Laptophűtő tisztítása, felújítása

Túlmelegedő laptop, felforrósodó laptop, zúgó laptop hűtő, poros laptop hűtő tisztítása, javítása

Koszos ventilátor 1
Koszos ventilátor 2
Koszos ventilátor 3

Laptop tisztítás

Laptop tisztítás, hűtőegység karbantartás szervizünkben

Egy - Átvétel
Kettő - Tisztítás
Három - Kész laptop átadás

Átvétel

A tisztítandó laptopokat személyesen ügyfélszolgálatunkon, vagy távolabb lakó ügyfeleink számára futárszolgálaton keresztül is átvesszük. Személyes átvételnél a tisztítás akár meg is várható.

Tisztítás

Szervizünkben az átvett laptopok tisztítása megtörténik. Szétszereljük, az elöregedett hővezető anyagokat kicseréljük, portalanítjuk, külső-belső részeit tisztítjuk. Átadás előtt még teszteljük.

Kész laptop átadás

Az elkészült, tiszta laptopodat személyesen még átadás előtt ellenőrizheted.

A laptop melegedés veszélyei

Tény, hogy a laptopok, akárcsak minden egyéb elektronikai eszköz, hőt termelnek. Ezért is szükséges megoldani a hűtésüket szerkezeti szinten, s gondoskodni a megfelelő időközönkénti tisztításukról. Az a szervizes tapasztalatunk, hogy a karbantartást hiányoló laptopok esetén jelentősen magasabb a meghibásodás aránya, amit csak költségesen vagy nem lehet orvosolni. Ezek általában már alaplaphibák.

A gép normális hőtermelésénél a magasabb hőfok károsíthatja a nyomtatott áramköröket, így a laptop egyfajta vészjelzésként, bizonyos túlmelegedési szint fölött automatikusan kikapcsol. Ezt a jelenséget nevezik hővédelemnek. Erre azért van szükség, mert például egy igazán forró nyári napon nem ellenőrizhetjük mi magunk minden kétséget kizáróan, hogy a laptop hőmérséklete még megfelelő-e, vagy már közelít a kritikus szinthez.

Ha egy régebbi, korosabb laptop mondjuk 20 fokkal túlmelegszik a megszokottakhoz képest, akár az is előfordulhat, hogy már később sem lehet visszakapcsolni. Ha egy áramkör túlforrósodik, visszafordíthatatlan károsodás is érheti. Természetes tehát, ha a laptop a hővédelem miatt nagy melegben lekapcsol, ugyanakkor nem szabad rendszeresen extrém környezetnek kitenni. A jelzést vegyük komolyan mindig!

A túlmelegedés leggyakoribb jele tehát az, hogy a laptop mindenféle előjel nélkül kikapcsol akár többször is, rendszertelenül, egymást követően. Ha ezt tapasztalod, fordulj hozzánk mihamarabb!

Laptop tisztítás, hűtőegység karbantartás szervizünkben

Bár minden hasonlat sántít, de egy autó karbantartása lehet a legjobb példa szemléltetésre. Ahogy egy személygépkocsinak, a laptopoknak is szükségük van időszakos karbantartásra. Ez náluk a tisztításban merül ki. Rendszeres időközönként a tisztítás elvégzése az egyik legfontosabb karbantartás, ha szeretnénk, hogy hosszú távon kiszolgáljon minket.

Átlagos használat mellett, normális környezetben erre legalább évente egyszer mindenképpen sort kell keríteni. A ventilátor és a laptop hűtő tisztasága, por- és lerakódásmentessége alapvetően befolyásolják a laptop élettartamát, de a hőcső optimális működése is természetesen ide tartozik.

A hőátadó felületek között hővezető pasztákat és lapkákat használunk, amik szintén veszítenek hővezetőképeségükön, sőt egy idő után, ha kiszáradnak, már inkább hőszigetelőként funkcionálnak. Ez tovább csökkentheti laptopunk várható élettartamát.
Ezért az ilyen eszközöket időről időre egész egyszerűen muszáj tisztítani, s olyan esetekben, amikor a gép eleve poros helyen van használatban (műhely, nyári kültéri, stb.), a jelzett évenkénti tisztítást javasolt megduplázni.

Választhatunk, Vagy a karbantartásra költünk, vagy a karbantartás elmaradása miatti meghibásodás javítására. De az utóbbi szinte mindig drágább. Ne érezd úgy, hogy felesleges pénzkidobásról van szó, mert ha már ott tartasz, hogy a gép teljesítményén is érződik a porcicák nem éppen kellemetes hatása, akkor nem ritkán már az utolsó előtti olyan pillanatban jász, amikor még tudunk segíteni egy alapos laptop tisztítással.

Választhatunk!

Vagy a karbantartásra költünk, vagy a karbantartás elmaradása miatti meghibásodás javítására. De az utóbbi szinte mindig drágább!

Miért szükséges az időszakos laptop tisztítás?

A hétköznapi használat során csak nagyon kevesen tudják megoldani azt, hogy laptopjukat olyan környezetben vegyék elő kizárólag, melynek levegője nem tartalmaz port és egyéb szálló szennyeződéseket. Akárhogy törekszel rá, hogy óvd a laptopot a portól, sajnos nem fog menni.

Ha nem tisztíttatod ki évente minimum egyszer a laptopot, akkor biztos lehetsz benne, hogy számítógéped eredetileg saccolt élettartama jelentősen csökkenni fog. Hiszen az aktív hűtés apró, mozgó alkatrészeinek komolyabb erőt kell kifejtenie munkájához. Az alaplapon, főleg a melegedő alkatrészek élettartama rövidülhet a magasabb hőmérsékletek miatt, ami meghibásodáshoz vezethet. Valójában a laptop hibák jelentős részét a karbantartás elmaradása okozza.

Ha olyan környezetben dolgozol vele, vagy olyan helyiségben használod, ahol a levegő porkoncentrációja az átlagosnál magasabb, akkor mindenképpen gondolj a tisztításra sűrűbben is.

Milyen lépésekből áll nálunk egy laptop tisztítása?

1. Laptop átvétele tisztításra.

Csomagban küldött laptopokat szervizünkben átvétel után azonnal nekiállunk tisztítani. Személyesen átvett laptopok esetén két lehetőség van. Megvárható, azonnali tisztításnál neki is állunk a készüléknek. Ha nem szeretnéd megvárni, akkor átvételi lapot kapsz róla.

2. Tisztítás szervizünkben

Szervizes munkatársaink nekiállnak a készülék tisztításnak. Ez szétszereléssel kezdődik. Utána a megszáradt hővezető pasztákat oldószerrel eltávolítjuk, majd friss jó minőségű, nem keményedő pasztára cseréljük. A kiszáradt hővezetőlapkákat jó minőségű, újakra cseréljük. Hőátadó felületeket természetesen kitisztítjuk előtte.

Ezt követi a ventilátor ellenőrzése, ha szükséges és szerkezeti felépítése alkalmas rá, akkor újrakenjük, ezzel gyakran megelőzhetünk egy hűtőegység cserét. Sajnos a ventilátorok többsége úgynevezett csúszócsapágyas megoldással működik. Emiatt is szoktak gyakran idő előtt elhasználódni.

Ha a ventilátor rendben van, következik a hűtőborda tisztítása. Hőátadó felületeit a szennyeződésektől megtisztítjuk, a lamellákon felgyülemlett port nagy nyomású levegővel lefújjuk róla. Utána jön az összeszerelés.

3. Átadás

Miután minden a helyére került, teszt következik, itt ellenőrizzük a hűtő működését.

Mennyi idő a laptop tisztítás?

A hűtőegység tisztítás szervizünkben akár megvárható is. Ha nem szeretnéd, vagy nem tudod megvárni, akkor vagy aznapra, ha zárás előtt pár órával hoztad, megeshet, hogy következő munkanapra készül el. Ezt átvétel előtt megbeszéljük. Így ennél a javításnál sem kell sokáig nélkülözni laptopodat.

Mennyibe kerül a laptop tisztítás?

A laptop tisztítás ára szervizünkben bruttó 8 000 Ft, amennyiben szeretnéd megvárni a tisztítást úgy 12 000 Ft a szolgáltatás díja! Több lehetőség közül is választhatsz. Általában megvárható a munkafolyamat, de ha neked jobb, akkor később, vagy következő munkanapon is átvehető a készülék. Csomagon keresztül érkezett készülékeknél beérkezéstől számítva egy munkanap alatt készül el a tisztítás. Az átvett készülékeket aznap tisztítjuk, következő nap futárszolgálatnak átadjuk készen.

Milyen hibajelenségek jelentkeznek, ha nem tisztíttatod rendszeresen laptopod?

Használat közben lelassul a laptop

A hővédelem miatt egyes típusoknál megesik, hogy először csökkentik a processzor frekvenciáját, így az kevesebb áramot vesz fel és kevésbé melegszik.

A ventilátor kerreg, fura hangokat ad ki

A felgyülemlett por egy idő után egy filcszerű réteget alkot, ha ez elég nagyra nő, a ventilátor lapátjai közé is mehet, főleg ha kívülről a hűtőegységbe fújnak. Ilyenkor a ventilátor az idegen test miatt nagyobb terhelés alá kerül, ami rövid időn belül az elhasználódásához vezethet. Ha sok időt várunk vele, akkor a ventilátor cserével is számolhatunk (plusz kiadás!).

Használat közben egyik pillanatról a másikra lekapcsol a laptop

Szakmai körökben ezt a jelenséget hővédelemnek nevezik. Amikor a processzor, vagy más alkatrész elér egy kritikus hőmérsékletet, annak megóvása érdekében leállítja magát és a gép lekapcsol. Ilyenkor már munka közben adatvesztéssel is számolhatunk, ha nem volt időnk menteni.

Videókártya vagy alaplap hibák

A tisztítások elmaradása miatt magasabb hőmérsékleten működnek az alkatrészek is. Hosszú távon ez csökkentheti a laptop élettartalmát, ami a legjobban melegedő alkatrészekre igaz. Ha ez bekövetkezik, a javíttatás költséges lesz, de az is megesik, hogy javíthatatlan lesz a laptopunk.

  Mit tegyek, ha folyadék érte a laptopomat?

  Azonnal áramtalanítsd a készüléket!

  Az akkumulátort vedd ki belőle!

  (Amíg benne van, nagy a rövidzár esélye a folyadék miatt. Ebben az esetben is feszültség alatt van a laptop.)

  Minél előbb juttasd el szervizbe!

  Ha folyadék éri a laptopot, az idő is ellenünk dolgozik. Kémiai folyamatok azonnal elindulnak, ezért annál nagyobb a sikeres tisztítás/javítás esélye, minél előbb jutunk el vele a szervizbe.

  A folyadékot ért laptopokat átvétel után azonnal szétszedjük és nekiállunk a tisztításuknak.

  Mit NE tegyek, ha folyadék érte a laptopomat?

  Sajnos gyakori eset, hogy folyadék éri a laptopokat. Az sem ritka, hogy ilyenkor igyekeznek házilag orvosolni a problémát.

   

  Ne tegyük fűtőtestre!

   

  Például radiátoron kiszárítani, hátha így távozik a beleöntött folyadék. Több probléma is van ezzel:

  A radiátor kárt tehet a laptop burkolatában, egyes részeiben. Nem arra tervezték, hogy fűtőtesteken pihentessük.
  Általában nem semleges kémhatású, tiszta folyadékkal öntik nyakon a laptopokat. Azaz hiába szárad is meg, a folyadékból visszamaradt tartalom tovább dolgozik az alaplapon. Ezekben az esetekben később hibásodik meg a laptop, viszont akkor már általában menthetetlenül.

   

  Ne álljunk neki hajszárítóval, vagy más forró levegőt fújó készülékkel szárítani

   

  Ebben az esetben a folyadék egyéb tartalma még ugyanúgy az alaplapon marad.
  A meleg levegő kárt tehet a kijelzőben, burkolatban, billentyűzeten. Többször találkoztunk már ilyen gépekkel.

   

  Miért nem szabad belenyúlni a laptopba házilag?

   

  Az első kevésbé technikai jellegű indok nem más, mint a garancia. Ha megbontod a laptop burkolatát, akkor sajnos a legtöbb esetben abban a pillanatban búcsút inthetsz a garanciának, melynek sok esetben egyébként az évenkénti tisztítás is az elemei közé tartozhat. Amennyiben még garanciális a készüléked, hivatalos garanciális szervizhez kell fordulnod. Mi garanciaidőn túli javításokra specializálódtunk.

  Más tekintetben a laptop hűtő és a ventilátor olyannyira apró és érzékeny részei a hardvernek, hogy egész egyszerűen kárt tehetsz bennük, ha nem szakszerűen végzed a folyamatokat. A burkolat sérülés nélküli bontása is igényel némi gyakorlatot.
  Nálunk minden munkafázishoz külön szerszámok és apró eszközök tartoznak, s mi is csak ezek segítségével szereljük a laptopokat.

  Mire érdemes odafigyelni?

  A laptopodat évente érdemes karbantartani, a hűtőegységét szakszervizben tisztíttatni

  A laptopot csak szilárd, tiszta és sík felületen érdemes használni.

  Ha olyan helyen dolgozol gépeddel, ahol sok a szálló por, vagy a javaslatunk ellenére ágyon, szőnyegen, ölben, utcán, stb. használod a laptopodat, akkor különösen ajánlott betartani az éves hűtőegység karbantartást.

  Ne fújj bele a hűtő rácsain, és ne használj porszívót a tisztításhoz, ugyanis ezek még több kárt tehetnek a laptopodban, mert még rosszabb helyre kerülhet a felgyülemlett por, és bizonyos alkatrészek elmozdulhatnak a helyükről.

  Ne állj neki magad szétszerelni a laptopot, ha nem vagy biztos a dolgodban, bízd ezt szakértőkre. Téves sorrendben történő összeszerelés visszafordíthatatlan sérülést okozhatnak laptopodban. Csak összeszerelt, egyben lévő laptopot áll módunkban átvenni tisztításra, javításra.

  Amennyiben nagyon meleg helyen használod a laptopot, próbálj meg helyszínt váltani.

   Mik a laptop melegedés tipikus hibajelenségei?

   A megszokottnál forróbb a laptop, akár már a bekapcsolás pillanatától.

   Menet közben lekapcsol a készülék. Ilyenkor a processzor elér egy kritikus hőmérsékletet, ahol a beépített hővédelem miatt lekapcsolja a laptopot, hogy megóvja magát a károsodástól.

   Működés közben a készülék belassul, forró, de semmi se indokolná a lassulást (nincs terhelve).

    Amin a laptoptisztítás nem tud segíteni

    Lefagy a készülék – szerencsésebb esetben valamilyen szoftveres probléma, de sajnos nagyobb az esély valamilyen alaplap hibára (videó kártya (ic) hiba. A laptopok, ha elérik a kritikus hőmérsékletet, nem lefagynak, hanem lekapcsolják magukat.

    Ha lefagy, akkor ugyanúgy melegszik tovább, emiatt sem köthető össze a hibajelenség a tisztítással. Nem ez fog ezen segíteni.

     

    Mit értünk „fagyás” alatt laptop esetén? – Nem reagál semmire a laptop, a képernyő kimerevedik, egérkurzor nem mozog, billentyűzetre sem reagál. Ilyenkor csak kikapcsolni engedi magát.

    Túlmelegszik a laptopod? Hangos a laptop hűtője? Felforrósodott laptop? Kerregő hűtőventilátor?

    Túlmelegedést és akár gyakori, spontán leállást is okozhat a beszennyeződött hűtőegység.

    A túlzottan melegedő laptop, zörgő hűtőventilátor, és egyéb laptop hűtő hibákat rendkívül eredményesen javítjuk.

    Gyakran alkatrész csere nélkül, a laptop hűtőegység szakszerű tisztításával orvosolható a probléma.

    Hűtőegység tisztítás, laptop hűtő felújítás szakszerűen.

    Ne késlekedj, ha a fenti tüneteket észleled, mert laptopodat károsíthatja, ha ilyen állapotban használod. Hozd el laptopodat szervizünkbe, ahol szakértő kezekbe kerül géped.

    Vagy elhozod hozzánk egy gyors hűtőtisztításra és megelőzöd a nagyobb bajt!

    Mi segítünk ebben, hogy  későbbi nagyobb meghibásodás okozta károkat megspórolhasd és készüléked biztonságban megelégedettséggel használhasd!