézni a számítógéphez csatlakoztatott lemezmeghajtókat és hardvereket, majd azok teljes és szabad méretét.

Az újabb rendszerek merevlemezének rejtett helyreállítási partíciója lehet, ami akár 10 GB-nyi méretű. Azonban azt semmiképpen ne feltételezd, hogy mindig ez a helyzet. A merevlemez több partícióra is osztható. Ez egy kicsit előrehaladott a kezdő számára, ezért inkább győződj meg róla, hogy az eladó megmutatja-e ezeket, ha nem vagy biztos benne.

Ha később bármilyen frissítést tervezel a hardvereszközön, akkor alaposan vizsgáld meg az árakat, hogy megalapozott döntést hozhass arról, hogy jobb, vagy új, vagy felújított mellet dönts.

Találkozó előtt

A találkozó előtt kérd el a megvásárolni kívánt használt laptop modellszámát és a márkát. A legtöbb laptop gyártójának a weboldalán fent vannak a specifikációk.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a különböző árkategóriák eltérő előírásokkal rendelkeznek.

Mindazonáltal néhány dolognak következetesnek kell maradnia, mint a processzor típusa, a merevlemez típus (SATA / IDE) és a sebesség.

A legtöbb laptop hirdetés gyorsan felhívja a figyelmet a hordozható merevlemezek tág nagyságára, de a méret nem minden. Különösen az SSD-k esetében a meghajtó gyártmánya és modellje hatalmas tényező a teljesítményében.

Szeretnéd tudni, milyen a merevlemez? Nyisd meg a Vezérlőpultot, válaszd az Eszközkezelőt, majd válaszd a „Lemezmeghajtók” lehetőséget. Nem csak a vállalat nevét jeleníti meg, hanem megadja a meghajtó modellszámát is.

Vásárolj megfelelő márkát

Az Apple hihetetlenül tartós számítógépeket épít. A Lenovot is érdemes megvizsgálni.

Legyél tudatában annak, hogy az egyes márkák, mint a Dell, újonnan is megvásárolhatóak, és csak valamivel kerülnek többe, mint amennyiért használtat találsz a piacon.

A Sony noteszgépek általában kevésbé tartósak, mint az üzleti osztályú laptopok. Ezek azonban nagyon vonzóak és gyakran néhány nagyon szép és új szoftverrel csábítanak.

Ne fizess feleslegesen

Mielőtt elköteleznéd magad bármelyik használt laptop megvásárlásánál, mindenképpen nézz körül az interneten, hogy legyen egy reális képed az árakról. Egyszerűen add meg a használt laptop bizonyos adatait, és az aktuális piaci érték azonnal a szemed elé tárul.

Hasonlítsd össze az árakat az új, használt vagy a felújított egyenértékű árával.

Nem mindegy, hogy egy magánszemélytől, vagy egy kiskereskedőtől vásárolsz

Biztosan többet fog kérni ugyanolyan használt laptopért a kiskereskedő a magánszemélynél,  de felajánlja a garanciát és akár a bankkártya használatának biztonságát. Döntsd el, melyik fontosabb számodra.

Szoftver figyelmeztetés

A szoftverlicencek általában nem teszik lehetővé a szoftver másolását és viszonteladását. Tehát ellenőrizd a laptopon telepített szoftver licenceit. Az is lehetséges megoldás, hogy megvásárolod a saját szoftvert a saját licencével, ami a háttértároló lemez, a technikai támogatás és a szoftverfrissítések megvásárlásának előnyeit biztosítja.

BIOS jelszó

Az egyik olyan titkos probléma, amelyet az átlagos személy soha nem néz meg, de később nagy problémát okozhat a BIOS jelszó.

A BIOS a legfontosabb bemeneti kimeneti rendszer, amely a hardver szintjén vezérli a rendszert. A BIOS felelős minden laptop beállításért, még a Windows indítása előtt.

BIOS-jelszavak a laptop tulajdonosai számára kerültek létrehozásra, hogy biztosítsák személyes adataikat, és másokat távol tartsanak a rendszerük használatától.

Különböző szintű biztonságot és különböző típusú jelszavakat tartalmaz, beleértve a merevlemezt és a rendszer egészére kiterjedő jelszavakat. Elgondolkodhatsz, hogy ez hogyan befolyásolhat téged.

Régebbi rendszereken, amikor a CMOS akkumulátor (a dátumot / időt és más beállításokat tartalmazó elem) meghalt, hirtelen a rendszer felkérte a felhasználót, hogy adja meg az aktuális dátumot anélkül, hogy betöltené az ablakokat. Egy állandó hurokba ragadt, mert nem tudott hozzáférni a BIOS-hoz, de a Windows nem volt elindítható a megfelelő idő alatt.

Előfordul, hogy valamilyen oknál fogva az ügyfélnek esetleg újra kell telepítenie a Windows rendszert, amikor is először meg kell változtatnia a rendszerindítási prioritást a CD-ROM-on. Ha azonban van BIOS-jelszó, akkor nem lesz képes megváltoztatni a meghajtók sorrendjét.

Van ugyan néhány módja, de időre, erőfeszítésre és képzett szakemberre van szükség. Sajnos vagy szerencsére a merevlemezen alapuló jelszó megakadályozza az eredeti merevlemez elérését.

Végül, ha az eladónak BIOS-jelszóval rendelkező rendszere van, és nem tudja, mi az, akkor valószínűbb, hogy nem legális helyről származnak a dolgok.

A legtöbb államban törvény szabályozza, hogy vissza kell adnod a vásárolt gépet, ha nem legális dolgot birtokolsz, vagy legrosszabb esetben börtönbe fogsz kerülni.

Ne feledd, hogy a laptopok többségénél nem távolítható el a BIOS jelszó a CMOS elem eltávolításával. Ez a trükk az asztali gépeken működik, és sokan ezt írják a fórumokon, amelyek azt sugallják, de a legtöbb laptop számára ez nem működik. A BIOS jelszavak a laptopokon általában egy nem illékony chipen vannak (a teljesítményveszteség nem érinti).

A használt laptop életkora

A legtöbb laptop valószínűleg hosszabb használat alatt van, mint 3 év. Nem árulok el nagy titkot, hogy a gyártási minőség az évek során csökken.

Minden rendszer más, és a statisztikák azt mutatják, hogy a netbookok rövid élettartamot és eldobható mentalitást élveznek.

A használt rendszerek nem tökéletesek, de próbáld ellenőrizni ezeket az elemeket, mert ettől még lehet jó használt laptopot vásárolni.

Megeshet az is, hogy az eladó kezdő számítógépes felhasználó, és nem fog tudni segíteni. Ha te vagy kezdő felhasználó, akkor vannak olyan alapdolgok, amelyeket le tudsz ellenőrizni. Mint pl. a memória, a merevlemez vagy a videokártya.

Mindig futtass egy programot (bármilyen programot) azon a rendszeren, amelyet meg akarsz vásárolni. Ez a legkevesebb amit meg kell tenned.

Nagyon fontos megjegyeznem, hogy ezek az ellenőrzések nem garantálják, hogy a jövőben semmi baja nem lehet a laptopnak, ezért a vásárlás során legyél nagyon körültekintő, és ha súlyos problémákat észlelsz, ne félj elállni a vásárlástól.

Vélemény, hozzászólás?

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Az 5 leggyakoribb laptoppal kapcsolatos hiba

Avagy ami elromolhat, az előbb-utóbb el is fog romlani. Az utóbbi évtizedekben, az összetettebbnél is összetettebb technikai kütyük elterjedésével párhuzamban egyre gyakrabban tapasztalhatjuk meg, hogy milyen is a való életben Murphy törvénye. A számítógépet használókra – vagyis manapság szinte mindenkire – ez a törvényszerűség hatványozottan igaz. Biztosan veled is előfordult már, hogy a laptopod – […]

Tovább olvasom...
a-jovo-laptopjai-nem-melegszenek-majd

A jövő laptopjai nem melegszenek majd

A laptopok melegedése egy közismert jelenség, hiszen minden noteszgéptulajdonos tapasztalhatta már, mennyire fel tud forrósodni az eszköz. Különösen nyáron, amikor egyébként is sokkal magasabb a környezet hőmérséklete, de egy teljesen átlagos hőfokú helyiségben is éget néha a laptop. A notebookok hűtése többféleképpen is megoldható – aktív és passzív módon –, de vehetünk az eszközhöz külső […]

Tovább olvasom...
A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

A jövő laptopjai OLED kijelzővel jöhetnek

Bár a laptopok evolúciója meglehetősen gyors, egy valamiben nem sikerült a nagy áttörés – eddig legalábbis –, ez pedig a notebookok kijelzője. Természetesen a felbontás terén folyamatos a fejlődés, hiszen a 4K monitorok már a 3840×2160 pixel felbontást is elérik, de mindez nem sokat ér, ha az LCD kijelzők kontrasztja egy adott ponton túl nem […]

Tovább olvasom...