Segítség! Folyadékot öntöttem a laptopomra!

M. Adrienn

M. Adrienn

Mi a teendő, ha kávét, teát, fertőtlenítőszert vagy bármilyen folyadékot öntöttem a laptopomra?

Szervizünkbe nagy számban érkezik be, olyan hibás laptop, amibe folyadék folyt. (“Segítség! Folyadékot öntöttem a laptopomra!”) Aki laptopon dolgozik, azoknál könnyen előfordulhat, hogy csak meglökjük a poharat és a folyadék már a laptopba is folyt. Ezek az egyszerű balesetek néha nagy problémákat okozhatnak, de jó esély van a laptop helyreállítására, ha gyorsan cselekszünk. A LaptopGuru segít abban, hogy mit tegyünk, ha folyadék borult a laptopjára.

A folyadék az egyik legnagyobb ellensége a laptopoknak!

A laptop elektronikája rendkívül hajlamos a folyadék miatti károsodásra, még azok is, amelyekben valamilyen műanyag vagy gumi védőréteggel rendelkeznek. A leggyakrabban a folyadék a laptop billentyűzetébe folyik bele, onnan pedig a felső műanyag burkolatba, ami az alaplapi áramkörök felett található, ahol könnyen zárlat keletkezhet. A jobbik esetben, ezt észrevesszük és azonnal tudunk cselekedni.

Ebben az útmutatóban megvizsgáljuk, mit kell tenni azonnal, ha ilyen folyadék kiömlési balesetek történnek, bemutatjuk, hogyan károsodik a laptop különböző részei a kiömlött folyadék hatására.

Mit tegyek, ha folyadékot öntöttem a laptopomra?

Legfontosabb, hogy ne essünk pánikba!

Kapcsolja ki a készüléket.

Az első dolog az, hogy kapcsolja ki a laptopot! A legtöbb laptop típusban ennek leggyorsabb és legegyszerűbb módja a bekapcsológomb lenyomása és lenyomva tartása pár másodpercig, amíg a képernyő ki nem alszik, (fekete nem lesz). Minél tovább tart a gépünk kikapcsolása, annál nagyobb az esélye annak, hogy súlyosan károsodhat. Ezután húzza ki a tápkábelt, és a perifériákat (pl.: pendrive, egér…), ha csatlakoztatva vannak.

Távolítsa el a még be nem folyt folyadékot.

Kisebb folyadék mennyiséget azonnal töröljük le, itassuk fel a billentyűzetről papírzsebkendővel, kéztörlővel…stb. Nagyobb mennyiségű folyadéknál, azonnal öntse le a billentyűzetről a maradék folyadékot, majd töröljük le, papírzsebkendővel, törlőkendővel.

Vegye ki az akkumulátort.

Ha az Ön modellje cserélhető akkumulátorral rendelkezik, távolítsa el, és helyezze biztonságos helyre, ahol megszáradhat. Az újabb gépeknél ez egyre ritkábban valósítható meg otthoni körülmények közt.

Mihamarabb szakértőhöz kell juttatni a Laptopot!

  • Ha laptopjára garancia vonatkozik, a legjobb, ha kapcsolatba lép a szolgáltatóval.
  • Ha laptopjára már nem él a garancia, érdemes eljuttatnia szervizünkbe a laptopot. A saját kezű szétszerelést nem ajánljuk, sajnos néhány laptopot nehéz kinyitni, nagyon könnyen törik és több kárt okozhat, mint hasznot.

Mi az, amit semmiképp se tegyen?!:

Ne használja tovább a készüléket!

A laptopot azonnal áramtalanítani kell! Nagyon fontos, hogy a folyadék ne érje az elektronikát! Ha ez megtörténik, a folyadék tönkre teheti a belső hardvert, és súlyos károkat fog okozni.

Ne várjunk a szervizzel!

Ne hagyjuk kiszáradni és ne várjuk vele 24-48 órát a javításig, nem fog kiszáradni. Szervizünkben a folyadékkal találkozott laptopokat azonnal javítjuk, hogy a további károsodást megakadályozzuk!

Ne rakjuk vissza az akkumulátort, ne kössük vissza a töltőt rá, ne kapcsoljuk be, ne teszteljük le, hogy vajon bekapcsol-e?.

Tévhit az, hogy “kiszárad” vagy “nincs baj, mert működik”.

Ne rázza meg a Laptopot!

Ne rázza meg laptopját, mert az csak tovább szivárog a folyadék a laptop belsejében, és további károkat okozhat.

Ne szárítsuk hajszárítóval és ne tegye radiátorra!

A hajszárító vagy a fűtőtest által termelt hő megolvaszthatja a billentyűzetet vagy meghajlíthatja az alaplapot. Ez még nehezebbé teszi a laptop megjavítását, rosszabb esetben további károk is megjelenhetnek, és a javítás is többe kerülhet.

Ne merítse a laptopot egy kád nyers rizsbe!

Ez nem fog működni, sőt még nagyobb kárt okozhat, ha még port vagy keményítőt is visz a készülékbe. Bár a rizs felszívja a folyadékot, de nem tudja a károsodásokat megszüntetni. A laptopban maradt rizs pedig még nagyobb károkat is okozhat a ventilátorban.

A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy nem jön be az otthoni kiszárítás módszere.

A laptop károsodásának mértéke nagyon sok mindentől függhet, például az sem mindegy, hogy milyen folyadék ömlik bele.

A leggyakoribb laptopba öntött folyadék típusok:

  • Fertőtlenítőszer szivárog a laptopba
  • Víz folyt a laptopra
  • Kávé tea vagy különféle italok, ami miatt az egész laptop ragacsos lesz
Laptopra folyadek omlott Water pouring from bottle into glass on color background :: {Стоковая фотография} :: Pixel-Shot Studio Most megtudhatod mit jelent, ha kiömlik a kávéd az asztalra - Blikk Rúzs
Amióta megjelent a koronavírus, az egyik leggyakoribb folyadékkal szennyezett hibajelenség a nem megfelelő laptop takarítási módszerből vezethető vissza. Ez a probléma nagyon alattomos tud lenni, mert a laptop tulajdonosa észre sem veszi, hogy folyamatosan folyadékot juttat a laptop belsejébe. A víz a legkevésbé korrozív folyadék.De tévhit, hogy úgysem okoz olyan nagy problémát, mint a cukros vagy savas társai, amiknek extrakt tartalma is van, vagy az alkoholos folyadékok, amik pedig jóval maróbb hatásúak. A cukros folyadékokat, például az üdítőket, gyümölcsleveket és vörösbort nehéz eltávolítani a billentyűzetről és a laptop egyéb részeiről. Még ha kiszáradt is, a cukor mindent ragacsossá és nehezen tisztíthatóvá tesz.Ismeretes, hogy a tengervíz és a sör korrodálja a billentyűzet és az alaplap egyes részeit a legjobban. Az alaplap sok kis csatlakozópontból és áramkörből áll, amelyek érzékenyek a folyadék által okozott károkra.

Mit tesz a kiömlött folyadék a laptopjával?

Ha folyadék kerül a laptopra, az a rendszer különböző részeibe kerülhet. Ez attól függ, hogy mennyi folyadék került rá és, mennyi ideje van belefolyni.

Ha az alaplapot folyadék éri, mialatt az még áram alatt van, akkor megindul az elektrolízis folyamata. Ilyenkor a folyadék kölcsönhatásba lép az alaplapon lévő fémekkel vagy áramköri elemekkel és a laptopban zárlat alakulhat ki.

Billentyűzet:

Általában a billentyűzetet éri először a folyadék, és azon keresztül kerül bele a laptopba. A legtöbb esetben a károsodás olyan mértékű, hogy ki kell cserélni a billentyűzetet. Ha mégis működik, miután nedves lett, a gombokat akkor is külön-külön meg kell tisztítani. Ha a billentyűk ragadósak maradnak, akkor nehezen lehet vele gépelni. A billentyű gombjainak egyenkénti tisztítása nagyon nehézkes, könnyen el lehet törni.
Ez különösen igaz a vékony billentyűzetekre, például az Apple pillangóbillentyűzetére, ilyen például a MacBook Air és a MacBook Pro. A pillangóbillentyűzet önmagában történő megtisztítása károsíthatja a MacBook laptop más alkatrészeit is. Ezért ajánlatos az egész billentyűzetet egy szakemberrel cseréltetni.

Alaplap:

Az alaplap közvetlenül a billentyűzet alatt található, ott ahol a folyadék átszivárog. Így a folyadék könnyen tönkre teheti az alaplap bármely részét. Ha az alaplap bármely részét folyadék éri, akkor valószínű, hogy a laptop egyáltalán nem kapcsol be. Az alaplap a számítógép központja, így ha az valahol meghibásodik, akkor nem tud a többi alkatrésszel kommunikálni, így nem fog működni, amint ez megtörténik.

Még ha a laptop be is kapcsol, és úgy tűnik, hogy megfelelően működik, a kiömlésből visszamaradt maradékok problémákat okozhatnak a későbbiekben. Ezek ragadós cukros maradványok vagy ásványi anyagok lehetnek, amelyek fokozhatják az alaplap korróziós károsodását.

Tehát csak azért, mert laptopja továbbra is működik, ne használja tisztítás nélkül, mert a most még megelőzhető problémák léphetnek fel később, ha nem foglalkoznak vele. Az alaplap meghibásodásait nagyon nehéz és költséges kijavítani.

Merevlemez / SSD

A kiömlött folyadék  a merevlemezre kerülve is kárt okozhat . Legyen szó hagyományos forgó merevlemezről (HDD) vagy szilárdtestalapú (SSD) meghajtóról, amint nedves az lesz, a meghajtó azonnal tönkremegy.

A merevlemezek elektronikusan tárolják az adatainkat a meghajtó lemezén vagy a memóriachipeken. Ha ezek az elektronikák megsérülnek, az adatvesztés ebben az esetben szinte biztos.
Ezért mindig javasoljuk az adatok biztonsági mentését folyadékkártól függetlenül is! A folyadékkárból származó adatok helyreállítása nagyon költséges, és felesleges költség, mert megelőzhető egy biztonsági mentéssel. Egy biztonsági mentés megóvhatja adatait az olyan balesetektől, amelyeket nem tud megelőzni és bármikor bekövetkezhet.

Míg a billentyűzet és az alaplap meghibásodása elég nyilvánvaló folyadékkár után, nem tudja tesztelni a tárolómeghajtót, ha a laptop nem kapcsol be. Ha folyadékkár után szeretné tesztelni a merevlemez meghibásodását, megpróbálhatja kivenni a laptopból, és egy asztali számítógépen meg tudja nézni. A laptop karbantartási trükkök blogunkban részletesen bemutatjuk, hogyan tudja tesztelni a merevlemez-meghajtót.

M. Adrienn

M. Adrienn

Leave A Comment

Hasonló cikkek