A HDD vagy az SSD az egyik nagyon fontos része a laptopunknak. A HDD és az SSD a számitógépünk adattároló egysége. Nevezik még winchester-nek, háttértárnak, HDD-nek (Hard Disk Drive) vagy ezek modern változata az SSD-nek (Solid State Drive). Ez tárolja az adatainkat, a telepített szoftvereket és az operációs rendszert. Nagy szerepet játszik a folyamatok vezérlésében. Cikkünkben bemutatjuk a 8 leggyakoribb problémát és ezek megoldásait, amikkel a felhasználók találkoznak.

Ha képet szeretne kapni arról, hogy milyen problémákkal küzdünk a merevlemez meghibásodásaival kapcsolatban, az őket érintő gyakori hibák felismerése és megértése segíthet felkészülni arra az esetre, ha a merevlemezzel megtörténnének. Az alábbi útmutatóban megvizsgáljuk a merevlemez meghibásodásakor előforduló gyakori hibákat, és elmagyarázzuk, miért hibásodnak meg a merevlemezek.

Mi az a HDD?

Merevlemez vagy Hard Disk Drive, (aminek rövidítése HDD), adattároló berendezés.
HDD

A merevlemez-meghajtó (HDD) a laptopok és asztali számítógépek fő tárolóeszköze. Évek óta ez volt a számítógépes tárolás alappillére. Adatokat olvas és ír mágneses olvasó- és írófejek segítségével, amelyek egy forgó lemezen lebegnek.

A nem felejtő tárolási formaként a merevlemezen tárolt digitális információ mindig ott marad. Az adatok akkor is ott maradnak, ha az eszköz nincs használatban, vagy ha ki van kapcsolva. Ez különbözik a merevlemezektől a véletlen hozzáférésű memóriától (RAM). Illékony tárolóként a RAM-ban tárolt adatok visszaállnak a számítógép kikapcsolása után.

Mennyi a merevlemez (HDD) várható élettartama?

A merevlemez élettartama különböző tényezőktől függhet, például az interfész típusától és a használat rendszerességétől. A fogyasztóknak szánt merevlemezek átlagosan 2-5 évig működnek, és idővel elhasználódnak. Ennek sokféle oka lehet, az általános kopástól a véletlen károsodásig. A merevlemez meghibásodása elkerülhetetlen, és javításra vagy cserére szorul.

Hogyan készülnek a merevlemezek?

Egy merevlemez-gyártó üzem Thaiföldön
Egy merevlemez-gyártó üzem Thaiföldön

A merevlemez alkatrészeinek gyártása és összeszerelése ellenőrzött és tiszta környezetben történik, ahol rendkívül alacsony a levegő és a por szennyeződésének esélye. A meghajtó különböző részeit gyakran külön telephelyeken gyártják, majd a végső összeszerelő üzembe szállítják.

Még ilyen szigorúan ellenőrzött körülmények között sem tökéletes a folyamat, és szinte minden merevlemezen előfordulhatnak hibák. Ezeket hívjuk hibás szektoroknak.

Mik azok a hibás szektorok?

A hibás szektor a merevlemez azon része, amely nem használható digitális információk írására és olvasására. Amikor a merevlemez egy része meghibásodik, akkor az ezen a hibás szektoron tárolt adat  elveszhet.

A hibás szektorok két típusra oszthatók: „fizikai”  vagy „logikai” hibás szektorokra:

“Fizikai” hibás szektorok

A merev hibás szektorok a merevlemez fizikailag sérült részei, amelyeket lehetetlen megjavítani. Az ilyen típusú hibás szektorokat a lemezjavító segédprogramok észlelik. Ekkor a számítógép képes lesz átugrani a hibás szektort, és abbahagyja az olvasást vagy írást. Először a merevlemezek csak elkophatnak, egyre több lesz rajt a hibás szektor, majd végül meghibásodnak. Az első hibák már figyelmeztetést adnak arra, hogy érdemes a merevlemez cseréjén elgondolkodni, és ha eddig még nem történt meg, akkor biztonsági mentést végezni!

A kemény hibás szektorokat fizikai sérülés okozza, és ez számos körülményből adódhat. Amint azt korábban megtudtuk, a merevlemezek gyártása még a szigorúan ellenőrzött környezet mellett sem tökéletes, és apró hibákkal, például hibás szektorokkal járhat. Más dolgok, mint például a számítógép leejtése vagy a környezeti tényezők hatása, például a por és a párás levegő idővel szintén jelentős károkat okozhatnak.

“Logikai” hibás szektorok

A logikai hibás szektor a merevlemez olyan része, amely nem működik megfelelően. A rendszer próbálja olvasni vagy írni a merevlemezt, de az információ nem érhető el, vagy túl sokáig tart a folyamat befejezése.

A “fizikai” hibás szektorokkal ellentétben a “logikai” hibás szektorok lemezjavító szoftverrel észlelhetők és javíthatók. Az olvasási és írási folyamatok a szokásos módon folytatódhatnak, ha a javítás sikeres.

Egy másik dolog, amit a rendszer a hibás szektorokkal csinál, az az, hogy lecseréli azokat a merevlemez tartalék szektorkészletében lévő szektorokra. Ez lehetővé teszi, hogy a hajtás újra megfelelően működjön a működő szektorok kihasználásával. Ennek ellenére ez nem végleges megoldás, mivel a tartalék szektorkészletben korlátozott a hely.

Általában a szoftverproblémák okozzák a logikai hibákat a meghajtón.

Logikai hibát okozhat még:

  • a számítógép helytelen vagy hirtelen leállása, miközben a merevlemez információkat ír,
  • vagy vírusfertőzések

A biztonságos leállítás fontos, nem csak a merevlemez, hanem a számítógép egészsége érdekében is.

A következő 8 hiba a leggyakoribb, amellyel a felhasználók találkozhatnak a merevlemez meghibásodásával kapcsolatban:

1. „A BIOS S.M.A.R.T hibát érzékel”

SMART hiba a merevlemezen

A S.M.A.R.T. a Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology, azaz Ön-ellenőrző Analizáló és Nyilvántartó Technológia rövidítése, egy tárolóeszközbe, és az IBM fejlesztése. például merevlemezekre és szilárdtestalapú meghajtókra beépített eszköz. Úgy működik, hogy észleli és jelent minden problémát vagy jelet, hogy megelőzze a meghajtó meghibásodását. A „SMART hiba” egy nagyon gyakori merevlemez-hiba a Windows 10/8/7 felhasználói számára, mivel a merevlemez meghibásodása a meghajtó élettartama során következik be. Ezt általában olyan tényezők okozzák, mint a túl sok rossz szektor felhalmozódása vagy a nem megfelelő használat.

Ha a „meghibásodás előrejelzése a merevlemezen” vagy a „hiba küszöbön állhat”, hibaüzenet jelenik meg, ez azt jelenti, hogy a merevlemez még nem hibásodott meg, de közeledik. A rendszer figyelmeztetést küld az óvintézkedések megtételére, például az adatok biztonsági mentésére és a merevlemez javítására.

2. „Nincs rendszerindító eszköz” / „Nem található rendszerindító eszköz”

A „nincs rendszerindító eszköz” azt jelenti, hogy a számítógép nem ismeri fel megfelelően a merevlemezt, amelyen az operációs rendszere található. Ennek legtöbbször a merevlemez meghibásodása vagy az operációs rendszer probléma az oka.

3. „Hozzáférhetetlen rendszerindító eszköz”

Az „elérhetetlen rendszerindító eszköz” hiba az úgynevezett „blue screen of death”-en (BSOD) jelenik meg, ahol a rendszer összeomlik és újraindul. Ez akkor fordul elő, ha a rendszer felismeri a HDD-t, de nem tudja megfelelően elérni vagy olvasni a meghajtón lévő adatokat.

4. „Az operációs rendszer nem található”

Egy másik, a fent felsoroltakhoz hasonló hiba, az „operációs rendszer nem található” azt jelenti, hogy a rendszer nem tudja megfelelően olvasni és elindítani a merevlemezen lévő operációs rendszert.

5. Mappa ikon kérdőjellel az Apple számítógép indításakor

Ez a hiba egy Apple laptop vagy asztali számítógép indításakor jelentkezik, és kérdőjellel ellátott mappaikon jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a számítógép nem találja a rendszermappáját a merevlemezen, és nem tud elindulni a Mac OS rendszerről.

6. A Windows beragadt a logó képernyőjére indításkor

Ha hibás szektorok halmozódnak fel a merevlemezen, nagyobb az esélye annak, hogy indításkor elakad a logó képernyőjén. Ez hosszabb olvasási folyamatot okoz, és a rendszer nehézségekbe ütközik a rendszerindítás során.

7. A laptop elakadt a Windows indítási javítása alatt, vagy a „Számítógép diagnosztizálása” üzenet látható, de nem tudja elindítani a Windowst

Ha a Windows nem indul el megfelelően, a felhasználók gyakran a speciális rendszerindítási beállítások menü használatát kérik. Ezzel elérkeztünk az indítási javításhoz. Ez a hiba akkor fordul elő, ha a felhasználó elakadt az indítási javítási feladatban, és továbbra sem tud elindulni. A rendszerfájlok nem tölthetők be az operációs rendszerből, ezért a rendszerindítási folyamat megakad.

8. Lassú számítógép, gyakran pörög a színkör

Ez eléggé magától értetődő, nem? Ha azt tapasztalja, hogy laptopja vagy asztali számítógépe a szokásosnál sokkal lassabban fut, az elég frusztráló lehet, ha hozzászokott egy bizonyos szabványhoz. A nevetségesen lassú számítógép problémákat okozhat a merevlemez olvasási és írási folyamataiban. Vagy akár mechanikai probléma is lehet a meghajtóval. Lehet, hogy itt az ideje a cserének vagy a frissítésnek.

Hogyan diagnosztizálhatom a HDD problémákat?

Íme három módszer, amellyel diagnosztizálhatja a merevlemezzel kapcsolatos problémákat:

Beépített lemezjavító segédprogramok

Mind a Windows, mind az Apple számítógépek rendelkeznek beépített lemezjavító segédprogramokkal, nevezetesen a „chkdsk” és a „Disk Utility”. Ezekkel az alapvető eszközökkel észlelheti a merevlemezén talált problémákat, és megkísérelheti a javítást.

Boot előtti diagnosztika

A rendszerindítás előtti diagnosztikával teszteket futtathat számítógépe hardverén, hogy megtudja, minden megfelelően működik-e. Így még azelőtt észreveheti a merevlemez meghibásodásait és egyéb hardverproblémákat, hogy azok hatalmas problémává válnának.

A rendszerindítási diagnosztika futtatásához nyomja meg a megfelelő billentyűt a számítógép indításakor. Minden számítógépmárka rendelkezik saját speciális kulccsal a diagnosztikai tesztek futtatásához, például az „F12” a Dell laptopokhoz, az „ESC” billentyű a HP-hoz, az „Enter” billentyű a Lenovo laptopokhoz és a „D” billentyű az Apple Mac-hez. Ügyeljen arra, hogy megkeresse az eszköz márkájának megfelelő kulcsot.

Dedikált merevlemez-elemző szoftver

A merevlemez-problémák diagnosztizálására szolgáló dedikált szoftver használata szintén hasznos lehet a merevlemez-meghibásodások megértésében. Az ilyen tesztekhez ingyenes merevlemez-elemző szoftverek használhatók, mint például a SeaTools (Seagate, Windows), a Drive Utilities for Mac (Western Digital, Apple) vagy a Data Lifeguard (Western Digital, Windows).

Ezzel a lehetőséggel egy másik asztali számítógép szoftverével kell tesztelnie a merevlemezt. Ehhez ki kell venni a kérdéses merevlemezt, és egy doboz segítségével csatlakoztatni kell az asztali számítógéphez, amelyen teszteket végez.

SeaTools tesztelési folyamat.

SeaTools tesztelési folyamat.

Ha a merevlemez (HDD) cserére szorul

Mint megtudtuk, a merevlemezek meghibásodnak, és egy egyszerű és hatékony javítás akár helyettesítheti is. Dönthet úgy, hogy saját maga is megteszi, ha követi az olyan webhelyekről származó számos útmutatót, mint például az ifixit . Néhány eszközzel és óvatos mozdulatokkal a számítógépes élmény a megszokott módon élvezhető.

Mit kell figyelembe venni új merevlemez (HDD) vásárlásakor

Ahhoz, hogy megtalálja a kívánt számítástechnikai élményhez megfelelő meghajtót, íme néhány dolog, amire figyelnie kell új meghajtó vásárlásakor:

Tárolási kapacitás

A különböző típusú merevlemezek eltérő tárolási kapacitást kínálnak. A legtöbb személyi laptop felhasználó számára elegendő lehet a 250-500 GB-os tárolókapacitás. A 250 GB nagyjából 30 000 fényképet vagy dalt jelenthet. Nagyobb fájlok, például filmek vagy médiaprojektek tárolása és használata általában legfeljebb 1 TB-os vagy nagyobb kapacitást igényel.

A merevlemezek fizikai mérete is különbözik a laptopok és az asztali számítógépek esetében. Ha laptopja van, akkor 2,5 hüvelykes merevlemezre lesz szüksége, asztali számítógépek esetén pedig 3,5 hüvelykes merevlemezre. A 2,5 hüvelykes HDD-k akár 5 TB tárhelyet kínálnak, míg a 3,5 hüvelykes HDD-k legnagyobb kapacitása 14 TB.

Sebesség

A merevlemez teljesítményének mérlegelésekor érdemes megvizsgálni a különböző típusú merevlemezek sebességét. Ez elsősorban a fordulatszámon, a percenkénti fordulatszámon tükröződik. Az RPM a merevlemez információinak tárolására használt lemezek forgási sebességét méri. Minél nagyobb a fordulatszám, annál nagyobb a meghajtó olvasási és írási sebessége. Tehát a magas fordulatszám gyorsabb vezetést biztosít.

Manapság a fogyasztói minőségű merevlemezek főként 5400 RPM vagy 7200 RPM sebességgel működnek. A két típus összehasonlításával a 7200 RPM-es meghajtók körülbelül ötször gyorsabban működnek, mint az 5400 RPM-es meghajtók. Ha átgondolja a számítástechnikai tapasztalatának megfelelő teljesítményt, az segíthet a döntésben.

Fontolja meg a szilárdtestalapú meghajtót

Samsung 840 EVO 1TB SSD

Samsung 840 EVO 1TB SSD.

A szilárdtestalapú meghajtók egyre népszerűbbek, mint jobb számítógépes tárolási megoldások. A nem felejtő memória használata, amely nem igényel semmilyen gépet az információk olvasásához és írásához, gyorsabb és biztonságosabb lehetőséget kínál a számítógépes tároláshoz.

Bár csak a merevlemezt cserélheti ki, az SSD-re való frissítés hosszú távon simább élményt nyújthat. További információra van szüksége az SSD-ről? Bemutatjuk a szilárdtestalapú meghajtók alapjait, és azt, hogy miként profitálhat az SSD-frissítésből.

Javítás az üzletben

Egy másik lehetőségként dönthet úgy, hogy elviszi számítógépét egy hivatalos szervízközpontba vagy egy javítóműhelybe. Professzionális szolgáltatások lehetnek az Ön számára, ha alaposan ellenőrizni szeretné számítógépét, és jó javítást szeretne kapni.

Kérjen szakmai tanácsot a LaptoGuru Service technikusaitól ? 14 éve a legjobb számítógép-javítási szolgáltatások közé sorolta, így biztosan a megfelelő megoldást tudunk ajánlani az Ön számára 🙂