A túlmelegedés könnyen tönkreteheti a laptopot!

Túlmelegedés

Miért fontos a laptop tisztán tartása?

A laptop tisztítása fontos a hosszú élettartam és a hatékony működés szempontjából!

A laptop belsejében az idő haladtával egyre inkább felhalmozódó porszennyeződés és egyéb szennyező anyagok az elektronikai alkatrészeket, mint például a processzort, a grafikus kártyát, hővédelmi rendszereket és ventilátorokat is érintik. 

A felhalmozódott por megakadályozza a laptopban található ventilátorok szabad mozgását, emiatt a processzor, videókártya és más fontos alkatrészek nem kapják meg a számukra elengedhetetlen hűtést, így túlmelegszik, ami pedig a laptop rövidtávú és hosszú távú károsodásához vezethet, ezenkívül csökkenti laptopunk a teljesítményét, az akku élettartamát. Súlyosabb esetben adatvesztést is okozhat vagy más, egyéb problémák is felléphetnek.

Mit okozhat a porosodás a laptopban?

Túlmelegedés ikon

Laptop túlmelegedést

Folyamatosan lerakodó porréteg miatt a hűtés egyre kevésbé tudja lehűteni a laptop alkatrészeit, ami túlterhelést okoz a működésben.

Munka alatt kikapcsol

Adat vesztést

A túlmelegedéstől a laptop védi magát és egy bizonyos hőmérsékletnél váratlanul kikapcsolhat, ami adatvesztést okozhat.

Akku

Akku gyors merülését

A folyamatos, sőt idővel egyre erőteljes túlterhelés miatt az akkumulátor hamarabb lemerül, és így gyorsabban elhasználódik.

Tönkre mehet

Laptop hibát

A laptopban található alkatrészeknek nem tesz jót a meleg, ezért kell hűteni. Túlnyomó részben az elégtelen hűtés miatt megy idő előtt tönkre a laptopok többsége.

Laptophűtő tisztítása, felújítása

Túlmelegedő laptop, felforrósodó laptop, zúgó laptop hűtő, poros laptop hűtő tisztítása és javítása
Koszos ventilátor 1
Koszos ventilátor 2
Koszos ventilátor 3

Laptop tisztítás folyamata szervizünkben

Laptop tisztítás, hűtőegység karbantartás szervizünkben
Egy - Átvétel

Átvétel

A tisztítandó laptopokat személyesen ügyfélszolgálatunkon, vagy távolabb lakó ügyfeleink számára futárszolgálaton keresztül is átvesszük. Személyes átvételnél a tisztítás akár meg is várható.

Kettő - Tisztítás

Tisztítás

Szervizünkben az átvett laptopok tisztítása megtörténik. Szétszereljük, az elöregedett hővezető anyagokat kicseréljük, portalanítjuk, külső-belső részeit tisztítjuk. Átadás előtt még teszteljük.

Három - Kész laptop átadás

Kész laptop átadása

Az elkészült, tiszta laptopodat személyesen még átadás előtt ellenőrizheted.

A laptop melegedés veszélyei

Tény, hogy a laptopok, akárcsak minden egyéb elektronikai eszköz, hőt termelnek. Ezért is szükséges megoldani a hűtésüket szerkezeti szinten, s gondoskodni a megfelelő időközönkénti tisztításukról. Az a szervizes tapasztalatunk, hogy a karbantartást hiányoló laptopok esetén jelentősen magasabb a meghibásodás aránya, amit csak költségesen vagy nem lehet orvosolni. Ezek általában már alaplaphibák.

A gép normális hőtermelésénél a magasabb hőfok károsíthatja a nyomtatott áramköröket, így a laptop egyfajta vészjelzésként, bizonyos túlmelegedési szint fölött automatikusan kikapcsol. Ezt a jelenséget nevezik hővédelemnek. Erre azért van szükség, mert például egy igazán forró nyári napon nem ellenőrizhetjük mi magunk minden kétséget kizáróan, hogy a laptop hőmérséklete még megfelelő-e, vagy már közelít a kritikus szinthez. Ha egy régebbi, korosabb (5-10 éves) laptop mondjuk 20 fokkal túlmelegszik a megszokottakhoz képest, akár az is előfordulhat, hogy már később sem lehet visszakapcsolni. Ha egy áramkör túlforrósodik, visszafordíthatatlan károsodás is érheti. Természetes tehát, ha a laptop a hővédelem miatt nagy melegben lekapcsol, ugyanakkor nem szabad rendszeresen extrém környezetnek kitenni. A jelzést vegyük komolyan mindig!

A túlmelegedés leggyakoribb jele tehát az, hogy a laptop mindenféle előjel nélkül kikapcsol akár többször is, rendszertelenül, egymást követően.
Ha ezt tapasztalod, fordulj hozzánk mihamarabb!

Notebook, Laptop tisztítás,
hűtőegység karbantartás szervizünkben

Bár minden hasonlat sántít, de egy autó karbantartása lehet a legjobb példa szemléltetésre. Ahogy egy személygépkocsinak, a laptopoknak is szükségük van időszakos karbantartásra. Rendszeres időközönként a tisztítás elvégzése az egyik legfontosabb karbantartás, ha szeretnénk, hogy hosszú távon kiszolgáljon minket.

Átlagos használat mellett, normális környezetben erre legalább évente egyszer mindenképpen sort kell keríteni. A ventilátor és a laptop hűtő tisztasága, por- és lerakódásmentessége alapvetően befolyásolják a laptop élettartamát, de a hőcső optimális működése is természetesen ide tartozik.

A hőátadó felületek között hővezető pasztákat és lapkákat használunk, amik szintén veszítenek hővezetőképeségükön, sőt egy idő után, ha kiszáradnak, már inkább hőszigetelőként funkcionálnak. Ez tovább csökkentheti laptopunk várható élettartamát.
Ezért az ilyen eszközöket időről időre egész egyszerűen muszáj tisztítani, s olyan esetekben, amikor a gép eleve poros helyen van használatban (műhely, nyári kültéri, stb.), a jelzett évenkénti tisztítást javasolt megduplázni.

Választhatunk, Vagy a karbantartásra költünk, vagy a karbantartás elmaradása miatti meghibásodás javítására. De az utóbbi szinte mindig drágább. Ne érezd úgy, hogy felesleges pénzkidobásról van szó, mert ha már ott tartasz, hogy a gép teljesítményén is érződik a porcicák nem éppen kellemetes hatása, akkor nem ritkán már az utolsó előtti olyan pillanatban jász, amikor még tudunk segíteni egy alapos laptop tisztítással.

Amit érdemes figyelembe venni...!

A karbantartás hiánya miatti meghibásodás javítása rendkívül költséges!

Egy Alaplap javítása:

Alaplap javítása

Költsége:

40.000+!

Egy Alaplap csere:

Új alaplapra csere

Költsége:

55.000+!

Egy új Laptop:

Új laptop vásárlása

Költsége:

100.000+!

Miért szükséges az időszakos laptop tisztítás?

A hétköznapi használat során csak nagyon kevesen tudják megoldani azt, hogy laptopjukat olyan környezetben vegyék elő kizárólag, melynek levegője nem tartalmaz port és egyéb szálló szennyeződéseket. Akárhogy törekszel rá, hogy óvd a laptopot a portól, sajnos nem fog menni.

Ha nem tisztíttatod ki évente minimum egyszer a laptopot, akkor biztos lehetsz benne, hogy számítógéped eredetileg saccolt élettartama jelentősen csökkenni fog. Hiszen az aktív hűtés apró, mozgó alkatrészeinek komolyabb erőt kell kifejtenie munkájához. Az alaplapon, főleg a melegedő alkatrészek élettartama rövidülhet a magasabb hőmérsékletek miatt, ami meghibásodáshoz vezethet. Valójában a laptop hibák jelentős részét a karbantartás elmaradása okozza.

Ha olyan környezetben dolgozol vele, vagy olyan helyiségben használod, ahol a levegő porkoncentrációja az átlagosnál magasabb, akkor mindenképpen gondolj a tisztításra sűrűbben is.

Milyen lépésekből áll nálunk egy laptop tisztítása?

1. Laptop átvétele tisztításra

Csomagban küldött laptopokat szervizünkben átvétel után azonnal nekiállunk tisztítani.
Személyesen átvett laptopok esetén két lehetőség van.
- Megvárható, azonnali tisztításnál neki is állunk a készüléknek.
- Ha nem szeretnéd megvárni, akkor átvételi lapot kapsz róla.

2. Laptop szervizelését megkezdjük

Szervizes munkatársaink egy rövid állapotfelmérés után nekiállnak a készülék tisztításnak. Ez a laptop vagy készülék szakszerű szétszereléssel kezdődik. Hőátadó felületeket megtisztítják kollágáink.

3. Hővezető pasztát cseréljük

A megszáradt hővezető pasztákat oldószerrel eltávolítjuk, majd friss jó minőségű, nem keményedő pasztára cseréljük. A kiszáradt hővezetőlapkákat jó minőségű, újakra cseréljük.

4. Megtisztítjuk a ventilátorokat

Ezt követi a ventilátor ellenőrzése, ha szükséges és szerkezeti felépítése alkalmas rá, akkor újrakenjük, ezzel gyakran megelőzhetünk egy hűtőegység cserét. A ventilátorok többsége ú.n.: csúszócsapágyas megoldással működik. Emiatt is szoktak gyakran idő előtt elhasználódni.

5. Ezután a hűtőbordák megtisztítása következik

Ha a ventilátor rendben van, következik a hűtőborda tisztítása. Hőátadó felületeit a szennyeződésektől megtisztítjuk, a lamellákon felgyülemlett port nagy nyomású levegővel lefújjuk róla. Utána jön az összeszerelés.
Összeszerelés után a külső tisztítás következik.

6. Tesztelés, majd a laptop átadása következik

Miután minden a helyére került, elkezdjük a kívül-belül megtisztított laptop tesztelését, itt ellenőrizzük a hűtő működését is.
Ha a teszteken minden rendben van, akkor értesítjük a laptopja elkészültéről és az átvétel vagy kézbesítés módjáról és idejéről.

Laptop tisztítás folyamata szervízünkben, képekben

A napokban beérkezett szervizünkbe egy Hp Omen 17″-os gamer laptop nagy tavaszi belső-külső tisztításra.

Laptop szétszerelése kis

Szétszerelve a tisztításhoz

Laptop tisztítva kis

Laptop belseje tisztítás után

Belső tisztítás

Kollégánk a szakszerű szétszerelés után eltávolította a fedél alatt található portokból és ventilátorokból a lerakódott por és szennyeződéseket levegővel vagy speciális tisztítószerekkel.

Paszta tisztítása kis

Korábbi hővezető paszta

Paszta tisztítása kész kis

A megtisztított hűtő

Hővezető paszta letakarítása

Ha túl sok hővezető paszta kerül rá, a felesleg kibuggyan a processzor és a hűtő közül, amikor meghúzod a csavarokat (1. kép). A probléma akkor alakul ki, ha ez egy vezető paszta. A megfelelően adagolt paszta mennyisége elengedhetetlen.

A hővezető paszta használattól függően 1-1,5 év alatt keményedik meg, így ilyen időközönként mindenképpen érdemes elvinni szervizbe a gépet egy teljes portalanításra és újra pasztáztatásra.

Külső tisztítás kis

Külső tisztítás a belső felületén

Külső tisztítás kis

Külső tisztítás a külső felületén

Laptop külső tisztítása

Végül a laptop külső tisztítása következik.

Átadás előtt nem csak belülről, hanem a laptop külső felületét is megtisztítjuk speciális laptopra kifejlesztett tisztítószerekkel.

Mennyi idő a laptop tisztítás?

A hűtőegység tisztítás szervizünkben akár megvárható is. Ha nem szeretnéd, vagy nem tudod megvárni, akkor vagy aznapra, ha zárás előtt pár órával hoztad, megeshet, hogy következő munkanapra készül el. Ezt átvétel előtt megbeszéljük. Így ennél a javításnál sem kell sokáig nélkülözni laptopodat.

Laptop Tisztítás ár:

A laptop tisztítás ára szervizünkben általános felhasználású laptop esetén bruttó 12 000 Ft, amennyiben szeretnéd megvárni a tisztítást úgy 18 000 Ft a szolgáltatás díja, míg a a gamer laptopok esetében a külső-belső tisztítás 18.000Ft-tól kezdődik!

Több lehetőség közül is választhatsz. Általában megvárható a munkafolyamat, de ha neked jobb, akkor később, vagy következő munkanapon is átvehető a készülék. Csomagon keresztül érkezett készülékeknél beérkezéstől számítva egy-két munkanap alatt készül el a tisztítás. Az átvett készülékeket aznap tisztítjuk, következő nap futárszolgálatnak átadjuk készen.

Milyen hibajelenségek jelentkeznek, ha nem tisztíttatod rendszeresen laptopod?

Figyelem

Használat közben egyik pillanatról a másikra lekapcsol a laptop

Szakmai körökben ezt a jelenséget hővédelemnek nevezik. Amikor a processzor, vagy más alkatrész elér egy kritikus hőmérsékletet, annak megóvása érdekében leállítja magát és a gép lekapcsol. Ilyenkor már munka közben adatvesztéssel is számolhatunk, ha nem volt időnk menteni.

Figyelem

Használat közben lelassul a laptop

A hővédelem miatt egyes típusoknál megesik, hogy először csökkentik a processzor frekvenciáját, így az kevesebb áramot vesz fel és kevésbé melegedik.

Figyelem

A ventilátor kerreg, fura hangokat ad ki

A felgyülemlett por egy idő után egy filcszerű réteget alkot, ha ez elég nagyra nő, a ventilátor lapátjai közé is bekerülhet, főleg ha kívülről a hűtőegységbe fújnak. Ilyenkor a ventilátor az idegen test miatt nagyobb terhelés alá kerül, ami rövid időn belül az elhasználódáshoz vezethet. Ha ha túl sokáink várunk vele, akkor egy ventilátor cserével is számolhatunk, ami plusz kiadást jelent!

Figyelem

Videokártya vagy alaplap hibák

A tisztítások elmaradása miatt magasabb hőmérsékleten működnek az alkatrészek is. Hosszú távon ez csökkentheti a laptop élettartalmát, ami a legjobban melegedő alkatrészekre igaz. Ha ez bekövetkezik, a javíttatás költséges lesz, de az is megesik, hogy javíthatatlan lesz a laptopunk.

Mit TEGYEK, ha folyadék érte a laptopomat?

Ha folyadék éri a laptopot, az idő is ellenünk dolgozik!
Kémiai folyamatok azonnal elindulnak, ezért annál nagyobb a sikeres tisztítás/javítás esélye, minél előbb jutunk el vele a szervizbe.

A folyadékot ért laptopokat átvétel után azonnal szétszedjük és nekiállunk a tisztításuknak.

Azonnal áramtalanítsd a készüléket!

Amíg benne van az akkumulátor, nagy a rövidzár esélye a folyadék miatt. Ebben az esetben is feszültség alatt van a laptop.

Az akkumulátort vedd ki belőle!

A mai laptopok egy részéből már nem lehet otthoni körülmények között kivenni az akkut, ezért is fontos, hogy minél hamarabb szervízbe kerüljön a gépünk!

Minél előbb juttasd el szervizbe!

Bizonyos folyadékok korrodálják az alaplap bizonyos részeit, ezért fontos, hogy mihamarabb megkezdődjön a folyadék kitakarítása a laptop belsejéből.

Víz borult ra másolat

Mit NE TEGYEK, ha folyadék érte a laptopomat?

Sajnos gyakori eset, hogy folyadék éri a laptopokat. Az sem ritka, hogy ilyenkor igyekeznek házilag orvosolni a problémát.

Ne tegyük fűtőtestre!

Például radiátoron kiszárítani, hátha így távozik a beleöntött folyadék.
Több probléma is van ezzel:
A radiátor kárt tehet a laptop burkolatában, egyes részeiben. Nem arra tervezték, hogy fűtőtesteken pihentessük. Általában nem semleges kémhatású, tiszta folyadékkal öntik nyakon a laptopokat. Azaz hiába szárad is meg, a folyadékból visszamaradt tartalom tovább dolgozik az alaplapon. Ezekben az esetekben később hibásodik meg a laptop, viszont akkor már általában menthetetlenül.

Ne álljunk neki hajszárítóval, vagy más forró levegőt fújó készülékkel szárítani

Ebben az esetben a folyadék egyéb tartalma még ugyanúgy az alaplapon marad. A meleg levegő kárt tehet a kijelzőben, burkolatban, billentyűzeten. Többször találkoztunk már ilyen gépekkel.

Ne tegye! kis

Miért nem szabad belenyúlni a laptopba házilag?

Az első kevésbé technikai jellegű indok nem más, mint a garancia. Ha megbontod a laptop burkolatát, akkor sajnos a legtöbb esetben abban a pillanatban búcsút inthetsz a garanciának, melynek sok esetben egyébként az évenkénti tisztítás is az elemei közé tartozhat. Amennyiben még garanciális a készüléked, hivatalos garanciális szervizhez kell fordulnod. Mi garanciaidőn túli javításokra specializálódtunk. Más tekintetben a laptop hűtő és a ventilátor olyannyira apró és érzékeny részei a hardvernek, hogy egész egyszerűen kárt tehetsz bennük, ha nem szakszerűen végzed a folyamatokat. A burkolat sérülés nélküli bontása is igényel némi gyakorlatot. Nálunk minden munkafázishoz külön szerszámok és apró eszközök tartoznak, s mi is csak ezek segítségével szereljük a laptopokat.

Mire érdemes odafigyelni?

Éves karbantartás fontossága

A laptopodat évente érdemes karbantartani, a hűtőegységét szakszervizben tisztíttatni

Tiszta környezetben használd!

A laptopot csak szilárd, tiszta és sík felületen érdemes használni.

Pormentes felületen használd!

Ha olyan helyen dolgozol gépeddel, ahol sok a szálló por, vagy a javaslatunk ellenére ágyon, szőnyegen, ölben, utcán, stb. használod a laptopodat, akkor különösen ajánlott betartani az éves hűtőegység karbantartást.

Ne tisztítsd befúvással!

Ne fújj bele a hűtő rácsain, és ne használj porszívót a tisztításhoz, ugyanis ezek még több kárt tehetnek a laptopodban, mert még rosszabb helyre kerülhet a felgyülemlett por, és bizonyos alkatrészek elmozdulhatnak a helyükről.

Ne szedd szét a laptopod!

Ne állj neki magad szétszerelni a laptopot, ha nem vagy biztos a dolgodban, bízd ezt szakértőkre. Téves sorrendben történő összeszerelés visszafordíthatatlan sérülést okozhatnak laptopodban. Csak összeszerelt, egyben lévő laptopot áll módunkban átvenni tisztításra, javításra.

Hűvösebb helyen használd!

Amennyiben nagyon meleg vagy akár páradús helyen használod a laptopot, próbálj meg helyszínt váltani. 

Minél magasabb a környezeti hőmérséklet, annál nehezebben tudja lehűteni a meleg alakatrészeket a ventilátor.

Laptop tisztítás Mire kell figyelni

Mik a laptop melegedés tipikus hibajelenségei?

A laptop melegedése többféle hibajelenséget okozhat, köztük:

Ezek a fenti jelenségek mind azt jelzik, hogy a laptop túlmelegedett, és sürgősen meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket a hűtés érdekében. Ha bármelyik ilyen problémával szembesülsz, akkor azonnal hagyd abba a laptop használatát, és hagyd, hogy kihűljön. Amennyiben a probléma ismétlődik, akkor érdemes lehet megnézni a hűtési rendszer állapotát vagy eszközöket használni a hőmérséklet csökkentéséhez.

Amin a laptoptisztítás nem tud segíteni

Laptop tisztítás már nem segít

Forró, a bekapcsolás elejétől kezdve

A megszokottnál forróbb a laptop, akár már a bekapcsolás pillanatától.

Használat közben leáll a készülék

Menet közben lekapcsol a készülék. Ilyenkor a processzor elér egy kritikus hőmérsékletet, ahol a beépített hővédelem miatt lekapcsolja a laptopot, hogy megóvja magát a károsodástól.

Lelassul a használat folyamán

Működés közben a készülék belassul, forró, de semmi se indokolná a lassulást Pl.: nem áll terhelés alatt.

Lefagy a készülék

Szerencsésebb esetben valamilyen szoftveres probléma áll a hiba hátterében, de sajnos nagyobb az esély valamilyen alaplap, videó kártya (ic) meghibásodására utal. A laptopok, ha elérik a kritikus hőmérsékletet, nem lefagynak, hanem lekapcsolják magukat.
Ha lefagy, akkor ugyanúgy melegszik tovább, emiatt sem köthető össze a hibajelenség a tisztítással. Ezen a problémán a tisztítás nem fog segíteni.

Mit értünk „fagyás” alatt laptop esetén?

Nem reagál semmire a laptop, a képernyő kimerevedik, egérkurzor nem mozog, billentyűzetre sem reagál. Ilyenkor csak kikapcsolni engedi magát.

Ha az alábbi problémák valamelyikét észleli a laptopján:

Túlmelegszik a laptopod?

Hangos a laptop hűtője?

Felforrósodott laptop?

Kerregő hűtőventilátor?

Ne késlekedj, ha a fenti tüneteket észleled, mert laptopodat károsíthatja, ha ilyen állapotban használod. Hozd el laptopodat szervizünkbe, ahol szakértő kezekbe kerül géped.

Túlmelegedést és akár gyakori, spontán leállást is okozhat a beszennyeződött hűtőegység.

A túlzottan melegedő laptop, zörgő hűtőventilátor, és egyéb laptop hűtő hibákat rendkívül eredményesen javítjuk.

Gyakran alkatrész csere nélkül, a laptop hűtőegység szakszerű tisztításával orvosolható a probléma.

Hűtőegység tisztítás, laptop hűtő felújítás szakszerűen.

Gyakran Ismételt Kérdések

igen, mivel egy laptop belsejének épp úgy szüksége van a tisztításra, mint bármi másnak is a környezetünkben. A rendszeres tisztítás hosszabb élettartamot biztosíthat a laptopnak.

Mi segítünk ebben, hogy  későbbi nagyobb meghibásodás okozta károkat megspórolhasd és készüléked biztonságban megelégedettséggel használhasd!

Igen, természetesen. Szervízünkbe jelenleg még csak Vecsésen van lehetőség személyesen leadni.

Igen, futárszolgálattal is küldheti, akár magán úton (bármely csomagküldő szolgálattal küldheti), vagy Háztól-Házig szolgáltatásunk igénybe vételével kérheti, hogy laptopjáért futárt küldjünk.