Blog

LaptopGuru > Blog > Tippek-trükkök > Mi az az adattörlő kód?
Adattorlo kod banner kis

Mi az az adattörlő kód?

Adattörlő kódot kaptam, Hogyan kell használni?

A kereskedőknek 2021. november 30-a óta egy adattörlő kód -ot tartalmazó címkét kell biztosítani ingyenesen, azon fogyasztók számára, akik a tartós adathordozó eszközt vásárolnak. A kapott címkével egyetlen tartós adathordozó eszköz adatainak egyszeri törlésére nyílik lehetőség! Minden címkén egy egyedi kód szerepel egy lekaparható réteg alatt, és ezt lehet felhasználni az ingyenes végleges adattörlő programot letöltéséhez. Az adattörlő alkalmazás a tartós adathordozó eszközöknél, például merevlemezek, pendrive-ok és laptopoknál teszi lehetővé az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlését.

Ha számítógépet vagy laptopot ad el, akkor törölje le a merevlemezt, hogy eltávolítsa róla az összes személyes adatot, mielőtt átadná valakinek.

A fájlok egyszerű törlése vagy a merevlemez formázása nem elég, mivel az adat-helyreállító szoftver lehetővé teheti az adatok későbbi helyreállítását.

Miért érdemes használni ezt az alkalmazást?

 • Az NMHH 100%-os garanciát vállal az adatok törlésére.
 • A törlésről igazoló okmányt állítanak ki.

Az összes adat teljes eltávolításához kövesse az alábbi lépéseket:

Az alkalmazás használatához kapcsolódó tájékoztatás biztosítása érdekében a magyar hatóság létrehozta a veglegestorles.hu weboldalt.

Ahhoz hogy az adattörlő szoftvert le tudja tölteni, meg kell adni a termékhez tartozó adattörlő kódot és egyéb szükséges adatokat. A kód
egy betűkből és számokból álló adatsor, ami a lekaparható szürke réteg alatt található.

Adattörlő kód
Adattörlő kód

 

A törlés menete adattörlő kód segítségével

Adattorlo kod form
Adattorlo kod form
 1. Nyissa meg egy új oldalon az itt elérhető linket!
 2. Gépelje be az adathordozóhoz vagy eszközéhez a vásárlásakor kapott érvényes adattörlő kódot.
 3. Adja meg e-mail címét, amelyre a törlési tájékoztatókat fogják elküldeni. Az email címét a rendszer egy évig tárolja, majd törli.
 4. Válassza ki a megfelelő adattörlő alkalmazást a törlendő készülék típusa szerint a felajánlott három lehetőség közül. Fontos, hogy pendrive-ot is lehet törölni a PC-s lehetőség kiválasztásakor:
  • „PC vagy laptop / HDD vagy SSD törlése” – Ez a számítógép, laptop vagy USB-vel csatlakoztatható külső merevlemez, valamint pendrive törléséhez kell választani
  • „Android mobilkészülék törlése” – Android operációs rendszerű okostelefon törléséhez válassza ezt.
  • „iOS mobilkészülék törlése” – Ezt válassza, az iPhone és az iPad készülék törléséhez.
 5. Ezután kattintson a „Kérem a kód aktiválását” gombra. (Mielőtt elküldi az adatokat, gondoskodjon róla, hogy elolvasta és megértette a Felhasználási Feltételeket, és az Adatkezelési tájékoztatót, melyeket a „Kérem a kód aktiválását” gombra kattintva fogad el.)
 6. Ekkor perceken belül egy e-mailt kap a megadott címre. E-mailben kapja meg a szoftver letöltéséhez szükséges útmutatást.

Adattörlő kód aktiváló e-mail
Adattörlő kód aktiváló e-mail
 • Az e-mailben kattintson az Adattörlő kód aktiválása-gombra. (Ha a gomb nem működik, másolja az üzenet alján megjelenő URL-t a vágólapra és illessze be egy böngészőbe.)
 • Az adattörlő kód a gombra kattintás után aktiválódik, Önt pedig átirányítjuk az alkalmazás oldalára.
 • Ezután egy második e-mail-üzenetet is küldünk, amely tartalmaz egy (vagy több) hivatkozást is a megfelelő alkalmazás (vagy alkalmazások) letöltéséhez. A rendszer automatikusan a kiválasztott termékváltozatnak megfelelő verziót fogja letöltésre kínálni.
 • Az adattörlő alkalmazás használata előtt győződjön meg róla, hogy a törlendő eszközön tárolt minden olyan információról készített biztonsági másolatot (egy másik, külső tárolóeszközön), amelyet meg szeretne tartani. Egy sikeres adattörlés után ugyanis a megsemmisített adatok nem állíthatók vissza semmilyen ismert módszerrel vagy eszközzel.

Cikkünkben a „PC vagy laptop / HDD vagy SSD törlése” módot mutatjuk be nagyobb lépésekben. Részletesebben a hivatalos tájékoztatóban talál információt.

AZ ADATTÖRLŐ ALKALMAZÁS SZÁMÍTÓGÉPEKHEZ, MEGHAJTÓKHOZ KÉSZÜLT VERZIÓJÁNAK HASZNÁLATA (ASZTALI ADATTÖRLŐ)

1. Lépés       Az Adattörlő alkalmazás számítógépekhez, meghajtókhoz készült verziójának (Asztali Adattörlő, CECE Drive Eraser) használatához előzetesen, telepítenie
kell az alkalmazást egy pendrive-ra.:

Az adattörlést indító pendrive létrehozása

Az adattörlő kód aktiválása után a következő lépés az Adattörlő számítógépes verziójának (Asztali Adattörlő, CECE Drive Eraser) vagy iOS Adattörlő (CECEIE, CECE iOS Eraser) használatához, hogy egy USB pendrive-ra telepítse az alkalmazást.

A törléshez szükséges USB pendrive létrehozásához a lépéseket más-más módon kell létrehozni a számítógépen futó operációs rendszer minden egyes típusától függően.

A Windows környezetben a pendrive kialakításához a CECE USB Tool eszközt ajánljuk, Linux és MacOS esetén pedig a parancssori eszközök használhatók.

Windows PC-n

Előfeltételek:

 • A Microsoft Windows termékcsaládba tartozó operációs rendszert futtató számítógép.
 • A CECE USB Tool alkalmazás telepítése.
 • Egy üres vagy törölhető tartalmú USB pendrive. (FIGYELEM: Az alkalmazás telepítésekor ugyanis minden, az eszközön tárolt adat elvész!)

2. Lépés:     A számítógép indítása az USB pendrive-ról.

Miután az alkalmazást telepítette a pendrive-ra csatlakoztassa azt a számítógépre és
ellenőrizze, hogy minden készen áll-e az indításhoz:

 1. A számítógépen nyissa meg a BIOS/UEFI rendszert és állítsa be első lehetőségként az USB-ről való indítást.
 2. Tiltsa le az összes indításbiztonsági védelmet (biztonságos indítás, külső indítás stb.) is.
 3. Vezetékes internet esetén csatlakoztassa a számítógépes helyi hálózatra csatlakoztató (ethernet) kábelt.
 4. Wifi esetén tiltsa le a számítógépes helyi hálózatra csatlakoztató (ethernet) kábel hardveres zárolását.

Ha ez kész, lépjen ki a BIOS-ból telepített. Várja meg, amíg a rendszerindítási folyamat befejeződik, és megjelenik a bejelentkezési képernyő.

A külső eszközről való indítást többféle beállítás blokkolhatja, melyek konkrét működése, elérhetősége az adott eszköz gyártójától függ. Az alábbi felsorolás tartalmazza a leggyakoribb olyan biztonságos indítási konfigurációkat, amelyek befolyásolhatják a külső eszközről való bootolást. Az ezeknek megfelelő opciót kell inaktiválni vagy ideiglenesen felfüggeszteni, kikapcsolni (például: „disable”, „suspend”, „on/off”):

 1. Legacy BIOS CSM Compatibility Mode
 2. UEFI Unified Extensible Firmware Interface) Native Mode
 3. Standard Mode (UEFI Secure Boot)
 4. Custom Mode (UEFI Secure Boot)
 5. UEFI or Legacy Boot with TPM (UEFI )

A legtöbb esetben a BIOS/UEFI beállításokban az „Advanced options” menüben szerepel a „secure boot” lehetőség, más esetekben azonban beágyazott almenükben, esetleg adminisztrátori jelszóval védett módon lehet csak hozzáférni, ami az adott használati környezet velejárója.
MEGJEGYZÉS: Mindig a használt számítógép gyártójának útmutatását kövessük az itt ismertetett beállítások módosítása és visszaállítása során!

3. Lépés:      Azonosítás és bejelentkezés
A bejelentkezési képernyőn írja be az aktivált adattörlő kódot és a kód aktiválásakor megadott e-mail címet, majd kattintson a „Bejelentkezés” gombra az azonosításhoz!

4. Lépés:      Az adattörlés elindítása

5. Lépés:      Az adattörlési igazolás mentése 

6. Lépés:      Az adattörlési igazolás letöltése az Adattörlő felhőtárhelyéből

7. Lépés:      A meghajtón lévő nyers adatok ellenőrzési lehetősége

 

Ha nem kapott elég információt az adattörlés folyamatáról, akkor az alábbi linken a hivatalosan kiadott használati útmutatóban lépésről lépésre haladva minden szükséges információt megtalál.

Az adatok törlése nem egyszerű feladat,  ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, hozza be számítógépét a LaptopGuru üzletbe, és kollégáink egy eljárási díj ellenében intézik a folyamatot.

Leave A Comment